Siirry sisältöön
Lapset turvaistuimissa.

Turvaistuimen käytössä puutteita useammin, kun kuljetetaan lasten kavereita

Liikenneturvan kyselyn mukaan omien lasten turvaistuimien asianmukaisuudesta huolehditaan jo kiitettävästi, mutta kyydissä matkustavien muiden lasten turvaistuimien käytössä on vielä parantamisen varaa. Asianmukainen ja oikein kiinnitetty turvalaite on tärkeä varuste niin lyhyillä kuin pitkälläkin matkoilla.

Huoltajille suunnattu kysely kertoo, että pääsääntöisesti omaa alle kouluikäistä lasta ei lähdetä kuljettamaan, ellei lapsi ole asianmukaisessa turvaistuimessa. Jos kyydissä on myös muita kuin oma alle kouluikäinen lapsi, osa huoltajista on valmiimpi joustamaan asianmukaisen turvalaitteen käytöstä.

”Voiko taustalla olla esimerkiksi se, että ei uskalleta puuttua ystävien lasten turvaistuinten käyttöön? Lyhyet matkat eivät tee poikkeusta turvaistuimen käytössä, sillä onnettomuuksia tapahtuu myös kodin läheisyydessä”, Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo vahvistaa. 

Onnettomuustietoinstituutin lasten liikenneonnettomuudet -raportti nosti esiin, että lasten liikennekuolemien taustalta löytyy puutteita turvalaitteiden käytössä. Joko lapsella ei ollut mitään turvalaitetta tai lapsen käytössä olleessa turvalaitteessa tai sen kiinnityksessä oli puutteita.

Liikenneturva kannustaa ottamaan turvalaitteet rohkeasti puheeksi lähipiirin kanssa. Lasten turvallisuus on meidän aikuisten yhteinen asia.

En lähde ajamaan, jos kyydissä oleva alle kouluikäinen lapseni ei ole asianmukaisessa turvalaitteessa

Kyselytutkimus alle kouluikäisten lasten huoltajille 2022. N= 1999.

Kun kuljetan autollani alle kouluikäisen lapseni lisäksi muita lapsia (kavereita, sukulaisia), heillä on asianmukainen turvalaite käytössä

Kyselytutkimus alle kouluikäisten lasten huoltajille 2022. N= 1988.

Talvilomareissuun lapsen kanssa – ennakointi on avainsana

Asianmukainen turvaistuin on lapselle oikeankokoinen ja oikein kiinnitetty. Oikea kiinnitys koskee myös turvavöitä, sillä paksut toppavaatteet saattavat estää turvalaitteen vöiden riittävän kiristymisen törmäystilanteessa.

”Pidemmille matkoille valmistaudutaan ajoissa, tarkistetaan rengaspaineet ja varmistetaan auton ja turvalaitteiden kunto. Myös lasten turvaistuimet ja niiden oikea kiinnitys on syytä tarkastaa huolella hyvissä ajoin. Tapa kannattaa ottaa arkiseen käyttöön”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti kannustaa.

Kun lähdetään reissuun, on kuljettajan syytä olla virkeä ja keskittyä ajamiseen. Jos lapsi vaatii huomiota kesken matkan, on tärkeää pysähtyä. Sopivat verryttelytauot auttavat kaikkia jaksamaan pidemmän ajorupeaman.

Lasten turvallinen kuljettaminen autossa pähkinänkuoressa

  • Vauva matkustaa turvakaukalossa.
  • Liikenneturvan suositus on, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, vähintään neljävuotiaaksi asti. Näin siksi, että lapsen pää on suhteessa painavampi ja kolarissa pää voi retkahtaa eteenpäin aiheuttaen vakavan vamman.
  • Turvaistuinta on hyvä käyttää 150 cm pitkäksi asti. Selkä menosuuntaan turvaistuimen jälkeen turvallisin lapselle on turvavyöistuin, joka suojaa myös sivutörmäyksissä.
  • Lapselle turvallisin paikka autossa on turvaistuimessa takapenkillä.

*Kyselytutkimus alle kouluikäisten lasten huoltajille 2022. N=1988-1999.

** Sihvola N. 2022. OTI-Lasten liikenneonnettomuudet -raportti 2022
OTIn raportti on kooste vuosina 2011–2020 tapahtuneiden liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimat 0–14-vuotiaan lapsen kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet sekä liikennevakuutuksesta korvatut 0–14-vuotiaiden lasten liikennevahingot.