Siirry sisältöön
Turvavyö kiinni työmatkalla.

Työkalut turvalliseen työmatkaliikenteeseen

Liikenneturva tarjoaa monipuolisia materiaaleja ja toimintavinkkejä työmatkaliikenteen turvallisuuden parantamiseksi. Osa alla esitellyistä työkaluista on nopeasti käyttöön otettavia ja henkilöstölle helposti jaettavia, kun taas osa vaatii enemmän suunnittelua ja paneutumista aiheeseen.

Työmatkaliikenteen työkirja

Liikenneturvan ja LähiTapiolan toteuttaman Työmatkaliikenteen työkirjan avulla voit ohjata työpaikkaasi kohti nollaa työmatkatapaturmaa.

Valitse työkirjasta ne toimintamallit ja vinkit, jotka sopivat juuri sinun työpaikallesi. Voit hyödyntää ideoita, muokata niitä, soveltaa ja kehittää edelleen. Tutustu ja ota käyttöön uusi oppaamme.
Lataa Työmatkaliikenteen työkirja (pdf) (Avautuu uuteen ikkunaan)

Työmatkaturvallisuuden arviointityökalu

Liikenneturvan ja LähiTapiolan yhteistyössä kehittämällä työkalulla työpaikat voivat itsenäisesti arvioida työ- ja työasiamatkojen turvallisuutta, nykytilaa sekä tunnistaa kehityskohteita. Työkalu on suunnattu erityisesti johdolle, työmatkaturvallisuudesta vastaaville sekä työsuojeluorganisaatioille.

Täytettävän pdf:n voi ladata omalle koneelle, täyttää ja tallentaa tai sen voi tulostaa ja täyttää käsin.

Uutiskirje

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä työmatkaliikenteen uutiskirje tarjoaa ajankohtaisia aiheita ja vinkkejä työmatkojen liikenneturvallisuuden parantamiseksi kolmella kielellä – helposti jaettavassa muodossa.

Tilaa uutiskirje (Avautuu uuteen ikkunaan)
Lue uutiskirjeet vuodesta 2019 alkaen
Material för säker pendling t.ex. nyhetsbrev
Material for safe commuting, e.g. newsletters

Infograafit ja kuvat

Infograafeja ja kuvia voidaan hyödyntää työpaikan aula- ja infotelevisioissa, mutta myös muussa viestinnässä, esimerkiksi intranetissä. Kuvat toimivat myös tulosteina, mikäli näyttöjä ei ole saatavilla. Tulosteita voidaan kiinnittää ilmoitustauluille, oviin tai vaikkapa vessan seinille.

Useista kuvista löytyy myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot.

Tutustu infograafeihin ja kuviin Flickr-sivuillamme. Alla kaksi esimerkkiä. (Avautuu uuteen ikkunaan)

Vinkkivideot

Vinkkivideoiden avulla on helppo viestiä henkilöstölle turvallisesta työmatkaliikenteestä. Jaa video intrassa tai laita pyörimään info-tv:n näytöllä.

Tutustu työmatkaliikenteen vinkkivideoihin Youtubessa (Avautuu uuteen ikkunaan)

Turvallisuustuokiot työpaikoille

Heijastinvisa

Heijastinvisan tavoitteena on muistuttaa työmatkalaisia heijastimen käytöstä. Unohtaminen on yleisin syy siihen, ettei heijastinta käytetä. Visa voidaan toteuttaa esim. palaverin alussa tai vaikka turvallisuustapahtuman yhtenä rastina.

Väsymys liikenteessä

Turvallisuustuokion tavoitteena on auttaa tunnistamaan väsymyksen merkkejä liikenteessä ja löytää työyhteisön käyttöön keinoja torjua väsymystä.

Tarkkaamattomuus

Tarkkaamattomuus liikenteessä tarkoittaa, että kuljettaja tekee ratin takana jotain muuta kuin keskittyy ajamiseen. Tämä yksinkertainen harjoitus auttaa ymmärtämään, ettei kahden toiminnon yhtäaikainen tekeminen onnistu. Harjoituksen voi tehdä vaikkapa yhteisessä henkilöstöinfossa tai -koulutuksessa.

Liikennevisat

Liikenneturvan liikennevisojen avulla voit testata tietämyksesi turvallisesta liikkumisesta. Tunnetko tavallisimmat liikennemerkit? Tiedätkö, miksi liikenteessä kannattaa ennakoida? Eri kulkumuotoja koskettavat liikennesäännöt kannattaa olla hallussa, niin liikkuminen sujuu turvallisesti kaikille osapuolille. Testaa tietosi liikennevisojen avulla ja haasta työkaverisikin mukaan.

Kahoot-visoja

Kahoot (Avautuu uuteen ikkunaan) on helppokäyttöinen visailusovellus, jossa osallistujat vastaavat kysymyksiin omilla matkapuhelimillaan. Kahootin esittäminen on yksinkertaisinta, kun käytössä on iso näyttö tai videotykki jolle kysymykset voidaan heijastaa. Klikkaamalla linkkejä alta, pääset visan järjestäjän sivulle. Kahoot on poistanut mahdollisuuden pelata kirjautumatta, joten visan järjestäminen vaatii vähintään maksuttoman tunnuksen luonnin. Sisäänkirjautumisen jälkeen pystyt aloittamaan visan start-painikkeella, jolloin näytölle ilmestyy numerosarja, jonka avulla pelaajat pääsevät mukaan peliin. Visan lopussa julkaistaan voittajat. Tieto yhdistettynä nopeuteen ovat valttia tässä visailussa.

Jalankulkijan näkyvyys, heijastin

Autoilijat

Turvallisuuskysely

Työmatkan turvallisuuskysely toteutetaan yleensä yhtenä ensimmäisistä toimenpiteistä, kun työpaikalla aloitetaan työmatkaliikenteen turvallisuutta parantavat toimenpiteet. Kyselyn avulla saadaan tietoa henkilöstön kulkutavoista, työmatkan vaaranpaikoista ja läheltä piti -tilanteista. Kyselyn tuloksia kannattaa käyttää pohjana suunniteltaessa jatkotoimenpiteitä.

Kysely on aina osa laajempaa työmatkaliikenteen yhteistyökokonaisuutta ja se onkin hyvä lähtölaukaus pitkäjänteiseen yhteistyöhön.

Kysely toteutetaan yhteistyössä Liikenneturvan kanssa. Liikenneturva lähettää työpaikalle vastauslinkin, joka jaetaan henkilöstölle. Kyselyyn vastataan nimettömänä ja vastaukset tallentuvat Liikenneturvan palvelimelle; yksittäistä vastaajaa ei ole mahdollista tunnistaa. Liikenneturva tekee vastauksista yhteenvedon ja esittelee sen työpaikan edustajille.

Katso lyhyt maistiainen kyselystä (Avautuu uuteen ikkunaan) (PDF)

Teematapahtumat

Työpaikat voivat järjestää henkilöstölleen teematapahtumia, joissa nostetaan esille jokin vuodenaikaan sopiva tai muuten ajankohtainen liikenneturvallisuusteema. Kevääseen sopii esimerkiksi turvallisen pyöräilyn tapahtuma, syksyyn taas jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden näkymiseen liittyvä tapahtuma, jossa voi nostaa esille heijastimen ja pyörän valon tärkeyden. Alkutalvella voi puolestaan herätellä työntekijöitä liukkaisiin keleihin Pysy pystyssä -tapahtuman kautta.

Henkilöstön liikenneturvallisuuskoulutus

Liikenneturva on tuottanut yhteistyössä UPM:n kanssa itseopiskeluaineiston, joka ohjaa erityisesti autolla liikkuvia pohtimaan omaa liikennekäyttäytymistään. Verkkokurssin on globaalisti suorittanut tuhansia UPM:n työntekijöitä yhdeksällä eri kielellä. Vastaava koulutusaineisto on tällä hetkellä mahdollista saada sopimuksen mukaan isojen yritysten koulutusmateriaaliksi, jos yrityksellä itsellään on valmiudet sen tekniseen toteutukseen. 

Jos työpaikkasi haluaa tehdä lähempää yhteistyötä työmatkojen liikenneturvallisuuden parantamiseksi, ota yhteyttä lähimpään Liikenneturvan aluetoimipisteeseen.