Siirry sisältöön
Lapsi ylittää suojatietä hirviöauton lähestyessä savupilven keskeltä.
Millaisena kuljettajana sinut nähdään?

Nopeus on yksi keskeisimpiä turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä liikenteessä. Liian korkea vauhti ruokkii helposti myös turvattomuuden tunnetta auton ulkopuolella. Liikenneturvan uusi kampanja astuu lapsen saappaisiin ja kysyy autoilevilta: Millaisena kuljettajana sinut nähdään?

Liikenteessä noin puolet henkilövahinkoon johtavista onnettomuuksista tapahtuu taajamassa. Monesti yhtenä taustasyynä on liiallinen tai tilanteeseen sopimaton nopeus.

Suomalaiset suhtautuvat sallivasti ylinopeuksia kohtaan myös eurooppalaisiin maihin verrattuna. Noin puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista katsoo olevansa turvallinen kuljettaja, vaikka ajaisi ylinopeutta. Noin kolme neljästä pitää itseään erittäin hyvänä auton kuljettajana ja kertoo pystyvänsä valitsemaan itse parhaiten sopivan tilannenopeuden. Joka kolmas nauttii kovaa ajamisesta.

Yleisellä tasolla suomalaiset allekirjoittavat rajoitusten noudattamisen merkityksen. Vain alle kymmenen prosenttia on sitä mieltä, ettei nopeusrajoituksen noudattaminen taajamassa ole tärkeää. Silti Liikenneturvan seurannoissa neljä viidestä kuljettajasta ajaa vuodesta toiseen ylinopeutta koulujen lähellä alueella, jossa on suojateitä ja 30 km/h nopeusrajoitus.

(Avautuu uuteen ikkunaan)

Nopeus näyttää erilaiselta jalankulkijan silmin kuin ratin takaa

Taajamanopeudet vaikuttavat erityisesti autojen ulkopuolella liikkuvien turvallisuuteen – eli kävelijöiden ja pyöräilijöiden. Vaikka yksittäisen kuljettajan näkökulmasta siirtyminen kolmesta kympistä neljään ei tunnu erityisen merkitykselliseltä, jalankulkijan loukkaantumisen tai kuoleman riski törmäystilanteessa kasvaa huomattavasti. (Avautuu uuteen ikkunaan)

Ylinopeus lisää turvattomuutta ja vaikeuttaa ennakointia erityisesti tienylitystilanteissa. Etenkin lapsille ajoneuvojen nopeuden ja etäisyyden arviointi on vielä hankalaa muutoinkin.

Vain harva autoileva haluaa käyttäytymisellään aiheuttaa pelkoa. Liikenneturvan kyselyssä alle kymmenen prosenttia kuljettajista pitää yhdentekevänä, jos oma ajotapa herättää muissa pelkoa tai luo turvattomuuden tunnetta. Liikenneturvan uusi kampanja herättää ajattelemaan, mitä jos pelkoa ja turvattomuutta aiheuttaa tiedostamattaan?

Katso kampanjaelokuva

Usein väitettyä nopeusrajoitusten noudattamisesta

Hyvissä olosuhteissa tai hyvällä autolla voi ajaa ylinopeutta. Moottori menee rikki, kun ajaa hiljaa. Kiire oikeuttaa ajamaan yli sallitun nopeuden. Korkeampaa vauhtia puolustellaan monella väitteellä, vaikka ne eivät perustu tosiasioihin. Yksittäinen kuljettaja ei voi perustellusti asettaa itselle nopeusrajoitusta ylittävää nopeutta.

Lue lisää nopeuteen liitetyistä väitteistä.