Gå till innehållet
Lapsi ylittää suojatietä

Inte ens övergångsställen i närheten av skolor får finländarna att köra enligt begränsningarna

Nästan alla finländare anser att det är viktigt att man följer hastighetsbegränsningen i närheten av skolorna. Trots det kör fyra av fem förare överhastighet på övergångsställen i närheten av skolor enligt undersökningar som genomförts av Trafikskyddet. Även små fortkörningar gör att skolvägarna känns otrygga.

Trafikskyddet har redan för tredje året undersökt bilisternas hastigheter på övergångsställen i närheten av skolor i områden där hastighetsbegränsningen är 30 km/h. Fyra av fem förare kör fortfarande för fort på övergångsställen. En femtedel har en överhastighet på över 11 km/h.

Trafikskyddets utbildningsinstruktör Lari Mäkelä sammanfattar beteendet i ett ord: likgiltighet.

”När föraren bryter mot hastighetsbegränsningen fattar hen ett beslut om att bryta mot trafikreglerna och öka otryggheten hos andra, i detta fall barn. Att upprepade gånger överskrida begränsningarna eller inte följa dem har ofta blivit en vana som ganska många borde lära sig att komma ifrån”, betonar Mäkelä.

Ny utredning avslöjar klyftan mellan ideal och handling 

Trafikskyddet har sammanställt en utredning av det forskningsmaterial som samlats in under årens lopp om finländarnas attityder till tätortshastigheter. Enligt färska enkätresultat* anser tre av fyra att det är en sed i Finland att överskrida hastighetsbegränsningar på 30 km/h. Något fler än fyra av fem anser att det är för vanligt. En av fem anser att det är ofarligt och färre än så att det är acceptabelt ur fotgängarnas synvinkel.

”Allmänt taget har finländarna positiva attityder till begränsningar och måttliga hastigheter och på motsvarande sätt negativa attityder till överhastighet. Trots detta verkar det dock vara beklagligt vanligt att överskrida hastighetsbegränsningarna. Idealen och handlingarna i trafiken möts inte”, sammanfattar Trafikskyddets forskningschef Marja Pakarinen.