Hevonen liikenteessä
Tiellä liikkuvaan ratsukkoon tai hevoskärryihin on suhtauduttava huomaavaisesti. Vauhtia tulee hiljentää ja hevonen ohittaa rauhallisesti riittävällä turvavälillä. Ratsastajan ja ohjastajan on pääsääntöisesti noudatettava samoja liikennesääntöjä ja liikennemerkkejä kuin moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajien.
Hevosen ohittaminen
Tavallisesti rauhallisesti käyttäytyvä ja koulutettu hevonen on pohjimmiltaan saaliseläin, joka voi säikähtäessään käyttäytyä arvaamattomasti. Keskikokoinen hevonen on samaa suuruusluokkaa kuin hirvi, joten sen ohittamiseen on syytäkin suhtautua varovaisuudella. Maastossa ja maanteillä toistuvasti liikkuvat hevoset ovat tottuneet autoihin ja muuhun liikenteeseen, mutta hevonen voi vauhkoontua esimerkiksi äänekkäästi pärisevistä mopoista tai moottoripyöristä. Myös auton äänimerkki voi säikäyttää hevosen.
Keskikokoinen hevonen on samaa suuruusluokkaa kuin hirvi.
Hevonen tulee autolla, tai muulla moottoriajoneuvolla, ohittaa rauhallisesti vauhtia hiljentäen ja reilulla turvavälillä. Välimatka tulee olla riittävän suuri ohituksen jälkeenkin. Jos vastaantulevien kaistalla on liikennettä, älä lähde ohittamaan.
Katsekontaktin ottaminen ratsastajaan tai ohjastajaan rauhoittaa tilannetta. Jos hän pyytää sinua pysähtymään nostamalla käden pystyyn, pysähdy. Takaa voi olla tulossa lisää ratsukoita tai eläin voi olla säikähtänyt.
Kaukovalot on syytä vaihtaa lähivaloille ohituksen ajaksi.
Ratsukon taakse ei ole syytä jäädä turhaan odottelemaan. Vaikka hevosella on rajallinen näkökenttä, sillä on erittäin hyvä kuulo, joten todennäköisesti se on kuullut lähestyvän ajoneuvon.
Ohita hevostraileri riittävällä turvavälillä
Ota huomioon, että hevostrailerilla ajetaan siksi varovaisesti, koska kyydissä on helposti vauhkoontuva eläin. Älä siis hermostu rampeilla, liittymissä ja risteyksissä, jos hevosta kyyditsevä ajaa tavanomaista hiljaisemmin.
- Vältä kovia ääniä, kiihdytyksiä ym. ohitustilanteissa. Varmistaudu jo ennen ohitusta turvallisesta paluusta omalle kaistalle.
- Jätä ohittaessa tavanomaista enemmän tilaa eteen, sivulle ja taakse.
- Älä myöskään vilkuttele ajovaloja, käytä vilkkua normaalisti ja pyri varmistamaan, että ohitettava ajoneuvo on huomannut ohitusaikeesi.
Hevosen kanssa liikenteessä
Hevosen kanssa liikenteessä turvallisesti liikkuminen vaatii myös ratsastajalta tai ohjastajalta tietoa liikenteen pelisäännöistä. Olennaista on tietää se, että ratsukin rinnastetaan ajoneuvoon. Ratsastajan, ohjastajan tai hevosen taluttajan on noudatettava moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajamista koskevia liikennemerkkejä ja liikennesääntöjä. Näistä säännöistä voi kuitenkin tilapäisesti poiketa, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä se vaaranna tai haittaa muita tielläliikkujia.
Ratsukolla on muiden hevosajoneuvojen tavoin oltava hämärän tai pimeän aikaan valaisin, joka valaisee valkoista tai vaaleankeltaista valoa eteenpäin ja punaista valoa taaksepäin.
Hevosen näkyvyyttä muille tienkäyttäjille parannetaan heijastimella. Heijastimet on syytä sijoittaa hevosen jalkoihin, jolloin ne näkyvät liikkuvina joka suuntaan hyvin. Ratsastajan ja ohjastajan käyttämä heijastinliivi tai -takki parantaa myös näkyvyyttä.
Hevosen paikka tiellä
Maantiellä ratsukoiden paikka on tien oikeassa reunassa.
Jalkakäytävällä ja pyörätiellä saa ratsastaa tai taluttaa hevosta ainoastaan silloin, kun ne on merkitty ratsastamisen sallivalla liikennemerkillä. Ratsastustie voi olla jalkakäytävän tai pyörätien yhteydessä joko yhdistettynä väylänä tai rinnakkaisena väylänä. Yhdistetyssä väylässä merkit ovat allekkain ja rinnakkaisessa väylässä merkit ovat rinnakkain. Jos merkkiä ei ole, on ratsukon siirryttävä tielle.
Kärryllä tai reellä ei saa liikkua ratsastustiellä.
Yksityistiet ovat usein kapeita, joten hevosella liikkumista siellä kannattaa välttää turvallisuuden vuoksi. Ratsastamista yksityistiellä ei voida kieltää liikennemerkillä, ellei kieltoon ole jokin liikenneturvallisuus- tai selvästi kunnossapitokustannuksia lisäävä syy. Tiekunta voi varoittaa hevosliikenteestä muu vaara -merkillä ja lisäkilvellä, jos tietä käytetään yleisesti hevosliikenteeseen. Pysyvän liikennemerkin asettamiseen yksityistiellekin tarvitaan kunnan lupa. Ratsastajan ja hevosajoneuvon kuljettajan on noudatettava ajoneuvon kuljettajaa koskevia säännöksiä myös yksityisteillä.
Ratsastus kielletty -liikennemerkki.
Ratsastustie -liikennemerkki.
Hevosen kuljettaminen kuljetusvaunulla
Auton ja hevostraileri -yhdistelmän suurin sallittu nopeus on 80 km/h:ssa. Jos hevosta kuljetetaan pakettiautoksi rekisteröidyssä ajoneuvossa, ei sille ole ajoneuvokohtaista rajoitusta. Kuorma-autoksi rekisteröidyn hevoskuljetusauton nopeusrajoitus on 80 km/h:ssa. Hevosen turvallisen kuljettamisen näkökulmasta alhaisempi nopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa toimia yllättävissä tilanteissa.
Hevoskuljetuksen perässä ajettaessa on muistettava riittävä turvaväli. Hevoskuljetusautoa ohitettaessa on pidettävä reilut marginaalit myös omalle kaistalle palatessa, ettei hevoskuljetusauto ei joudu jarruttamaan ohitustilanteessa. Ohittajan on ennen ohitukseen ryhtymistä varmistettava riittävä tila ohitukselle.
Trailerin vetäjä: varmistu trailerin kunnosta etukäteen
- Ennen matkaa varmistu, että trailerisi ja vetoautosi on kaikin puolin kunnossa. Tarkista myös valojen ja vilkun toiminta.
- Varaa riittävästi aikaa lastaukseen ja matkalle. Pyri ajamaan silloin, kun muuta liikennettä on vähemmän.
- Kun saat hevosen kyytiin, kierrä vielä kerran traileri ja tarkista erityisesti vetopää ja lastaussillan kiinnitys.
- Varaudu myös siihen, että matkantekosi saattaa keskeytyä. Miten silloin saat hevosen pois tienpäältä? Varaudu kolmiolla ja heijastinliiveillä ja mahdollisesti tarvittavilla työkaluilla.
- Varaa aikaa siihen, että käyt säännöllisin väliajoin tarkistamassa hevosesi kunnon. Trailerin sisältä videokuvaa lähettävä kamera on pieni, mutta kätevä lisä varusteisiin.
- Ajaessa huomioi muu liikenne ja ilmaise aikeesi riittävän ajoissa.
- Pyri ennakoimaan risteykset ja liikennetilanteet. Aja rauhallisesti ja muista, että pääsääntöisesti hevostrailerilla saa ajaa maksimissaan 80 km/tunnissa.