Siirry sisältöön
Piirroskuva, jossa kaksi pyöräilijää lähestyy autotietä. Paikassa on suojatie. Kaksi autoa ajaa tiellä. Pyöräilijöille on merkattu väistämisvelvollisuus punaisien nuolien avulla.

Tiedätkö kumpi väistää tienylitystilanteessa: autoilija vai pyöräilijä?

Kenen on väistettävä risteyksessä? Entä tilanteessa, kun pyöräilijä ylittää ajoradan suojatietä pitkin? Etenevä kevät saa lisää ihmisiä liikkumaan pyörällä, sähköpotkulaudalla tai jalan. Jotta liikennetilanteessa ei joudu arvuuttelemaan kulkujärjestystä, Liikenneturva kehottaa kaikkia kertaamaan väistämissääntöjä.

Suojatiesäännöt eivät ole kaikille selvät

Tilanne, jossa ajorata ylitetään suojatietä pitkin, on sääntöjen osalta monelle selvä silloin, kun suojateille on tulossa jalankulkija. Kun suojatietä on ylittämässä pyöräilijä tai sähköpotkulautailija, menee monella sormi suuhun.

”Suojatiellä jalankulkijalle on annettava esteetön kulku. Kun ylittäjä on pyöräilijä, eikä liikennemerkein ole muuta osoitettu, on pyöräilijän väistettävä ajoradan liikennettä. Samalla tavalla myös sähköpotkulautailijan on tässä tilanteessa annettava tietä autoilijalle”, selventää Liikenneturvan suunnittelija Leena Piippa.

Huomaatko eron kuvien liikennetilanteissa? Kun lähestytään risteystä, on huomiota kiinnitettävä liikennemerkkeihin ja liikennetilanteeseen kokonaisuutena.

Piirroskuva, jossa kaksi pyöräilijää lähestyy autotietä. Paikassa on suojatie. Kaksi autoa ajaa tiellä. Pyöräilijöille on merkattu väistämisvelvollisuus punaisien nuolien avulla.
Piirroskuva, jossa kaksi pyöräilijää lähestyy autotietä. Paikassa on suojatie sekä autolijoille kärkikolmio. Kaksi autoa ajaa tiellä. Autoilijoille on merkattu väistämisvelvollisuus punaisien nuolien avulla.

Autoilijan on väistettävä tietä ylittävää pyöräilijää

  • kun liikennemerkki osoittaa väistämisvelvollisuuden
  • kääntyessään, jolloin on annettava tietä risteävää tietä ylittävälle pyöräilijälle
  • poistuessaan liikenneympyrästä
  • ajaessaan pihakadulta, pysäköintipaikalta, pihasta tai muusta vastaavasta paikasta
  • tai ajaessaan rakenteellisesti erotetun jalankulkuväylän ja pyörätien yli.

Liikennesäännöt pätevät myös pyöräteillä

Pyörällä liikkuvat ovat voineet kohdata tilanteen, jossa pyörätie loppuu. Tässä tilanteessa pyöräilijän on jatkettava matkaa ajoradalla reunassa tai hypättävä pois pyörän satulasta ja talutettava pyörää jalkakäytävällä.

”Sama koskee myös kevyttä sähköajoneuvoa, jollaisia tieliikennekelpoiset sähköpotkulaudat Suomessa pääosin ovat. Vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla Suomessa noudatetaan samoja liikennesääntöjä kuin polkupyörällä, eli jalkakäytävälle ei ole asiaa”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti.

Pyöräteiden keskinäisissä risteyksissä taas väistetään oikealta tulevaa, ellei liikennemerkki muuta osoita.

Turvallinen liikenne rakentuu sääntöjen noudattamisen varaan. Silti risteyksiä ei kannata lähestyä pelkillä pykälillä.

”Vauhdin hidastaminen risteyksiin tullessa varmistaa sen, että ehtii itse havaitsemaan tarpeellisen ja sen, että muut liikkujat ehtivät havaita sinut. Tämä on tärkeää eritoten silloin, jos näkyvyys on rajoittunut tai keli on huono. Auton ratissa on myös muistettava tehdä havainnot pyöräteiden suuntaan ja kääntää päätä risteyksissä reippaasti”, Piippa korostaa.