Lähes puolet pyöräilijöistä ei käytä kypärää
Kypärä on pyöräilijän tärkein turvavaruste riippumatta siitä, onko alla polku- vai sähköpyörä. Liikenneturvan seurantojen mukaan lähes puolet pyöräilijöistä ei käytä kypärää.
Liikenneturvan viimevuotisen seurannan mukaan 55 % pyöräilijöistä käyttää kypärää.* Vaikka pyöräilykypärä ei estä onnettomuuden tapahtumista, niin tapaturman sattuessa se suojaa päätä tutkitun tehokkaasti.
”Pienetkin päähän kohdistuneet vahingot voivat olla vakavia, kivuliaita ja hitaita paranemaan. Vain kypärä antaa suojaa päävammalta”, Liikenneturvan suunnittelija Leena Piippa huomauttaa.
Kiinnitä kypärä napakasti
Turvallinen kypärä on oikean kokoinen, omaan päähän sopiva ja huolellisesti kiinnitetty. Kypärän tulee suojata otsaa ja kiristyspannan istua hyvin.
”Etu- ja takahihnojen tulee muodostaa kolmiot korvien ympärille. Kaikkien hihnojen tulee olla tiukasti kasvoja vasten. Kiinnitä leukahihna sen verran tiukalle, ettei sitä pysty vetämään leuan yli. Liian löysästi kiinnitetty kypärä saattaa heilahtaa takaraivolle tai pudota päästä”, Piippa kertoo.
Kypärän alle voi pukea ohuen hatun, mutta se ei saa estää oikeaa kiinnitystä. Kypärän tulee hatunkin kanssa istua hyvin.
Valitse nopeus tilanteen mukaan
Sähköpyörän** avustus mahdollistaa nopeamman kiihdytyksen liikkeelle lähtiessä ja helpottaa nopeuden ylläpitämistä ajaessa. Suurempi nopeus voi johtaa useampiin ohituksiin pyöräteillä. Lisäksi nopeus voi yllättää muut liikkujat esimerkiksi ylämäessä, jossa vauhti ei hidastukaan.
”Nopeuden lisääntyessä onnettomuuden seuraukset muuttuvat vakavammiksi. Pyörällä kuin pyörällä on tärkeä löytää sopiva tilannenopeus. Siis sellainen, että ehdit reagoida yllättäviinkin liikennetilanteisiin. Muista hiljentää, kun lähestyt risteystä”, Piippa muistuttaa.
Harjoittele sähköpyörän käsittelyä
Sähköpyörä on polkupyörää painavampi ja sen käsittely voi siksi olla hankalampaa. Sähköpyörää kannattaakin kokeilla ennen ostopäätöstä. Moottorin ja akkujen sijainnilla on vaikutusta pyörän käsittelyyn ja tasapainon ylläpitoon. Raskaampi pyörä voi myös pidentää jarrutusmatkaa.
”Ikääntyessä reagointikyky hidastuu eikä elimistö kestä kolhuja yhtä hyvin kuin nuorempana. Ikääntyneen kannattaakin harjoitella erityisesti sähköpyörän hallintaa. Ja ottaa viimeistään nyt se kypärä käyttöön”, Piippa vinkkaa.
Tänään vietetään valtakunnallista sähköpyöräilypäivää.
*Liikenneturvan seuraa tienkäyttäjien käyttäytymistä vuosittain liikenteen seurannoissa.
**Tiedotteessa sähköpyörällä tarkoitetaan sähköavusteista polkupyörää, jonka moottori toimii poljettaessa ja kytkeytyy pois päältä 25 km/h nopeudessa.