Rattijuopumusonnettomuuksissa menehtyneiden kynttilämeri valaisee Manskia Kouvolassa
Liikenneturva ja Kouvolan kaupunki järjestävät Ehkäisevän päihdetyön viikon tempauksen Kouvolassa keskiviikkona 10.11. kello 11-13. Kävelykadulla kulkevia herätellään miettimään rattijuopumuksen seurauksia miehittämättömällä infopisteellä.
Liikenneturvan Kouvolan aluetoimipiste ja Kouvolan kaupungin ehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö yhteistyössä Kouvolan ydinkeskusta ry:n kanssa järjestävät ehkäisevän päihdetyön viikon tempauksen keskiviikkona 10.11.2021.
Vuonna 2020 rattijuopumusonnettomuuksissa Suomessa kuoli 50 henkilöä, ja heille jokaiselle sytytetään kynttilä Kouvolan kävelykatu Manskilla. Kynttilöiden lisäksi miehittämättömällä pisteellä on infotaulu viime vuoden rattijuopumusonnettomuuksista. Kynttilät palavat kävelykadulla keskiviikkona 10.11. kello 11.00-13.00.
Rattijuopumusonnettomuuksissa on osallisina satoja ihmisiä vuosittain
Viime vuonna Suomen tieliikenteessä menehtyi 50 ja loukkaantui 500 henkilöä rattijuopumustapauksissa. Kuolleista kolmasosa ja loukkaantuneista 44 prosenttia oli 15–24-vuotiaita. Useimmiten rattijuopumusonnettomuuksissa menehtyy ajoneuvon kuljettaja (75 % kuolleista, keskiarvo vuosilta 2017-2019).
”Erityisen hätkähdyttävää on, että Kaakkois-Suomessakin huumausaineiden määrä on noussut rajusti rattijuopumustapauksissa. Yli puolessa tapauksista mukana on muuta päihdettä kuin alkoholia. Monien eri aineiden yhteisvaikutukset tekevät kuljettajan käyttäytymisestä liikenteessä ennalta arvaamatonta”, pohtii Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.
Huumekuljettajien osuus rattijuopumustapauksista kasvussa
Koko maassa poliisin kiinni ottamista rattijuopoista oli vuonna 2020 alkoholin vaikutuksen alaisena 3 369 ja muiden huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena 9 051 kuljettajaa. Törkeät rattijuopumustapaukset (yli 1,2 promillea) olivat lähes kaikki alkoholirattijuopumuksia, 6184 tapausta.
Huumerattijuopumuksien määrän lisääntyminen voi selittyä osittain valvonnan tehostumisella. Poliisin käytössä on viime vuosina yleistyneet pikahuumetestit, ja näillä voidaan havaita huumeiden vaikutuksen alaiset kuljettajat tien päällä. Kuitenkin tutkimuksessa* selvisi, että suomalaiset pitävät koko Euroopan tasolla epätodennäköisimpänä, että poliisi pysäyttäisi huumekuskin.
”Huumeiden käyttö on kokonaisvaltainen terveydellinen ja sosiaalinen ongelma, joka heijastuu myös tieliikenteeseen. Päihteiden käyttäjille tulisi olla tarjolla riittävästi matalan kynnyksen palveluja. Myös hoitoonohjausta tulisi tehostaa ja päihdehuollon piiriin olisi hyvä päästä nykyistä nopeammin. Lisäksi liikenteessä tapahtuvan valvonnan resurssit olisi turvattava, jolloin riski jäädä kiinni olisi realistinen”, pohtii Kouvolan kaupungin ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori
Laura Sillanpää.
*E-Survey of Road Safety Attitudes 2019.
Lisätietoja:
yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, Liikenneturva (puh. 040 534 1183)
ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Laura Sillanpää, Kouvolan kaupunki (puh. 02061 59311)