Liikennesääntöjen noudattaminen tekee pyöräilystä turvallisempaa – tule testaamaan sääntötuntemuksesi Rautatientorille 20.–21.5.
Pyörällä ajaminen on helppoa, hauskaa ja kuntoa kohottavaa. Jotta pyöräily olisi myös turvallista, tulee pyöräilijän hallita oma polkupyöränsä ja osata pyöräilyä koskevat liikennesäännöt. Tervetuloa tutustumaan turvalliseen pyöräilyyn Liikenneturvan pisteelle Nuku rauhassa -tapahtumaan Helsingissä 20.–21.5.2022.
Pyöräilijän on tärkeä tuntea pyöräilyä koskevat liikennesäännöt ja hänellä on myös velvollisuus noudattaa niitä. Turvallinen pyöräily edellyttää sääntötuntemuksen ja ajotaidon lisäksi kykyä huomioida muita tielläliikkujia sekä kykyä tunnistaa eteen tulevia vaaratekijöitä.
”Turvallisuus liikenteessä mietityttää monia ja puhututtaa paljon. Jokainen voi onneksi omalla toiminnallaan vaikuttaa turvallisuuteensa. Sääntöjen tunteminen ja niiden noudattaminen tekevät liikenteestä turvallisempaa ja jouhevampaa ihan kaikilla kulkupeleillä”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen kertaa.
Uusien liikkumisvälineiden sääntötuntemuksessa parannettavaa
Liikennesäännöt koskevat myös pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. Yksi tärkeimmistä liikennesäännöistä on se, millä kulkuneuvolla saa kulkea milläkin väylällä. Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan kävelijöiden ja pyöräilijöiden kulkupaikat tunnetaan hyvin, mutta uudempien kulkuvälineiden kohdalla sääntötuntemuksessa on vielä parannettavaa.* Yli neljäsosa kyselyyn vastaajista ei tiennyt, että sähköpotkulaudalla kuuluu ajaa alla olevan kuvan tilanteessa pyörätiellä.
”Sähköpotkulauta on polkupyörän tavoin ajoneuvo ja sekä sähköpotkulautailija että pyöräilijä ajoneuvon kuljettajia. Sähköpotkulaudoilla kuljetaan pyöräilijöiden sääntöjen mukaan”, Pohjonen muistuttaa.
Missä kuuluu liikkua tällä kulkutavalla kuvan tilanteessa?
Ajoneuvojen kuljettajia koskevat liikennesäännöt pätevät myös pyöräilyväylillä. Tämä tarkoittaa sitä, että pyöräilijän ja myös sähköpotkulautailijan on lähestyttävä pyöräteidenkin risteyksiä sellaisella nopeudella, että hän ennättää havainnoida muun liikenteen ja väistää tarvittaessa.
Pyöräteiden tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään oikealta tulevia. Tämän tiesi oikein 77 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista. Osa uskoi virheellisesti, että tilanteeseen ei ole olemassa sääntöä.
”Jos pyöräilysäännöt tai muutkaan liikennesäännöt tuntuvat yhtään epäselviltä, kannattaa niitä kerrata esimerkiksi Jalan ja pyöräillen -oppaasta. Loppuviikosta sääntöjä voi tulla kertaamaan myös Liikenneturvan pisteelle Nuku rauhassa -tapahtumaan”, Pohjonen kannustaa.
Kumman kuuluu väistää?
Tule tutustumaan turvalliseen pyöräilyyn Nuku rauhassa -tapahtumaan
Liikenneturva osallistuu Nuku rauhassa -kokonaisturvallisuustapahtumaan Helsingin Rautatientorilla tulevana viikonloppuna 20.–21.5.2022. Tapahtuman tavoitteena on lisätä erityisesti nuorten tietämystä kokonaisturvallisuudesta.
Tervetuloa Liikenneturvan pisteelle testaamaan sääntötuntemustasi ja tutustumaan turvalliseen pyöräilyyn! Pisteellä voi perehtyä erilaisiin pyöräilykypäriin ja kokeilla myös turvavyön toimivuutta turvaistuinkelkassa. Turvallisuuspäivä on avoin, maksuton ja soveltuu kaiken ikäisille.
*Liikenneturva selvitti suomalaisten liikennesääntöosaamista kyselytutkimuksella maalis-huhtikuussa 2022. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1029 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.