Siirry sisältöön

Kynttilät syttyvät rattijuopumusonnettomuuksissa menehtyneille Kouvolan Manskilla

Liikenneturvan Kouvolan toimipiste ja Kouvolan kaupungin ehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö yhteistyössä Kouvolan ydinkeskusta ry:n kanssa järjestävät ehkäisevän päihdetyön viikon tempauksen. Vuonna 2019 rattijuopumusonnettomuuksissa Suomessa kuoli 32 henkilöä ja heille jokaiselle sytytetään kynttilä Kouvolan kävelykatu Manskilla. Kynttilöiden lisäksi miehittämättömällä pisteellä on infotaulu viime vuoden rattijuopumusonnettomuuksista. Kynttilät palavat kävelykadulla keskiviikkona 4.11.2020 kello 11.00-13.00.

Yksikin rattijuopon uhri on liikaa Kaakkois-Suomessa

Viime vuonna Suomen tieliikenteessä menehtyi 32 ja loukkaantui 447 henkilöä rattijuopumustapauksissa. Enemmän kuin joka kolmas rattijuopumusuhreista oli nuori 15-24 –vuotias. Useimmiten onnettomuuksissa menehtyi ajoneuvon kuljettaja (75 % kuolleista, keskiarvo vuosina 2017-2019). Matkustajia menehtyneistä oli noin joka seitsemäs (15 %) ja sivullisia tienkäyttäjiä oli joka kymmenes.

Kaakkois-Suomessa rattijuopumisonnettomuuksissa menehtyi vuonna 2019 kaksi ja loukkaantui 71 henkilöä.

”Erityisen huolestuttavaa on se, että Kaakkois-Suomessa huumausaineiden määrä on noussut rajusti rattijuopumustapauksissa. Yli puolessa Kaakkois-Suomen poliisin kiinniottamissa tapauksissa on mukana muitakin päihteitä kuin alkoholia. Sekakäytön vaikutukset voivat olla ajoneuvon kuljettajalle ennalta arvaamattomia”, vahvistaa Liikenneturvan Kouvolan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.  

Huumerattijuopumuksien määrän lisääntyminen voi selittyä osittain valvonnan tehostumisella. Poliisin käytössä on viime vuosina yleistyneet pikahuumetestit, ja näillä voidaan havaita huumeiden vaikutuksen alaiset kuljettajat tien päällä. Positiiviseksi todetusta verinäytteestä todetaan tyypillisesti useita eri huumausaineita. Yleisimmät verinäytteissä todetut huumausaineet kuuluivat amfetamiinien ryhmään ja seuraavana oli kannabis. Yleisimmin todetut lääkeaineet kuuluivat bentsodiatsepiineihin.  

Päihtyneenä ajamaan lähtevästä pitää aina ilmoittaa poliisille ja soittaa hätänumeroon 112. Saatat pelastaa ihmishengen. Puuttuminen ja ilmiantaminen ovat lähimmäisistä välittämistä.

Huumeet ovat Suomessa tieliikenteessä kasvava ongelma, johon on reagoitu hitaasti. Etenkin huumeissa ajavien seuraamuksista tulisi keskustella laajemmin.  

Asenteet huumaantuneena ajamiseen ovat torjuvat

Liikenneturvan kyselyn mukaan suomalaisten asenteet huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajamiseen ovat erittäin torjuvat. Suomalaiset eivät hyväksy päihtyneenä ajamista, oli kyseessä sitten alkoholi tai huumausaineet.

”Joka kerran, kun lähdet liikenteeseen, kohtaat todennäköisesti rattijuopon. Vähänkin pidemmällä matkalla on erittäin suuri todennäköisyys, että vastaan ajaa päihtynyt henkilö. Usein rattijuoppo jää kiinni sivullisen ilmiannon seurauksena”, toteaa Liikenneturvan Korhonen.

”Päihtyneenä ajamaan lähtevästä pitää aina ilmoittaa poliisille ja soittaa hätänumeroon 112. Saatat pelastaa ihmishengen. Puuttuminen ja ilmiantaminen ovat lähimmäisistä välittämistä.”

Lisätietoja:

Liikenneturva, yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, puh. 040 5341183

Kouvolan kaupunki, ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Laura Sillanpää, puh. 02061 59311