Siirry sisältöön
Autoilija ajaa pimeässä ja sateisessa säässä.

Tiedätkö, miten autosi valot toimivat?

Syksyn edetessä lisääntyvä pimeys vaatii kunnolliset ajovalot. Sumussa tai rankkasateella toista autoa voi olla hankala nähdä päivälläkin. Tutustu autosi valotoimintoihin nyt, jotta osaat kytkeä ajo- ja sumuvalot päälle tarvittaessa. Liikenneturva muistuttaa, että valoista on hyötyä vain käytössä.

Ilta- ja aamuhämärässä liikenteessä näkee autoja, joissa ei pala valot ollenkaan tai ajetaan perä pimeänä. Valot kannattaa lähtökohtaisesti kääntää ajovaloasentoon, varsinkin syksyisin ja talvisin. Silloin takavalotkin palavat. Osassa autoista takavalot eivät pala, jos valot ovat päiväajovaloasennossa.

”Opettele käyttämään autosi valoja. Lue ohjekirjasta ja kokeile, miten ne toimivat”, Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuorista painottaa.

Opettele käyttämään sumuvaloja

Sumun tai rankan vesi- tai lumisateen aikana kannattaa ehdottomasti käyttää sumuvaloja. Sumuvalot kytketään päälle eri autoissa eri tavalla. Tutustu oman tai laina-autosi sumuvaloihin jo ennen, kuin lähdet liikkeelle.

”Jos olet epävarma, koska sumuvaloja saa käyttää, katso kanssa-autoilijoita. Jos edessä ajavaa ei näy kunnolla, voi sumuvalojen käyttö olla paikallaan. Pelkästään pimeällä sumuvaloja ei saa käyttää”, Vuoristo muistuttaa.

Jokaisen kuljettajan täytyy osata käyttää takasumuvaloa. Sen hyöty on siinä, että takana tuleva kuljettaja näkee edessä ajavan kauempaa, jolloin hän voi pitää etäisyyden tarpeeksi pitkänä.

”Huonolla ajokelillä kannattaa pitää normaalia pidempi turvaväliä”, Vuoristo kertaa.

Vinkit valojen käyttöön

  • Lue ohjekirjasta, kokeile ja katso, miten autosi valot toimivat.
  • Varmista, että ajovalot palavat olosuhteissa, joissa päiväajovalot eivät riitä. Kytke ajovalot päälle, jos automatiikka ei sitä tee.
  • Tarkista ajovalojen kunto ja toiminta aika ajoin. Vaihda tai vaihdata palaneet polttimot.
  • Pidä etu- ja takavalot puhtaina.
  • Muista, että näkyvyys toimii molempiin suuntiin: ei riitä, että sinä näet, vaan sinun täytyy myös tehdä itsesi nähdyksi.

Sumuvalojen merkkivalot

Takasumuvalo osoittaa oikeaan.
Varmista, että osaat kytkeä sumuvalot päälle.
Merkkivalon tunnistaa suunnasta: takasumuvalo osoittaa oikeaan, etusumuvalo taas vasempaan.