Liikenneturva vastaa kansalaiskysymyksiin – jalankulkijan paikkaa pohditaan yllättävän usein
Liikenne on aihe, josta meillä jokaisella on kokemusta. Arkiset tilanteet tien päällä herättävät myös usein kysymyksiä, joihin Liikenneturva vastaa verkkosivuillaan. Yksi kenties yllättävänkin usein kysytty teema on jalankulkijan paikka. Myös kävelijöiden väliset väistämistilanteet pohdituttavat.
Liikenne koskettaa kaikkia ja herättää usein myös kysymyksiä. Liikenneturvalle tulevat kansalaiskysymykset koskettavat laajasti eri liikkumismuotoja, ja esimerkiksi jalankulkukin herättää monesti pohdintaa. Usein kyse on jalankulkijan paikasta: esimerkiksi siitä, miksi kävelijä voi käyttää kumpaa tahansa reunaa liikkuessaan yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä.
”Laki antaa jalankulkijalle mahdollisuuden valita itsensä kannalta turvallisin vaihtoehto. Esimerkiksi lasten tai koirien kanssa kuljettaessa voi olla parempi valita reuna, joka on kauempana ajoradasta. Yhdistetyillä väylillä on tärkeää, että liikkujat huomioivat toinen toisensa. Tällöin esimerkiksi pyöräilijöiden ja kävelijöiden kohtaamis- ja ohitustilanteet ovat sujuvia ja turvallisia. Pyöräilijän on kuitenkin annettava jalankulkijalle turvallinen tila”, avaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.
Samaan teemaan liittyy myös kysymys siitä, kumpi kävellen liikkuva väistää, jos he kohdatessaan kulkevat jalkakäytävän tai yhdistetyn väylän samaa reunaa.
”Tämä on hyvä esimerkki tilanteesta, jossa varsinaista vaaraa ei pitäisi päästä syntymään mutta joka silti mietityttää. Laki ei ota jalankulkijoiden keskinäisiin kohtaamisiin kantaa, vaan ne sujuvat toivottavasti käyttämällä arkijärkeä sekä huomioimalla toinen liikkuja. Jommankumman on siis siirryttävä hetkeksi keskemmälle väylää tai kokonaan toiselle puolelle tilanteen mukaan. On kohteliasta antaa tilaa, jos on itsekseen liikkeellä ja vastaan tulee esimerkiksi lastenvaunuja ja koiraa kuljettava”, Kalmakoski sanoo.
Puhuttaviin aiheisiin tartutaan
Liikenneturva antaa tienkäyttäjille mahdollisuuden lähettää oma kysymyksensä verkkolomakkeella, josta se ohjautuu laajalle asiantuntijajoukolle vastattavaksi.
”Vastaamme kansalaisten kysymyksiin ja annamme ohjeita yleisellä tasolla, mutta emme ota kantaa yksittäistapauksiin esimerkiksi syyllisyys- tai korvausnäkökulmasta. Ne ovat poliisin ja vakuutusyhtiöiden heiniä. Verkkosivuillemme viemme sellaiset kysymys-vastaus-parit, jotka koskettavat laajempaa joukkoa kuin pelkästään kysyjää”, selvittää Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.
Kansalaiskysymykset toimivat myös hyvänä indikaattorina siitä, mikä juuri nyt puhuttaa. Jos jokin teema nousee selkeästi esiin, voi siitä viestiä laajemminkin.
”Hyvä esimerkki on vaikkapa lasten turvallinen kuljettaminen. Turvaistuimista kysytään paljon, joten teeman usein kysytyt kysymykset vastauksineen löytyvät erikseen verkkosivuillamme”, Savolainen kertoo.
Lähetä oma kysymyksesi ja tarkastele aiemmin kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen täältä.