Siirry sisältöön

Kolmenkympin rajoitusta rikotaan räikeästi koulujen lähelläkin

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista kolme neljästä on sitä mieltä, että pystyy itse valitsemaan parhaiten tilanteeseen sopivan nopeuden. Poliisivalvonnan ja Liikenneturvan seurantojen mukaan 30 km/h rajoitusalueella tämä valinta on aivan liian usein reippaasti yläkanttiin. Koulujen alkaessa Hämeen poliisi ja Liikenneturva korostavat nopeusrajoitusten noudattamisen tärkeyttä erityisesti koululaisten turvallisuudelle.

Liikenneturvan tuoreessa kyselyssä* neljä viidestä suomalaisesta kokee, että nopeusrajoituksen ylittäminen 30 km/h alueella on liian yleistä. Kolme neljästä nimeää sen jopa maan tavaksi. Vaarattomana yli sallitun nopeuden ajamista pitää vain joka viides.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Elovaara muistuttaa, että taajama- ja kaupunkiliikenteessä alemmat nopeusrajoitukset ja niiden noudattaminen vaikuttavat erityisesti suojattomien tienkäyttäjien turvallisuuteen.

”Kymmenen kilometrin ylinopeus ei tunnu auton sisällä juuri miltään. Mutta auton ulkopuolella liikkuvan näkökulmasta ylinopeus lisää turvattomuutta ja vaikeuttaa ennakointia tienylitystilanteissa. Pienimmille koululaisille ajoneuvojen nopeuden ja etäisyyden arviointi on vielä muutoinkin hankalaa”, Elovaara korostaa.

Poliisivalvonnassa huomio suojatiekäyttäytymiseen

Koulujen alkaessa poliisi ja Liikenneturva haluavat kiinnittää huomiota autoilijoiden nopeusvalintoihin.

”Kun puhutaan koulumatkoista, suojatiet ja tienylitystilanteet ovat usein niitä riskialtteimpia paikkoja lapsille. Koulujen läheisyys, liikenteessä olevat lapset ja suojatiet edellyttävät erityistä varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta kuljettajilta”, huomauttaa ylikonstaapeli Tuomas Puukko Hämeen poliisilaitokselta.

Vähäisetkin nopeuden nostot monikertaistavat törmäysvoimat ja heikentävät esimerkiksi jalankulkijan mahdollisuuksia selvitä onnettomuudesta hengissä. Lähes puolet henkilövahinkoon johtavista tieliikenteen onnettomuuksista tapahtuu taajamien alueella. Suuressa osassa vakavista liikenneonnettomuuksista yhtenä taustasyynä on liiallinen tai tilanteeseen sopimaton nopeus.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia ohitustilanteista huhtikuussa 2024. Norstat Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 2015 henkilöä, joista autoilevia oli 71 prosenttia.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia ohitustilanteista huhtikuussa 2024. Norstat Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 2015 henkilöä, joista autoilevia oli 71 prosenttia.