Siirry sisältöön
Huoltaja pyöräilee lasten kanssa pyöräilykypärät päissään.

Pyöräilykypärää käytetään useammin Uudellamaalla kuin muualla Suomessa

Kypärä on pyöräilijän tärkein turvavaruste. Liikenneturvan seurantojen mukaan 58 prosenttia pyöräilijöistä käytti kypärää viime vuonna. Käyttöaste on noussut tasaisesti vuoden 1990 neljän prosentin lukemasta, mutta edelleen on varaa parantaa.

Liikenneturva tarkkailee vuosittain turvavarusteiden, kuten pyöräilykypärän, käyttöä liikenteessä*. Vuonna 2024 pyöräilykypärän käyttöaste oli koko maassa 58 %.

”Trendi on hyvä. Kymmenessä vuodessa kypärän käyttö on noussut 17 prosenttiyksikköä ja suunta on ollut nouseva kolme vuosikymmentä. Pyöräilykypärä on helppo, halpa ja välittömästi käyttöön otettava keino lisätä pyöräilyn turvallisuutta ja lieventää vammojen vakavuutta”, painottaa Liikenneturvan suunnittelija, psykologi Jyrki Kaistinen.

Graafi pyöräilykypärän käytöstä näyttää, kuinka kypärän käyttö on kasvanut vuoden 1990 neljästä prosentista vuoden 2023 55 prosenttiin.

Uudellamaalla kypärää käytetään eniten, Satakunnassa vähiten

Kypärän käyttö vaihtelee eri maakunnissa. Uudellamaalla pyöräilykypärää käytetään ahkerimmin, sillä 78 % pyöräilijöistä ajoi seurannan aikana kypärä päässään. Satakunnassa sen sijaan pyöräilijöistä vain 30 % käytti kypärää.

Seurannat suoritetaan kaikkialla samoina viikkoina, mutta kellonajat tai päivät saattavat vaihdella.

”Tutkimuksista tiedetään, että esimerkiksi korkea koulutustaso lisää turvavarusteiden käyttöä ja että työmatkansa pyörällä taittavat käyttävät useimmin pyöräilykypärää, mutta yksiselitteisiä vastauksia maakuntien eroavaisuuksista on mahdotonta sanoa”, Kaistinen korostaa.  

Tarkkailussa havaittiin kaikkiaan 27 344 pyöräilijää.

Graafi pyöräilykypärän käytöstä vuonna 2023 kertoo, että 55 prosenttia käyttää kypärää pyöräillessään.

Kypärä on pyöräilijän tärkein suojavaruste

Polkupyörien lisäksi väylillä kulkee sähköpyöriä ja sähköpotkulautoja. Kun keskinopeudet alkavat nousta sähköistymisen myötä, pään suojaaminen on tullut entistä tärkeämmäksi. Kypärää kannattaa käyttää aina, kun liikkuu polkupyörällä tai skuutilla. Myös vuokrapyörien kanssa on järkevää käyttää kypärää.

”Yhtä lailla pää kannattaa suojata vuokravempeleiden kanssa. Oman kypärän kuljettaminen mukana on pieni vaiva siihen verrattuna, mitä voi sattua, jos kaatuu ilman kypärää katuun. Kypärä toimii iskunvaimentimena ja kypärän materiaali jakaa yhteen pisteeseen kohdistuvan iskun vaikutusta laajemmalle alueelle. Tutkimustulokset ovat osoittaneet selvästi, että pyöräilykypärän vaikutus ja hyöty mahdollisessa onnettomuustilanteessa on merkittävä niin yksilön kuin yhteiskunnan kannalta. Vaikka kypärän hyödyt tiedetään, tieto ei valu aina suoraan käyttäytymiseen. Onneksi pitkän ajan trendi on kuitenkin oikean suuntainen ja nyt kypärän käytöstä on tulossa jo vallitseva kulttuuri”, Kaistinen vahvistaa.  

”Pää on meidän tärkein pääomamme. Tänä päivänä voidaan korjata käsien ja jalkojen vammoja, mutta ihmisille ei tule mieleen, että pään alueen vammojen korjaaminen on vaikeaa.”

*Liikenneturva tarkkailee pyöräilevien kypärän käyttöä vuosittain valtakunnallisesti. Vuonna 2024 kypärää käytti 58 prosenttia pyöräilevistä. Kokonaistulos on painotettu maakuntien asukasluvun mukaan. N= 27344.