Puutu kaverin ajotapaan ajoissa – Itä-Suomessa nostetaan nuorten riskialtista ajotapaa esille
Itä-Suomessa yli sata nuorta loukkaantuu vuosittain liikenteessä. Kaveriporukka takapenkillä voi lisätä nuoren kuljettajan riskinottoa, mutta kaverit voivat omalla toiminnallaan myös tukea kuljettajan ajoa. Itä-Suomen poliisi ja Liikenneturva kannustavat nuoria puuttumaan kaverin riskialttiiseen ajotapaan.
Kaverit voivat vaikuttaa nuoren ajotapaan
Nuoren kuljettajan onnettomuusriski kasvaa usein silloin, kun liikutaan kavereiden kanssa porukalla. Tällöin näyttämisen halu ja tarve kilpailla lisäävät riskinottoa. Sosiaalinen normi, eli käsitys siitä, mikä omassa vertaisryhmässä on sallittua ja hyväksyttyä, vaikuttaa nuoren käyttäytymiseen myös liikenteessä.
Viikonloput ovat tilastojen mukaan nuorten onnettomuuksien tyypillistä aikaa. Tällöin nuoret liikkuvat usein kavereiden kanssa. Kaverit voivat omalla toiminnallaan kuitenkin myös tukea kuljettajaa turvallisten valintojen tekemisessä ja puuttua riskialttiiseen ajotapaan.
”Kannattaa miettiä, miten itse toimii kaveriporukassa. Osoitatko takapenkillä tai somessa arvostusta temppuilua tai ylinopeuden ajamista kohtaan? Vai uskallatko kyseenalaistaa riskikäyttäytymistä?” Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen sanoo.
15–24-vuotiaan kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski on kolminkertainen koko väestöön verrattuna. Itä-Suomessa menehtyy vuosittain keskimäärin neljä ja loukkaantuu yli 120 nuorta tieliikenteessä.*
Kaveria voi pyytää hiljentämään
“Noin kolmasosa kuolemaan johtavista tieliikenneonnettomuuksista johtuu ainakin osittain suuresta tai sopimattomasta nopeudesta. Riskialttiiseen ajotapaan kuuluu tyypillisesti nuorilla mieskuljettajilla piittaamattomuutta myös muista liikennesäännöistä,” tarkentaa ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista.
”Jos sinua arveluttaa tai pelottaa, niin todennäköisesti ryhmässä joku muukin tuntee samoin. Yhdessä uskaltaa tarvittaessa helpommin sanoa, jos kyyti ei tunnu turvalliselta. Muista, että sinulla ja kaverilla on aina oikeus sanoa ääneen, jos kuskin kyydissä pelottaa”, Pahkin sanoo.
Poliisi valvoo Itä-Suomessa nuorten ajonopeuksia ja ajotapaa tehostetusti tulevana viikonloppuna 18.-20.10.2024.
Vanhempi, juttele nuoren kanssa liikenteestä
Nuori, vasta kortin saanut kuljettaja kaipaa vielä vanhemman tukea, vaikkei sitä itse myöntäisikään. Olemalla aidosti kiinnostunut hänen liikkumisestaan, myös silloin kun hän ei ole kuljettajana, vanhempi saa käsityksen hänen tavoistaan toimia liikenteessä ja hyviä tilaisuuksia yhteisten pelisääntöjen kertaamiseen.
Oman nuoren kanssa voi pohtia esimerkiksi kavereiden vaikutusta ja mahdollisten riskien ehkäisemistä.
”Kannattaa jutella nuoren kanssa ryhmäpaineesta ja käydä keskustellen läpi tilanteita, joissa kaverille voi joutua sanomaan esimerkiksi turvavyön käytöstä tai ylinopeudesta. Ei myöskään pidä unohtaa vanhemman omaa esimerkkiä”, Taskinen muistuttaa.
*Tarkastelu perustuu Tilastokeskuksen tilastoimiin, poliisin tietoon tulleisiin tieliikenneonnettomuuksiin vuosina 2019–2023. Nuorilla tarkoitetaan 15–24-vuotiaita. Vuosi 2023 on ennakkotietoja.
Kysy lisää
Tuula Taskinen, Liikenneturva, 020 7282 396
Petri Pahkin, Itä-Suomen poliisi, 0295 456895