Siirry sisältöön
Lapsen kuljettaminen mönkijällä

Millä ehdoin 5-vuotiasta lasta saa kuljettaa mönkijällä? Mönkijä on T3bluokan traktori, joka on rekisteröity 2-paikkaiseksi. Satulamallinen istuin nousee ylemmäs matkustajan kohdalla ja molemmin puolin on kahvat kiinnipitämistä varten. Saako lasta pitää kuljettajan etupuolella ajon aikana?

Avomallinen mönkijä

Liikenneturva suosittelee, että avomallin mönkijöissä lapsille on oma erillinen istuinpaikka ja sen lisäksi vähintään kädensijat, joista lapsi tarvittaessa saa lisää tukea vaihtelevissa tilanteissa. Näin lapsi pysyy paikoillaan ja kyydissä paremmin. Lasta ei saa pitää ajon aikana kuljettajan etupuolella.

Avomallisessa mönkijässä tulee käyttää kypärää.

Lainvalvoja ratkaisee, mikä on lapselle soveltuva istuin.

Tieliikennelain 94 §:n mukaan alle 135 senttimetriä pitkän lapsen kuljettamiseen ohjaustangolla ja satulamallisella istuimella varustetussa ajoneuvossa on käytettävä lapsen kuljettamiseen soveltuvaa istuinta tai lasten turvalaitetta.

Tieliikennelain 92 § mukaisesti tyypiltään hyväksyttyä ja asianmukaisesti kiinnitettyä suojakypärää on käytettävä traktorilla, joka on varustettu ohjaustangolla ja satulamallisella istuimella, mutta jota ei ole varustettu korilla eikä suojakaarella.

Koppimönkijä

Tieliikennelain 94 § mukaisesti alle 135 senttimetriä pitkän lapsen kuljettaminen umpinaisella korirakenteella, suojakaarella tai suojakatoksella varustetulla traktorimönkijällä on sallittua vain, jos ajoneuvossa on lapsen kuljettamiseen soveltuva istuin ja turvavyö tai lasten turvalaite.

Liikenneturva suosittelee, että mönkijässä käytetään ensisijaisesti lasten turvalaitetta, jos sellaisen asentaminen on turvalaitteen ja ajoneuvon valmistajien käyttöohjeiden puitteissa mahdollista.

Jos lasten turvalaitteen asennus ei ole mahdollista eikä ajoneuvossa ole lapselle soveltuvaa turvavöillä varustettua istuinta, lapsen kuljettaminen kyseisessä ajoneuvossa ei ole lainkaan mahdollista. Lainvalvoja ratkaisee, mikä on lapselle soveltuva istuin.