Millainen vanhempi liikenteessä tänään, sellainen lapsi liikenteessä tulevaisuudessa
Pohja liikenneturvallisuutta arvostaville asenteille tehdään jo varhaislapsuudessa. Aikuiset ovat vastuussa lasten liikenneturvallisuudesta. Erityisen tärkeitä roolimalleja ja liikennekasvattajia ovat lapsen omat vanhemmat. Liikenneturva nostaa vanhemman esimerkin tärkeyden puheenaiheeksi Vauvan päivänä 24.9.
Vanhemman esimerkki on tärkeä pienestä pitäen
Asenteet liikenneturvallisuutta kohtaan periytyvät vahvasti vanhemmilta lapsille. Erityisesti varhaislapsuudella on iso merkitys omaksuttaessa turvallisia tapoja.
”Esimerkiksi nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Niiden taustalla ovat usein riskinotto ja asenneongelmat liikenteessä. On hyvä tiedostaa, että jo pieniin lapsiin vaikuttamalla luodaan pohja läpi elämän kantaville asenteille liikenteessä. On siis tärkeää käyttäytyä itse liikenteessä tänään siten, kuin toivoo oman lapsen käyttäytyvän liikenteessä tulevaisuudessa”, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo.
Liikennekasvatusta toteutetaan arjessa
Vanhemman tärkeä työ on varmistaa, että lapsi saa valmiudet itsenäiseen turvalliseen liikkumiseen kouluikään tullessa. Pienelle lapselle liikenteen symbolit tai monimutkaiset säännöt ovat vielä haastavia omaksua. Parasta liikennekasvatusta onkin yhdessä liikenteessä liikkuminen ja turvallisten toimintatapojen johdonmukainen toistaminen. Näin turvalliset toimintatavat juurtuvat lapselle automaattiseksi toiminnaksi.
”Liikennetilanteita on myös hyödyllistä sanoittaa ja perustella. Lapsi kasvaa tienkäyttäjäksi, jolle oma ja muiden turvallisuus on tärkeää, kun toisiin tienkäyttäjiin suhtaudutaan ystävällisesti ja huomioivasti, liikenteessä ei kiirehditä ja ollaan aina tarkkaavaisia”, Maasalo muistuttaa.
”Liikenneturvan tärkeä kohderyhmä ovat pienet lapset perheineen. Olemme mukana valtakunnallisessa Vauvan päivässä (Avautuu uuteen ikkunaan)24.9., joka järjestetään jo viidettä kertaa. Päätapahtuma toteutetaan striiminä ja puheenvuoromme liittyy vanhemman esimerkin tärkeyteen”, kertoo yhteyspäällikkö Meeri Sorjonen.
Näin edistän lapseni matkaa turvalliseksi tienkäyttäjäksi:
- Toimin itse turvallisesti ja näytän lapselleni hyvää esimerkkiä aina,
- liikun lapseni kanssa liikenteessä usein sekä
- sanoitan, perustelen ja kertaan turvallisia toimintatapoja lapselleni säännöllisesti.