Humalaisen kuljettajan kyytiin ei nousta
Liikenneturvan kysely kertoo, että suomalaiset tiedostavat alkoholin ajokykyä heikentävän vaikutuksen. Kuitenkin lähes puolet olisi, tilanteesta riippuen, valmis nousemaan alkoholia juoneen kuljettajan kyytiin, jos tämän päihtymys jää alle rattijuopumusrajan.
Liikenneturva selvitti kesällä* suomalaisten ajatuksia alkoholista ja ajokyvystä. Lähes jokainen vastanneista tiesi, että ajaminen päihtyneenä heikentää ajokykyä – myös silloin, kun promillet jäävät alle rattijuopumusrajan.
Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara muistuttaa, että rattijuopumusraja ei ratkaise sitä, onko kuljettaja turvallinen vai turvaton. Alkoholi lisää aina liikenteen riskejä.
”Alkoholi vaikuttaa edelleen liian monen tieliikenneonnettomuuden taustalla. Vuonna 2021 tieliikenteen alkoholionnettomuuksissa kuoli 41 ja loukkaantui 336 ihmistä. (Avautuu uuteen ikkunaan)Jo pienemmätkin alkoholimäärät huonontavat ajokykyä. Vaikutukset vain korostuvat, jos mukana on väsymystä, flunssaisuutta tai vastaavaa. Päihteiden suhteen on liikenteeseen vain yksi viesti: jos otat, et aja”, Elovaara tähdentää.
Miten arvioit tämän vaikuttavan ajokykyyn: ajaminen humalassa niin, että rattijuopumusraja ylittyy?
Miten arvioit tämän vaikuttavan ajokykyyn: ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena, mutta alle rattijuopumusrajan?
Tee turvalliset ratkaisut matkustajanakin
Liikenneturvan kyselyssä selvitettiin myös valmiutta mennä päihtyneen kuljettajan kyytiin. Humalaltaan rattijuopumusrajan ylittävän kuljettajan matkaan olisi valmis lähtemään vain pieni kourallinen. Jos kuskin päihtymys ei ylitä rattijuopumusrajaa, olisi tilanteesta riippuen lähes puolet valmis astumaan autoon.
”Jokainen tietää alkoholin vaikutukset liikenteessä. Päihtynyt kuljettaja on riski ennen kaikkea itselleen ja matkustajille. Jos kuljettaja on ottanut, miksi kyytiin olisi valmis lähtemään? Selväpäisyyden edellyttäminen kuskilta ei ole tiukkapipoisuutta vaan valinta, jolla tuetaan päihteetöntä liikennettä. Asiaan kannattaa puuttua rohkeasti ja varmistaa, että ratin taakse mennään vain selvin päin. Taksin tilaaminen tai auton avainten nappaaminen voi olla tärkeä liikenneturvallisuusteko. Kaverikin varmasti kiittää tästä viimeistään seuraavana päivänä”, Elovaara teroittaa.
Menisitkö auton kyytiin, jos tietäisit sen kuljettajan juoneen alkoholia yli rattijuopumusrajan?
Menisitkö auton kyytiin, jos tietäisit sen kuljettajan juoneen alkoholia, mutta alle rattijuopumusrajan?
Vinkit selvään pikkujoululiikenteeseen:
– Mieti ennakkoon, miten kuljet juhlapaikalle ja sieltä pois.
– Suosi oman auton sijaan taksia tai julkisia. Sähköpotkulautailu tai pyöräily päihtyneenä ei ole turvallinen valinta.
– Mene vain selvän kuljettajan kyytiin. Pidä huolta myös kaverista: älä päästä päihtynyttä rattiin.
– Kiinnitä ajokuntoon huomiota myös seuraavana aamuna: silmien ummistaminen hetkeksi ei taio promilleja minnekään. Myös krapula-ajoa kannattaa karsastaa.
*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä touko-kesäkuun vaihteessa 2022. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1005 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.