Siirry sisältöön

Nopeuden alentaminen yleislääke moneen alkutalven haasteeseen

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilevista liukas keli tai sadesää saa kuljettajan useimmin alentamaan nopeuttaan turvallisuuden parantamiseksi. Pimeys oli hieman harvemmin syy nopeuden laskuun. Liikenneturva muistuttaa, että myös pimeällä ajaminen vaatii kuljettajalta toimenpiteitä. Tehokas valojen käyttö ja maltillinen nopeus antavat lisäaikaa havainnoinnille ja reagoinnille.

Liikenteessä syksy ja alkava talvi haastavat. Vuodenaikaan kuuluvat lämpötilan ja kelin vaihtelut, liukkaus sekä pimeys. Nopeus on täsmälääke moneen alkutalven haasteeseen.

”Kuljettajan on pidettävä nopeus sellaisena, että hän säilyttää ajoneuvon hallinnan ja saa sen pysäytettyä tien näkyvällä osalla kehnoissakin olosuhteissa. Nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan lähes puoleen”, kertaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti.

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilevista kertoi, että liukas keli, huonokuntoiset tiet tai sateinen tai sumuinen sää saavat aina tai toisinaan hiljentämään omaa nopeuttaan nopeusrajoitusta alemmaksi. Hieman harvemmin nopeuden alentamisperusteena oli pimeys.

”Nopeuden alentamisesta on apua näkemiseen. Jo pienempikin nopeuden alentaminen antaa kuljettajalle lisäaikaa havaintojen tekoon ja jättää pelivaraa pysäyttää auto tiukoissakin paikoissa. Erittäin tärkeää tämä on taajamissa, joissa liikkuu paljon kävelijöitä ja pyöräilijöitä, ja alueilla, joissa on paljon suojateitä”, Ruutti painottaa.

Varmista valojen kunto

Pimeällä tai hämärässä aikaa havaintojen tekoon on vähemmän kuin valoisalla. Näkemäalue on myös pienempi ja sitä haastavat niin liikenne- ja katuvalot kuin vastaantulevien autojen valot ja mahdollinen häikäistyminen. Räntä-, lumi- tai vesisade eivät myöskään paranna havainnointiolosuhteita.

”Jos näkyvyys on heikentynyt, ratkaisu on yksinkertainen: alennetaan ajonopeutta. Pimeällä tielle on pyrittävä saamaan myös mahdollisimman paljon valoa. Kuljettajan vastuulla on varmistaa, että omassa ajoneuvossa on valot asianmukaisessa kunnossa ja käytössä. Kaukovaloilla kannattaa ajaa aina, kun se on muita häikäisemättä mahdollista, eikä tieosuus ole muutoin valaistu. Oikea-aikaista havainnointia tuetaan suuntaamalla katse niin kauas kuin ajovalot näyttävät.”, Ruutti opastaa.

”Jalan tai pyörällä pimeällä liikkuvat voivat auttaa autoilevia ja muita tienkäyttäjiä havainnointien teossa käyttämällä heijastimia ja valoja. Se on yksi osa kokonaisuutta, josta turvallinen liikkuminen muodostuu. Kukaan ei kulje liikenteessä yksin”, Ruutti toteaa.

 

Viisi vinkkiä jäiseen ja pimeään ajokeliin:

  • muista tilannenopeus ja hiljennä vauhtia, jolloin saat lisäaikaa havainnoinnille
  • tiedosta, millaisilla renkailla ajat ja missä kunnossa ne ovat
  • varaa matkaan normaalia enemmän aikaa ja vältä kiirettä
  • jos pimeällä ajaminen kuormittaa, mieti, onko pakko lähteä matkaan pimeällä
  • tarkasta ajovalojen ja pesurien kunto sekä käytä kaukovaloja aina, kun mahdollista.

 

*Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy touko-kesäkuussa 2020. Siihen vastasi yhteensä 822 autoilevaa vastaajaa.