Stop-merkille pysähtyminen
Kuinka pitkäksi aikaa stop-merkille pitää pysähtyä? Riittääkö, että pysähtyy pysäytysviivan tai merkin eteen, ja sitten ”valuu” siitä hitaasti paikkaan josta on parempi näkyvyys, tietenkin valmiina pysäyttämään tarvittaessa uudestaan.
Vai pitääkö pysähtyä ”joksikin aikaa” (2-3 sekunniksi tms.), ja sitten vasta voi siirtyä eteenpäin paremman näkyvyyden kohtaan, edelleen valmiina pysähtymään uudestaan?
Mitään sekuntimääriä ei ole tieliikennelaissa stop-merkille pysähtymiseen määritelty, mutta käytännössä tarkoittaa sitä, että liike pysähtyy viivalle, jonka jälkeen tehdään uudelleen liikkeellelähtö ja siirrytään lähemmäksi risteävän tien reunaa nähdäksemme paremmin ja väistämisvelvollisuudet muistaen, kuten itse jo kerroitkin.
Mutta jos pysäytysviivaa ei ole, niin silloin voi valita suoraan kohdan, mistä näkee parhaiten risteävän tien liikenteen ja tehdä stop-merkin vaatiman pysähtymisen siinä. Paikka tulee olla ennen risteävää tietä, mutta sen ei tarvitse olla ennen merkkiä tai merkin kohdalla. Poikkeuksena rautatien tasoristeys, jossa on pysähdyttävä nimenomaan stop-merkin kohdalle.