Selkä menosuuntaan – näin lapsi matkustaa autossa
Liikenneturva päivitti turvaistuinsuositustaan puolitoista vuotta sitten. Suosituksen ydinviesti on, että lapsi matkustaa autossa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista vanhemmista yli 70 % kertoi kuljettavansa lastaan suosituksen mukaisesti.
Liikenneturva selvitti* keväällä 2022 alle kouluikäisten lasten vanhempien näkemyksiä liikenneturvallisuudesta ja lasten turvallisesta kuljettamisesta. Vastauksista välittyy positiivinen suuntaus.
Kyselyyn vastanneista vanhemmista suurin osa kertoi toimivansa Liikenneturvan suosituksen mukaisesti. Kaikkiaan 73 prosenttia vastaajista mainitsi, että oma lapsi matkustaa tai oli matkustanut selkä menosuuntaan vähintään nelivuotiaaksi asti.
Turvaistuinsuosituksen pitäisi ennallaan 60 prosenttia vastaajista, mutta yli kolmannes kannatti tiukempaa lainsäädäntöä. Lisäksi vastaajilta kysyttiin, mitkä asiat edistäisivät lasten turvallista kuljettamista. Tehokkaampi viestiminen oli eniten mainintoja saanut keino. Poliisin tehokkaampaa valvontaa ja suurempia sakkoja kannatti kaksi kolmasosaa vastaajista.
”Hienoa, että vastaajista suurin osa kuljetti lapsiaan turvaistuinsuosituksemme mukaisesti. Meillä on kuitenkin vielä työtä tehtävänä. Viestimme jatkossakin lasten turvallisesta kuljettamisesta vanhemmille”, vahvistaa Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo.
Lapsen turvallinen kuljettaminen autossa on vanhemman vastuulla
Laki velvoittaa, että lapsen on käytettävä asianmukaista turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 cm pitkä. Alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa ilman turvalaitetta. Lapsen turvallinen kuljettaminen autossa on aina vanhemman vastuulla.
”Selkä menosuuntaan matkustaminen tuo lapselle parhaimman suojan autossa. Suosituksemme on, että selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa matkustetaan mahdollisimman pitkään, vähintään 4-vuotiaaksi. Neljä vuotta on suosituksen alaraja, mutta yleensä selkä menosuuntaan matkustaminen on mahdollista huomattavasti pidempään”, toteaa yhteyspäällikkö Elias Ruutti.
Liikenneturva suosittaa myös, että lapsi käyttää autossa asianmukaista turvalaitetta, kunnes hän on 150 cm pitkä. Lapselle turvallisin paikka autossa on turvaistuimessa takapenkillä.
”Liikenneturvan suositukset ovat lakia tiukempia kannanottoja turvallisuuden puolesta ja perustuvat tutkimustietoon”, korostaa Ruutti.
Olemme mukana myös erilaisissa tapahtumissa, kuten 24.9. Jyväskylän Kuokkalan neuvolan Vauvan kaa -hyvinvointipäivässä. Tapahtumassa on esillä Liikenneturvan Vauvan kanssa turvallisesti liikenteessä -puheenvuorot.
*Liikenneturva selvitti keväällä 2022 alle kouluikäisten vanhempien näkemyksiä liikenneturvallisuudesta. Kyselyyn vastasi 2135 henkilöä.