Gå till innehållet
Mies venyttelee järven rannalle pysäköidyn auton edessä.

Midsommar i vägtrafiken: Se trafikprognoser och tips för säker midsommartrafik

Midsommartrafiken inleds i slutet av veckan. Fintraffic, polisen, Transport- och kommunikationsverket Traficom, Trafikskyddet, Nödcentralsverket, inrikesministeriets räddningsavdelning och Meteorologiska institutet önskar en trygg midsommar. Även denna midsommar sätter vi oss bakom ratten med ett förutseende körsätt, i körskick och glömmer onödig brådska.

Enligt prognosen från Fintraffics vägtrafikledning är midsommarens utgående trafik som livligast dagen före midsommarafton (to 22.6). Även under morgontimmarna på midsommarafton (fr 23.6) förväntas det fortfarande vara rikligt med trafik, men klart mindre än dagen innan. Toppen i returtrafiken syns för sin del på midsommarsöndagen (sö 25.6.).

Åk iväg i god tid och ta medtrafikanterna i beaktande

Trafikmässigt sett är midsommaren årets livligaste tid på landsvägarna. Polisen övervakar som vanligt förarnas körsätt och körskick i midsommartrafiken samt gör trafikkontroller med alkoholutandningsprover och även traditionella nykterhetskontroller under hela midsommaren.

”Körskicket är den lyckade midsommarresans A och O. Det lär bli trängsel, alltså är tålamod även viktigt. Vid trängsel vinner man inget med omkörningar, men däremot kan det orsaka allvarliga situationer och i värsta fall också svåra kollisioner”, summerar polisinspektör Heikki Ihalainen vid polisen.

Även Fintraffics vägtrafikstyrning efterlyser nu ett tålmodigt och säkert beteende i trafiken av bilisterna.

När det blir trångt i trafiken är tillräckligt långa säkerhetsavstånd det viktiga, eftersom endast de kan förhindra påkörningar bakifrån och kedjekrockar. Samtidigt får man hela kön att röra sig smidigt utan onödiga ryck och dragspelseffekt, varvid man i lugn och ro kan förutse kommande situationer och även körningen är jämnare och mer ekonomisk”, påminner Sanna Piilinen trafikcentralchef vid Fintraffics vägtrafikledning.

I trafiken finns också många olika slags fordon och även mindre erfarna förare, vilket ger samspelet en ännu större betydelse.

”Förutom bilister bidrar även motorister, karavanare och cyklister till att sommartrafiken blir livligare. Under sommaren finns även jordbruksmaskiner och museifordon i trafiken. Alla som ger sig ut på vägarna bör beakta detta redan på förhand”, fortsätter Rainer Kinisjärvi, regionchef vid Trafikskyddet.

Kontrollera skicket på brandsläckaren och första hjälpen-utrustningen i bilen samt repetera agerandet vid olyckor

Före midsommaren är det bra att kontrollera skicket på brandsläckaren och första hjälpen-utrustningen i den egna bilen och samtidigt repetera hur man ska gå göra vid olyckor.

”Om du lägger märke till en trafikolycka ska du stanna på ett säkert ställe och slå på fordonets varningsblinker. Ta dig längs vägkanten fram till olycksplatsen och försök förhindra ytterligare skador genom att slå av strömmen i olycksfordonet samt varna den övriga trafiken. Kom också ihåg din egen säkerhet. I mörker ska du göra dig synlig till exempel genom att klä på dig en reflexväst. Placera varningstriangeln tillräckligt långt bort från olycksplatsen och larma hjälp samt hjälp skadade enligt din egen kapacitet. Om professionell hjälp redan har anlänt till olycksplatsen ska du fokusera på en säker omkörning av olycksplatsen, sänk hastigheten tillräckligt och ta inga bilder av olycksplatsen”, säger Tommi Luhtaniemi specialsakkunnig vid inrikesministeriets räddningsavdelning.

Under midsommartrafiken är det också bra om alla har laddat 112 Suomi-appen för nöd- och problemsituationer. Med applikationen får man kontakt med bl.a. Vägtrafikantlinjen till vilken man kan anmäla landsvägarnas skick eller problem i trafiken.

När man i en nödsituation ringer samtalet via applikationen, förmedlas positionsinformationen automatiskt till nödcentralen och hjälpen kan larmas snabbare till platsen. Nödcentralsverkets branschchef Kimmo Kuusisto råder också anmälaren att hålla telefonen inom räckhåll och i mån av möjlighet telefonlinjen ledig, om det uppstår ett behov av att få ytterligare information av anmälaren för att utreda situationen. Ett eventuellt samtal från en myndighet kommer från ett okänt nummer.

Underhåll bilen och packa omsorgsfullt

Många av oss åker till sommarstugan under midsommaren och färderna kan vara mycket långa. Då är kontrollen av fordonets skick och sommarunderhållet av stor betydelse. Om bilen lastas tungt lönar det sig att kontrollera att det finns tillräckligt med luft i däcken och att bilens lyktor är rätt riktade. Det är även viktigt att se till att lasta bilen på ett säkert sätt genom att placera de tyngsta sakerna längst ner i bagageutrymmet närmast ryggstöden så att belastningen fördelas så jämt som möjligt över hela ryggstödet.

”Det lönar sig att kontrollera att bilen är i gott skick före resan. Däckens skick och att det finns tillräckligt av alla oljor är grundläggande saker för alla att minnas. Eftersom solen förhoppningsvis skiner, kommer man ihåg att rengöra vindrutan såväl in- som utifrån samt att tillsätta vätska till vindrutespolaren för att insekterna inte ska smutsa ner glaset. En bra minnesregel för packandet är att packa sakerna i bagageutrymmet och lämna passagerarutrymmet för just passagerarna, sammanfattar Inkeri Paakkari, ledande sakkunnig vid Traficom.

Se prognoserna för midsommartrafiken

Den utgående trafiken: Enligt prognosen från Fintraffics vägtrafikcentral börjar midsommartrafiken synas redan onsdagen den 21 juni, då trafikmängderna småningom börjar stiga mot kvällen. Onsdagskvällens trafikmängd blir dock bara något större än den normala kvällstrafiken.

Den utgående trafikens livligaste dag är torsdagen den 22 juni. I södra Finland börjar utresetrafiken bli livligare efter kl. 11. Trafikmängderna är som störst mellan klockan 15 och 17 och trafiken förblir livlig fram till klockan 19. I norra Finland kan den utgående trafiken fortsätta ända fram till sena kvällen.

  • Under den livligaste tiden kan trafiken stockas och hastigheterna tillfälligt sjunka till och med 20–30 km/h på de livligaste vägavsnitten.
  • De största hastighetsminskningarna sker på riksväg 4 mellan Helsingfors och Lusi, på riksväg 5 mellan Lusi och S:t Michel, på riksväg 6 mellan Lovisa och Uttis, på riksväg 9 mellan Tammerfors och Orivesi, samt på riksväg 20 mellan Uleåborg och Pudasjärvi samt på riksväg 22 mellan Uleåborg och Muhos.

Den utgående trafiken fortsätter på morgonen fredagen den 23 juni och är som livligast mellan klockan 11 och 15. Fredagens trafikmängd förblir dock i sin helhet lägre än en vanlig vardagsfredag.

Observera att det tillfälligt kan bildas köer till färjorna i Åbo skärgård.

Returtrafik: Enligt prognosen från Fintraffics vägtrafikcentral börjar returtrafiken bli livligare söndagen den 25 juni och fortsätter ända till kvällen i södra Finland. Trafikmängden är som störst mellan klockan 12 och 17.

  • Returtrafiken är cirka en tredjedel mindre än den utgående trafiken. Köbildning och sänkta hastigheter är dock tillfälligt möjliga även under returtrafiken.
  • De största hastighetsminskningarna inom returtrafiken sker på riksväg 4 på sträckan Hartola–Lusi, på riksväg 6 vid Kouvola samt på riksväg 9 på sträckan Orivesi–Tammerfors.

Kontrollera vägarbetena på förhand och undvik trafikstockningar

Det finns en strävan efter att minimera vägarbetenas påverkan på midsommartrafiken. Vägarbeten kan dock orsaka sänkta hastighetsbegränsningar samt ändringar av körfält, vilket gör att trafiken löper långsammare.

Vägarbeten som kan hindra trafiken på huvudvägar är bland annat:

Rv 3: Tavastehus Broarbete
Rv 4: Äänekoski Broarbete (Masonjoki bro)
Rv 4: Keminmaa Broarbete
Rv 4: Kemi Broarbete
Rv 5: Idensalmi Beläggningsarbete (trafikljus)
Rv 8: Euraåminne Anslutnings- och körfältsarrangemang
Rv 8: Kristinestad Broarbete
Rv 9: Joensuu Broarbete
Rv 10: Forssa Broarbete
Rv 10: Lundo-Ypäjä Beläggningsarbete
Rv 11: Nokia Broarbete
Rv 12: Sastamala Broarbete

Rv 16: Alajärvi Byggande av kraftledning
Rv 27: Idensalmi Broarbete
Rv 40: S:t Karins–Lundo Vägbygge
Rv 50: Helsingfors Broarbeten
Väg 101: Baggböle Broarbete
Väg 101: Gårdsbacka Broarbete
Väg 170: Borgå Vägbygge och broarbete
Väg 181: Sagu Vägbygge
Övrigt:
Väg 180 S:t Karins–Pargas, Broarbetet med Rävsundsbron
Väg 180 Pargas, Broarbetet med Hessundsbron

Trafikstockningar, trafikmeddelanden, vägarbeten och annan information om trafiken i realtid finns i Fintraffics tjänst Trafikläget, där man nu också har samlat bilistens nya samlingsvyer från de livligaste vägavsnitten.

Det lönar sig också att kontrollera aktuella väderuppgifter och gällande varningar i god tid före resan på Meteorologiska institutets webbplats eller med Meteorologiska institutets väderapplikation. Det är särskilt viktigt att komma ihåg den förhöjda risken för terrängbränder även under midsommarresan.