Siirry sisältöön
Perhe tulossa suojatielle.

Liian moni kuljettaja reputti pistokokeen nelostiellä Inarissa

Kolmasosa Lapin asukkaista kokee, että läpiajoliikenne kylissä kulkee liian kovalla nopeudella. Vauhti jää herkemmin päälle silloin, kun asutuskeskusten läpi ajetaan valtatietä pitkin. Liikenneturva tutkasi Inarin kylän läpi ajavien autoilevien nopeuksia näin kouluvuoden alkaessa. Yli 10 km/h ylinopeudella ajoi viidesosa kuljettajista.

Pohjois-Suomesessa monen asutuskeskuksen, taajaman tai kylän läpi kulkee valtaväylä, jolla voi olla runsaastikin liikennettä. Liikenneturvan Lapissa asuville tekemässä kyselyssä kolmasosa asukkaista (36 %) kokee, että asuinkunnan läpiajoliikenne kulkee liian kovalla nopeudella.

Näin kouluvuoden alkuun Liikenneturva järjesti nelostiellä pistokokeenomaisen tutkauksen. Nopeuksia mitattiin Inarin kylän etelä- ja pohjoispäässä nelostien ensimmäisellä 40 km/h alueella olevalla suojatiellä, jossa ei ollut liikenteenjakajaa tai muuta nopeutta hillitsevää rakenteellista ratkaisua.

Kolme viidestä ajoi yli sallitun 40 km/h nopeuden. Joka viidennellä kuljettajalla oli ylinopeutta yli 10 km/h suojatielle tullessaan. Osalla kuljettajista ylinopeutta oli tilanteessa yli 20 km/h.

Tutkauksen tulokset eivät suoranaisesti yllättäneet Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niskaa, joka patistaa kuljettajia ryhtiliikkeeseen.

”Taajama on asutusalue, vaikka omalle matkalle se olisi vain läpikulkukohde. Yksittäisen kuljettajan näkökulmasta vauhdin muutos esimerkiksi neljästä kympistä viiteen ei tunnu erityisen merkitykselliseltä, mutta jalankulkijalle se tarkoittaa varsin nopeasti kasvavaa loukkaantumisen tai kuoleman riskiä. Kokonaismatka-aikaa ei juurikaan pidennä se, että taajamaan tullessa hiljennetään sallittuun nopeuteen. Tässä on meillä kaikilla peiliin katsomisen paikka.”

Lapin kunnissa tehdään töitä turvallisemman liikenteen eteen

Liikenneturvan kyselyssä puolet Lapissa asuvista katsoo, että Lapissa noudatetaan hyvin liikennesääntöjä. Kaksi kolmesta on sitä mieltä, että asenteiden on muututtava turvallisuusmyönteisimmiksi. Toisaalta yli puolet vastanneista kokee, että Lapin liikenne on muuta maata turvallisempaa. Seitsemän kymmenestä kokee asuvansa liikenneturvallisessa kunnassa.

Niska kehuu monen lappilaisen kunnan tekemää työtä liikenneturvallisuuden eteen. ”Se, miten turvallinen liikenne on ja millaisena se koetaan on kuntien asukkaille tärkeää. Tämä on otettu huomioon myös kunnan päätöksenteossa. Esimerkiksi aloite läpiajoliikenteen nopeusseurannalle tuli Inarin kunnalta”, Niska kertoo.

Vuonna 2022 vastaava pistokoe toteutettiin Ivalossa. Taajamamerkin jälkeen ensimmäisen suojatien vastaan tullessa kolme neljästä ajoi yli sallitun 50 km/h nopeuden. Keskinopeus oli lähes 56 km/h. Kuljettajista 13 prosenttia ajoi yli 10 km/h ylinopeudella suojatielle.

Läpiajoliikenne asuinkuntani taajamissa/kylissä kulkee liian kovalla nopeudella

Lapissa noudatetaan hyvin liikennesääntöjä

Mielestäni Lapissa liikenne on turvallisempaa kuin muualla Suomessa

Asenteiden on muututtava turvallisuusmyönteisimmiksi Lapissa

Koen asuvani liikenneturvallisessa kunnassa

*Liikenneturva selvitti Lapin maakunnassa asuvien kokemuksia liikenteestä kyselyllä marraskuussa 2023. Taloustutkimus Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 910 15–79-vuotiasta Lapin maakunnassa asuvaa.