Siirry sisältöön
Lapsi laittaa pyöräilykypärää päähän

Puolet painaa kypärän päähän pyöräillessä

Liikenneturvan seurantojen mukaan puolet pyöräilijöistä käyttää kypärää. Kypärää käyttävien osuus on noussut merkittävästi 2000-luvun aikana. Lapset oppivat turvallisuutta koskevia asenteita ja käyttäytymistapoja vanhemmiltaan. Vanhempien on hyvä näyttää esimerkkiä pienemmille käyttämällä itsekin kypärää.

Pyöräilykypärä on tutkitusti tehokas

Liikenneturva tarkkailee vuosittain turvavarusteiden, kuten pyöräilykypärän, käyttöä liikenteessä*. Vuonna 2021 pyöräilevistä 50 prosenttia käytti kypärää. Käyttö on yleistynyt koko 2000-luvun. Vielä kaksikymmentävuotta sitten kypärää käytti ainoastaan 21 prosenttia pyöräilijöistä.

Pyöräilykypärää käyttää 50 % pyöräilijöistä. Määrä vaihtelee maakunnittain.

Vaikka pyöräilykypärä ei estä onnettomuutta ennalta, tapaturman sattuessa se suojaa päätä tutkitun tehokkaasti. Kypärää on hyvä käyttää myös sähköpotkulaudalla ajaessa tai esimerkiksi skeitatessa. Jopa 95 % Liikenneturvan tämän kevään kyselyyn** vastanneista suhtautuu myönteisesti kypärään.

Lapsi käyttää kypärää, jos aikuinenkin käyttää

Lapsi oppii turvallisia toimintatapoja pyöräilyyn ja liikenteessä liikkumiseen, kun hän kasvaa ja kokemusta karttuu. Luontevaksi kypärän päähän painamiseen tekee tottumus sekä esimerkin voima.

”Vanhempien kannattaa muistaa, että lapsi katsoo roolimallia aikuisista”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa Jyväskylästä sanoo. ”Jos lapsen kanssa kulkee esimerkiksi punaisia päin, lapselle on vaikea perustella, miksi lapsen pitää valoja aina noudattaa. Sama koskee pyöräilykypärän käyttöä yhteisillä retkillä. Jos aikuinen ei käytä pyöräilykypärää, ei kypärän käytöstä muodostu välttämättä tapaa lapsellekaan”, muistuttaa Piippa.

Vanhempi huolehtii lapsen pyöräilyvarusteista

Vanhemman tehtävä on huolehtia siitä, että lapsella tai nuorella on asianmukainen kypärä käytössä pyöräillessä. Leena Piippa kannustaa vanhempia tarkistamaan lapsen kypärän kunnon ja istuvuuden lapsen päähän aika ajoin. Tärkeää on myös varmistaa, että lapsi kiinnittää kypärän oikein.

”Vanhemman on varmistettava lapsen pyöräilykypärän istuvuus ja asianmukainen kiinnitys. Kypärä ei suojaa, jos remmi roikkuu solisluissa”, muistuttaa Piippa. ”Lapsen kanssa on siis hyvä käydä läpi, miten kypärä kiinnitetään oikein. Kypärän säädöt ja koko kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin, sillä remmit saattavat löystyä ja lapsen pää kasvaa.” Piippa jatkaa.


*Liikenneturva tarkkailee pyöräilevien kypärän käyttöä vuosittain valtakunnallisesti. Vuonna 2021 kypärää käytti 50 prosenttia pyöräilevistä. Vuonna 2001 kypärää käytti 21 % pyöräilevistä. Kokonaistulos on painotettu maakuntien asukasluvun mukaan.

**Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista liikenneturvallisuuteen toukokuussa 2022.  Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1005 henkilöä.