Jääkiekkoilijoilla ja pelastajilla tärkeää asiaa: Kypärä päähän myös sähköpotkulaudalla liikuttaessa
KalPan jääkiekkoilijat ja pelastajaopiskelijat muistuttavat kypärän käytöstä myös sähköpotkulaudalla liikuttaessa. Pyöräilykypärä suojaa yhtä lailla sähköpotkulautailijaa, pyöräilijää, pelastajaa kuin jääkiekkoilijaakin. KalPan U20-pelaajien kanssa asiasta viestivät Liikenneturva, Pelastusopisto ja LähiTapiola Savo Kuopion sekä Siilinjärven alakouluilla koulujen alkaessa 11.8.
Liikkumisvälineiden kirjo on kasvanut katukuvassa kesän mittaan. Erityisesti sähköpotkulaudoilla on liikuttu enemmän kuin koskaan. Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista 63 prosenttia koki, että sähköpotkulaudat ovat hyvä lisä kaupunkialueen liikkumismahdollisuuksiin. Toisaalta 76 prosenttia koki myös, että sähköpotkulaudat heikentävät jalankulkijan turvallisuutta. Sähköisellä liikkumisvälineellä on tunnettava laitetta koskevat säännöt ja kuljettava niiden mukaan, käytettävä tarpeellisia turvavarusteita ja otettava muut liikkujat huomioon.
”Sähköisten liikkumisvälineiden paikka liikenteessä ei aina käyttäjille ole itsestään selvää, koska sääntöjä määrittää laitteen rakenteellinen maksiminopeus. Useimpien sähköpotkulautojen ja -pyörien enimmäisnopeus on yli 15 km/h. Tällöin niillä ajetaan pyöräilyväylillä ja noudatetaan pyöräilijän sääntöjä”, kertaa koulutusohjaaja Erkka Savolainen Liikenneturvasta.
”Ja onhan niillä mukavaa liikkua, jopa koulumatkoilla. Vahinkojen varalta kannattaa varautua hyvillä varusteilla – aivan kuin jääkiekkokaukalossa”, toteaa KalPan markkinointi- ja tapahtumakoordinaattori Hanna Tuhkanen.
Jääkiekkoilijoiden lisäksi pelastusala liputtaa kypärän käytön puolesta omalla esimerkillään.
”Pelastajatkin käyttävät kypärää ja heijastimia niin työtehtävissä kuin vapaa-aikana liikenteessä. Näin haluamme osaltamme näyttää esimerkkiä liikenneturvallisuudessa”, kommentoi Pelastusopiston vanhempi opettaja Ilkka Kaarakainen.
”Sähköpotkulaudassa pienikin tien epätasaisuus voi heittää nurin, ja pahimmassa tapauksessa silloin kaadutaan asfalttiin pää edellä. – Tietoomme on tullut esimerkiksi aivotärähdyksiä sekä kasvo- ja hammasvammoja. Kypärän käyttöä voi hyvin perustella ihan korvaustilastojenkin perusteella”, kertoo LähiTapiola Savon markkinointipäällikkö Kaisa Kajan.
KalPan jääkiekkoilijoiden järjestämä tempaus jalkautuu koulujen alkuun torstaina 11.8. klo 8.30 alkaen. Mukana on yhteensä yhdeksän koulua Kuopion keskustasta ja lähialueista kouluille. Mukana ovat KalPan lisäksi LähiTapiola Savon ja Liikenneturvan asiantuntijoita sekä pelastusopiston opiskelijaryhmä.
Sähkölläkin kuljettaessa on huomioitava muut liikkujat
Sähkö tuo liikkumiseen nopeutta ja sähköiset välineet ovat myös varsin hiljaisia. Liikenneturvan Savolainen korostaa, että hiljaisilla ja nopeilla sähkölaitteilla on tärkeää ottaa muut liikkujat huomioon, näyttää suuntamerkkiä ja tarvittaessa varoittaa tulosta soittokellolla.
”Esimerkiksi yhdistetyllä väylällä jalankulkijoiden on vaikea kuulla tai muutoin havaita takaa tulevaa sähköistä kulkupeliä. Vaikka ei toiseen törmäisikään, saattaa ohi vilahtavaa sähköskuuttailija säikähdyttää. Nopeuden hiljentäminen, kunnon turvaväli ja äänimerkki tekevät kohtaamistilanteista turvallisempia”, Savolainen vinkkaa.
Virkeyttä koulumatkalta
Koulujen alkaessa kannattaa vanhempien kerrata lapsen kanssa toimintaohjeet liikenteeseen. Esimerkiksi kännykkä laitetaan reppuun, jotta koulumatkalla pystyy paremmin keskittymään liikenteen havainnointiin. Koulureitin turvallisuuteen kannattaa myös kiinnittää huomiota ja tarvittaessa kulkea se yhdessä läpi useampaan kertaan – etenkin pienempien koululaisten kohdalla. Jos suinkin mahdollista, lapsen olisi hyvä suorittaa koulumatka omin voimin liikkuen.
”Jos koulumatkan kulkee jalan tai pyörällä, tuo se päivään lisää liikuntaa ja virkeyttä. Sähköllä liikkumisen sijaan kannattaisi lapsen siis suosia kävelyä tai pyöräilyä. Jos syystä tai toisesta on lapsi vietävä autolla kouluun, kannattaa lapselle katsoa turvallinen jättöpaikka hieman koulusta kauempana. Näin lapsi saa aamuun hieman liikuntaa, eikä koulun lähiympäristö ruuhkaudu turhasta autoliikenteestä, Savolainen kannustaa.
Lue vinkit koulumatkan harjoitteluun Liikenneturvan tiedotteesta Turvallinen koulumatka syntyy harjoittelemalla (Avautuu uuteen ikkunaan).
Lisätiedot:
koulutusohjaaja Erkka Savolainen, Liikenneturva, p. 050 412 4157
markkinointi- ja tapahtumakoordinaattori Hanna Tuhkanen, KalPa Hockey Oy, p. 044 787 1107
markkinointipäällikkö Kaisa Kaján, LähiTapiola Savo, p. 040 566 9347
vanhempi opettaja Ilkka Kaarakainen, Pelastusopisto, p. 029 5453461
Sähköpotkulaudat heikentävät jalankulkijan turvallisuutta
Mielestäni sähköpotkulaudat ovat hyvä lisä kaupunkialueen liikkumismahdollisuuksiin
*Liikenneturva selvitti suomalaisten ajatuksia sähköpotkulaudoista kyselytutkimuksella maalis-huhtikuussa 2022. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1029 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.