Siirry sisältöön
Hirvi kävelee autotiellä.

Hirvikolarin riski kasvaa merkittävästi syksyllä

Syksyn saapuessa hirvieläinten liikehdintä lisääntyy, mikä kasvattaa riskiä törmätä hirveen erityisesti hämärän aikaan. Liikenneturva korostaa, että hirvivaara-alueella on tärkeää alentaa ajonopeutta onnettomuuden välttämiseksi.

Hirvet ovat aktiivisia etenkin auringonlaskun ja -nousun aikaan, jolloin ne saattavat yllättää kuljettajan tiellä. Suurin kolaririski on tunti ennen auringonnousua ja tunti auringonlaskun jälkeen. Hirvien liikkeelle lähtö liittyy kesälaitumilta talvilaitumille siirtymiseen ja erityisesti kiima-aikaan syksyllä.

Tilastokeskuksen riistaonnettomuustilastojen mukaan viime vuonna hirvionnettomuuksia tapahtui noin 1500. Yli neljännes onnettomuuksista tapahtui syys-lokakuussa.

Huolehdi näkyvyydestä ja hiljennä hirvivaara-alueella

Hirvieläinonnettomuuksista lähes kaksi kolmasosaa ajetaan hämärässä tai pimeässä. Kaukovalojen tehokas käyttö parantaa hirvien havaitsemista, ja niiden käyttö on suositeltavaa heti hämärän laskeuduttua. Lisäksi on tärkeää hidastaa vauhtia ja pitää riittävä turvaväli edellä ajavaan autoon, jotta reaktioaikaa jää enemmän, jos hirvi ilmestyy tielle.

”Hirvikolarit tapahtuvat usein, kun kuljettajan huomio on herpaantunut tai kun näkyvyys on heikko. Tällöin tielle säntäävää hirveä on vaikeampi havainnoida”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Elovaara huomauttaa.

Hirvivaara-alueet otettava tosissaan

”Hirvet liikkuvat tyypillisesti hirvivaara-alueilla. Näillä alueilla tulisi hiljentää ajonopeutta ja seurata tarkemmin pientareita, metsän laitoja ja paikkoja, joissa riista-aidat alkavat tai loppuvat”, Elovaara muistuttaa.

Hirvivaaramerkkiä ei ole ikinä asetettu turhaan – se tulee ottaa vakavasti. Merkin vaikutusalueella hirvivaara on määritelty erityisen suureksi onnettomuustilastojen, hirvien ylityspaikkatutkimusten sekä liikennettä ja eläinkantaa koskevien tietojen pohjalta.

Hirven ohittaminen ja kolaritilanteessa toimiminen

Kun hirvi ryntää tielle, se yleensä jatkaa päättäväisesti tien yli. Siksi väistäminen kannattaa tehdä hirven takapään puolelta, mikäli mahdollista.

”Hirvikolari on vältettävissä perusasioilla. Maltillinen ajonopeus, ajamiseen keskittyminen ja riittävä turvaväli voivat pelastaa onnettomuudelta”, Elovaara ohjeistaa.

”Muista myös, että siellä missä on yksi hirvi, on usein toinenkin. Hidasta heti, jos näet hirven, vaikka se vain seisoisi paikoillaan”, Elovaara täydentää.

Hirvikolarin sattuessa on tärkeää auttaa onnettomuuden uhreja, soittaa hätänumeroon 112 ja varoittaa muuta liikennettä hätävilkuilla ja varoituskolmiolla.

Lähde: Tilastokeskus