Siirry sisältöön
Lapset kävelevät tien yli suojatietä pitkin. Autojono lähestyy.

Lasten suojatieturvallisuus huolenaiheena koulujen alkaessa

Tien ylitykset ovat usein lasten koulumatkojen vaarallisin paikka. Koulujen alkaessa kuopiolaisten kuljettajien huomio halutaan kiinnittää suojatiekäyttäytymiseen. Liikenneturva, LähiTapiola ja KalPan jääkiekkoilijat turvaavat suojateitä koulujen alkaessa 8.8.2024.

Alkava lukuvuosi vilkastuttaa liikennettä ja tuo katukuvaan myös koulutaipaleensa vasta aloittavia ekaluokkalaisia. Etenkin autoilevilta sesonki vaatii valpastumista.

Aikuisilta voi unohtua, että lapset näkevät liikenteen eri tavalla. Selkeät signaalit suojateillä auttavat lapsia ja lisäävät myös turvallisuuden tunnetta. Jokainen kuljettaja voi omalla käyttäytymisellään tukea tienylitystilanteita.

”Riittävän alhainen nopeus suojatietä lähestyttäessä takaa sen, että ajoneuvon saa rauhallisesti pysähtymään ennen suojatietä. Kuljettajan on maltettava pysäyttää autonsa kokonaisuudessaan eikä hivuttaa sitä eteenpäin lapsen vielä ylittäessä tietä. Lapselle voi myös kättä heilauttamalla vinkata, että on huomannut tämän, nyt on turvallista ylittää tie”, evästää Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Savolaiset huolissaan lasten tienylityksistä

LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus tutkimuksesta ilmenee, että 83 % savolaisista vastaajista sanoo olevansa huolissaan lasten suojatieturvallisuudesta koulujen läheisyydessä. Yli puolet vastaajista ovat itsekin joutuneet jalankulkijana tai pyöräilijänä vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen suojatiellä.*

”Voimme helposti samaistua huoleen, sillä autoilijoilla tuntuisi olevan kaikkein vaikeinta noudattaa 30 km/h nopeusrajoitusta, joita usein on juuri koulujen ja päiväkotien läheisyydessä”, kertoo LähiTapiola Savon markkinointipäällikkö Kaisa Kajan.

”Viime vuonna panostimmekin yhdessä vauriokorjaamokumppani Hedin Automotiven kanssa lähialueen liikenneturvallisuuden parantamiseen asentamalla nopeusnäytön mm. Länsi-Puijon päiväkodin ja Martti Ahtisaaren koulun läheisyyteen”, Kajan jatkaa.

Nopeusnäytön suuntaan ajettaessa nopeutta on noudatettu paremmin, kun taas nopeusnäytöstä poispäin ajettaessa nopeudet ovat selkeästi suuremmat. Nopeusnäyttö ja kerätty turvallisuusdata on luovutettu Kuopion Kaupungin käyttöön.

”Olemme varmasti kaikki samaa mieltä, että suojatieturvallisuus on meidän aikuisten vastuulla ja nopeusrajoitusten tarkoitus on parantaa pienten kulkijoiden turvallisuutta”, Kajan tiivistää.

Aikuiset päivystävät suojateitä kuopiolaisten koulujen läheisyydessä

Koulujen alkaessa 8.8. Kuopiossa KalPan pelaajat yhdessä LähiTapiola Savon sekä Liikenneturvan kanssa herättelevät kuljettajia turvallisempaan suojatiekäyttäytymiseen.

”Vastuullisuus ja vastuullinen toiminta on arvomaailmamme keskeisimpiä asioita, joten yhteistyö Liikenneturvan ja LähiTapiolan kanssa tärkeän asian äärellä on meille itsestäänselvyys. Pelaajamme ovat lapsille ja nuorille esikuvia ja he toimivat esimerkkeinä myös varttuneemmalle väelle. Toivottavasti saamme välitettyä viestiä turvallisen koulutien merkityksestä mahdollisimman laajasti”, KalPan Hanna Tuhkanen sanoo.

Lisätiedot:

koulutusohjaaja Erkka Savolainen, Liikenneturva, p. 020 7282 397

markkinointipäällikkö Kaisa Kajan, LähiTapiola, p. 040 566 9347 

markkinointi- ja tapahtumakoordinaattori Hanna Tuhkanen, KalPa Hockey Oy, p. 044 787 1107

*Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn vastasi 17.4.–13.5.2024 välisenä aikana yhteensä 6 030 henkilöä ja alueella Savo 303 henkilöä. Haastattelut kerättiin Kantar Media Finlandin Forumissa. Kyseessä on Verianin käyttämä vastaajapaneeli, jonka tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla +1,3 ja alueella Savo +5,6 prosenttiyksikköä.