Siirry sisältöön

Ulosajot korostuvat moottoripyöräonnettomuuksissa

Motoristien liikennekuolemat ovat polkeneet paikoillaan viimeisen vuosikymmenen ajan*. Noin puolet kuolonkolareista johtuu ulosajoista. Liikenneturva muistuttaa, että kuljettajien tekemät virheet korostuvat ulosajoissa.

Moottoripyöräilyn turvallisuudesta käytävässä keskustelussa korostuvat monesti teiden kunto ja muiden tienkäyttäjien toiminta.

”Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa teiden kunto ei kuitenkaan näyttäydy vakavana onnettomuusriskinä. Yleisin onnettomuustyyppi on tieltä suistuminen”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti.  

Tien kunnosta ja muiden tienkäyttäjien toiminnasta riippumatta moottoripyöräilijän on keskityttävä omaan käyttäytymiseensä, johon hänen on helppo vaikuttaa. Voimakkaat kiihdytykset ja suuret nopeudet aiheuttavat motoristille sekä muille tienkäyttäjille yllättäviä tilanteita, jotka olisivat kokonaan vältettävissä. Moottoripyöräilijä tarvitsee varautumisaikaa.

Tunnista vaaranpaikat ajoissa

Vaaranpaikat ovat yleensä tunnistettavissa etukäteen ja vältettävissä esimerkiksi hyvällä reittisuunnittelulla. Keväällä pakkasöiden jälkeen varjopaikat ja erityisesti sillat saattavat olla liukkaita. Lisäksi katupöly ja hiekka heikentävät pitoa. Ehdoin tahdoin ei kannata lähteä ajamaan huonokuntoisille teille.

Moottoripyörä kuljettajineen jää helposti auton peilien, pilareiden ja muiden näkemäesteiden katveeseen. Valojen tulee olla kunnossa ja niitä tulee käyttää oikein.

”Moottoripyöräilijän perusasioita ovat vähintään riittävä turvaväli ja pysyminen pois autojen katvealueelta”, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Savolainen ohjeistaa olemaan valppaana jo kaupassa. Motoristin kannattaa tehdä itsensä näkyväksi kirkasvärisillä ajovarusteilla, kypärällä tai huomioliivillä.

Mitä moottoripyöräilijöiden kuolemankolareista voidaan oppia?  -materiaali

Liikenneturvan motoristeille suunnattu koulutusmateriaali** ohjaa motoristeja pohtimaan omaa ajamistaan ja sen mahdollisia riskejä onnettomuusesimerkkien avulla. Tavoitteena on osoittaa, että vaarojen ennakointi ja niiden välttäminen on mahdollista monessa vaiheessa ja ajallisesti myös kauan ennen onnettomuustilannetta. Koulutusaineisto, motoristin opas sekä kouluttajan opas, sopii erityisesti koulutuksiin. Aihetta voi opiskella myös itsenäisesti.

Aineiston voi ladata Liikenneturvan sivuilta pdf:nä tai tilata oppaan painettuna.


*Tämä tarkastelu perustuu Tilastokeskuksen tilastoimiin, poliisin tietoon tulleisiin tieliikenneonnettomuuksiin. Vuosi 2024 on ennakkotietoja.

**Aineisto perustuu liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkintaselostuksiin moottoripyöräilijöiden kuolemankolareista 2010-luvun lopulta. Aineistoa varten on käyty läpi yhteensä 96 kuolemankolaria.