Siirry sisältöön
Mutku Muista heijastin Venla ja pikkuveli pikkujoulu

Heijastin unohtuu liian usein

Syksyn hämärät aamut ja pimeät illat haastavat näkemisen liikenteessä. Heijastimet kannattaa ottaa käyttöön viimeistään nyt. Liikenneturvan kyselyn mukaan unohdus on yleisin syy, miksi heijastinta ei käytä. Osa myös kokee heijastimen jopa hankalaksi kiinnittää tai käyttää.

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta. Lainkohtaa noudatetaan suhteellisen kehnosti, ainakin kun asiaa kysytään suoraan kansalaisilta.

Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista 72 prosenttia sanoi käyttävänsä heijastinta aina tai yleensä. Heijastimia käyttämättömiä on onneksi vain kourallinen. Vain 2 % vastaajista sanoi, ettei käytä koskaan heijastinta.

Heijastimen käyttö pimeällä

N=1160

Heijastimen todellista käyttöä selvitetään Liikenneturvan seurannoissa vuosittain ympäri Suomea. Viime syksyn tarkkailuissa** jalankulkijoiden heijastimen käyttöaste oli 60 %.

Syyt, miksi heijastinta ei käytetä, eivät vakuuta  

Miksi heijastinta ei sitten käytetä? Vastaajista, jotka eivät käytä heijastinta, jopa 58 % sanoo unohtavansa heijastimen. Toisaalta 25 % ei kertomansa mukaan liiku alueella, jossa kulkee autoja. Muina syinä mainittiin mm. se, että heijastinta käytetään vain ulkoiluvaatteissa tai että se ei sovi siistiin vaatetukseen. Heijastimen myös sanottiin olevan hankala käyttää tai kiinnittää.

”Selitykset heijastimen käyttämättömyyteen ovat kovin tuttuja. Nämä ovat niitä mutku-selityksiä”, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen ja viittaa tänään alkavaan Ei mitään mutkuja – muista se heijastin -kampanjaan.

”Valtaosa sanoo unohtavansa heijastimen, mutta onko sekään oikea syy? Osa myös kertoo, että heijastin on hankala kiinnittää tai käyttää. Jos käytössä on jousiheijastin, sen saa napautettua sekunnissa ranteen ympärille. Tai papukaijaklipseillä heijastin kiinnittyy esimerkiksi vetoketjuun helposti.”  

Se, että ei liiku pimeään aikaa alueella, jossa kulkee autoja, on periaatteessa pätevä selitys, mutta vain, jos käyskentelee metsässä tai vaikka pellolla. Kannattaa myös muistaa, että yleensä myös autoilija kävelee jossain kohdassa matkaansa. Heijastin ei ole turha silloinkaan.

Syyt, miksi ei aina käytä heijastinta

Infograafissa on kuvattu syitä, miksi heijastinta ei käytetä. Luetellut syyt ovat: unohdus 58 %, ei liiku pimeän aikaan alueella, jossa kulkee autoja 25 %, käyttää heijastinta ulkoilu- ei arkivaatteissa 19 %, heijastimet ovat hankalia kiinnittää tai käyttää 11 %, ei halua kiinnittää heijastinta joihinkin vaatteisiin 9 %, heijastin ei sovi ”siistiin vaatetukseen” 6 %, kokee heijastimen turhaksi valaistulla alueella 6 %, ei ole löytänyt sopivaa/kivaa heijastinta 4 %. N=750 (ne vastaajat, jotka eivät aina käytä heijastinta). Vastauksissa sai valita useamman vaihtoehdon.  

Laita heijastimet kummallekin puolelle

Heijastin on henkilösuojain, joka auttaa näkymään liikenteessä. Nykyisten suositusten mukaan on käytettävä kahta tai useampaa heijastinta, jotta ne näkyvät joka suuntaan. Parhaiten heijastimet näkyvät autoilijalle, kun ne roikkuvat vapaasti molemmin puolin noin polven korkeudella tai ovat kiinnitettyinä vaikkapa ranteisiin.

Ei mitään mutkuja -kampanja

Liikenneturvan Ei mitään mutkuja -kampanja on käynnissä 23.9.–6.10.2024. Kampanja on suunnattu erityisesti kouluikäisten ja alle kouluikäisten lasten vanhemmille ja huoltajille. Ei mitään mutkuja muistuttaa ottamaan heijastimet käyttöön sekä pyrkii taklaamaan monia tekosyitä, miksi aikuiset eivät aina käytä heijastinta.

Lue lisää: Liikenneturva.fi/mutku

*Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti marraskuussa 2023 Verian. Kyselyyn vastasi yhteensä 1160 henkilöä, joista autoilijoita oli 82 %. Syitä heijastimen käyttämättömyyteen kysyttiin vastaajilta, jotka eivät aina käytä heijastinta pimeään aikaan liikkuessaan, N=750.

**Liikenneturva seuraa heijastinten käyttöastetta vuosittain. Heijastimen käyttöaste oli vuonna 2023 koko maassa 60 %. N= 20734 jalankulkijaa.