Siirry sisältöön
Liikenneympyrään saapuva auto.

Aja oikein liikenneympyrässä

Liikenneympyrässä ajaminen vaatii tarkkaavaisuutta ja liikennesääntöjen tuntemusta. Erityisesti suuntamerkin eli vilkun käyttö on keskeinen osa liikenneympyrässä toimimista, mutta valitettavasti se unohtuu monelta helposti. Liikenneturva muistuttaa, että suuntamerkin näyttäminen on olennainen osa turvallista ja sujuvaa liikennettä liikenneympyrässä.

Liikenneympyrään ajettaessa tulee väistää sekä kevyttä liikennettä, kuten kävelijöitä ja pyöräilijöitä, että ympyrässä jo olevia ajoneuvoja. Ympyrästä poistuttaessa on syytä vilkuttaa oikealle hyvissä ajoin ja väistää jälleen kevyttä liikennettä.

”Ympyrästä poistuttaessa on erityisen tärkeää muistaa käyttää suuntamerkkiä. Suuntamerkin näyttäminen tarjoaa muille tienkäyttäjille tarvittavaa tietoa kuljettajan kääntymisaikeista”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen painottaa.

Suuntamerkin käytöllä on merkitystä

Suuntamerkin käyttö on ainoa tapa viestiä muille tienkäyttäjille omista aikomuksista liikenteessä. Sen käyttämättä jättäminen ei ainoastaan aiheuta turvallisuusriskejä, vaan myös hidastaa liikenteen sujuvuutta, kun muut tienkäyttäjät eivät pysty ennakoimaan kuljettajan liikkeitä.

”Jos ajaa kiireellä liikenneympyrään eikä käytä vilkkua poistuessaan, on suuri riski, että risteävää liikennettä ei tule huomioiduksi. Risteävällä liikenteellä ei myöskään ole mahdollisuutta havainnoida kääntyvää ajoneuvoa ilman vilkkua”, Karvonen huomauttaa.

Vilkun käyttö liikenneympyrässä unohtuu helposti erityisesti silloin, kun liittymät ovat lähekkäin. Tällöin saatetaan ajatella, että vilkun käyttö on tarpeetonta, koska poistuminen tapahtuu nopeasti. Myös hiljaisina aikoina, kuten yöllä, saatetaan ajatella, että vilkkua ei tarvitse käyttää. Tämä tapa voi helposti johtaa siihen, että vilkun käyttö unohtuu muulloinkin.

”Vilkun käyttämättömyys liikenneympyrässä ei johdu yleensä tietämättömyydestä, vaan kiireestä tai huolimattomuudesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että vilkun käyttö on viesti muille tienkäyttäjille – he eivät voi tietää aikeitasi ilman selkeää signaalia”, Karvonen täydentää.

Kaksikaistainen liikenneympyrä

Kaksikaistaisessa liikenneympyrässä toimitaan samoilla periaatteilla kuin yksikaistaisessakin, mutta se vaatii kuljettajalta tarkempaa huomiointia kaistan valinnan suhteen. On tärkeää seurata opasteita ja valita ajoreitin kannalta oikea kaista hyvissä ajoin ennen ympyrään saapumista. Huolellinen ennakointi helpottaa oikean ulosmenoliittymän löytämistä.

”Opasteiden seuraaminen ja ennakointi auttavat huomattavasti. Kun tiedät etukäteen, mihin suuntaan olet menossa, toimiminen ympyrässä helpottuu huomattavasti”, Karvonen toteaa.

Jos kaistaa täytyy vaihtaa ympyrän sisällä, on kaistanvaihtaja aina väistämisvelvollinen muita ympyrässä ajavia kohtaan. Riittävä turvaväli ja sopiva tilannenopeus auttavat ehkäisemään vaaratilanteita niin ympyrään ajettaessa, siellä liikuttaessa kuin sieltä poistuttaessakin.