Siirry sisältöön
Autoja maantiellä

Turvallisesti pääsiäisliikenteeseen: Ota nämä huomioon, kun lähdet tien päälle

Pääsiäislomat ovat pian starttaamassa ja tämä näkyy lähipäivinä maanteillä vilkastuneena lomaliikenteenä. Fintraffic, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, poliisi, Sisäministeriön pelastusosasto, Hätäkeskuslaitos sekä Liikenneturva muistuttavat, että turvallisuus pääsiäisliikenteessä tehdään yhdessä. Kiinnitäthän siis vaihtelevissa kevätsäissä erityishuomiota auton varustukseen ja huolehdit tien päällä riittävistä turvaväleistä sekä kelien ja liikennetilanteen mukaisesta tilannenopeudesta. Nyt on myös oikea aika kerrata toiminta onnettomuuspaikalla ja ottaa 112 Suomi -sovellus käyttöön.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen pääsiäisen tieliikenne-ennusteet

Pääsiäisen vilkasliikenteisimpien päivien ennakoidaan olevan perinteiseen tapaansa kiirastorstai (14.4.) sekä toinen pääsiäispäivä (18.4.).

Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan menoliikenne on vilkkaimmillaan kiirastorstaina kello 13–19. Liikennettä on runsaasti myös pitkäperjantaina kello 9–14 välisenä aikana, pohjoisessa vielä myöhemminkin. Ajoittaista jonoutumista saattaa esiintyä etenkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä sekä valtateillä 4 ja 5 aina Jyväskylän ja Mikkelin korkeuksille saakka.

Ennusteiden mukaan paluuliikenne alkaa kasvamaan jo sunnuntai-iltapäivän ja -illan aikana 17.4, paluuliikennehuipun sijoittuessa maanantaille 18.4. klo 12 ja 20 välillä. Jonoutumisiin onkin syytä varautua etenkin Etelä-Suomen teillä.

– Liikennettä on pääsiäisenä huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi hiihtolomien aikaan, jotka porrastuvat useammalle viikolle. Jos olet lähdössä lomanviettoon, niin on hyvä varautua siihen, että liikenne on paikoitellen jonoutunutta ja nopeudet laskevat liikenteen vilkkaimpien tuntien aikana, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki.

Perusasiat haltuun – turvavyö on turvavaruste numero 1

Turvavyö on turvannut liikenteessä jo 50 vuotta ja turvavyön merkitys liikenneturvallisuuteen on kiistaton. Suomessa tutkitaan kaikki kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet tutkijalautakuntien toimesta. Tutkintojen mukaan vuonna 2020 turvavyötä käyttämällä olisi voinut pelastua 26 henkilöä.

– Kuten aina, myös pääsiäisliikenteessä kannattaa muistaa turvallisen liikkumisen perusasiat, kuten vaikkapa turvavyön ja turvaistuinten käyttö. Turvavyö on turvallisen ajamisen perusasia, ilman sitä esimerkiksi turvatyynyistä ei saada hyötyjä irti, muistuttaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

Katsetta auton lisäksi kuskin kuntoon – rattiin vain hyvin nukkuneena

Kesänopeusrajoitukset ovat pääsiäisen aikaan voimassa pitkälti jo koko maassa. Kevätsää saattaa olla kuitenkin hyvin oikukas ja ajokeli voi muuttua nopeastikin. Kiinnitäthän pääsiäisenä erityistä huomiota etenkin renkaisiin ja riittävän pitkiin turvaväleihin, jotta sitä kuuluisaa pelivaraa löytyy myös liukkaisiin keleihin.

– Tarkista, että tuulilasinpesunestettä riittää, rengaspaineet on tsekattu ja alla ovat keliin sopivat ja turvalliset renkaat. Myöskään turvavälin merkitystä edellä ajavaan ei voi koskaan liikaa korostaa. Riittävä välimatka antaa pelivaraa edellä ajavan yllättäviin jarrutuksiin vaikkapa eläimen rynnätessä tielle, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio summaa.

Myös kuskin kuntoon ja matkan aikatauluun kannattaa kiinnittää huomiota. Ratin taakse kannattaa istua vain hyvin levänneenä ja virkeänä.

– Liikenneturvan kyselyiden mukaan joka kymmenes suomalainen on ajanut niin väsyneenä, että on pelännyt nukahtavansa rattiin. Reissupäiviä suunnitellessa kannattaa väsymyksen riskejä ennakoida ja nukkua riittävästi ennen tien päälle lähtöä. Ajon aikaiset levähdystauot on hyvä ottaa huomioon myös matkaa suunnitellessa eli lomamatkaa taitetaan ajan kanssa. Sairaana ajamista kannattaa välttää, esimerkiksi lieväkin korona voi väsyttää poikkeuksellisesti, selventää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Huomaathan, että ajantasaiset säätiedot ja voimassa olevat varoitukset voit tarkistaa Ilmatieteenlaitos.fi -sivuilta. Liikenteen ruuhkat, liikennetiedotteet ja muut liikenteen reaaliaikaiset tiedot löydät Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta, joka on saatavissa myös mobiilisti.

Kertaa toiminta onnettomuuspaikalla – toimintasi voi pelastaa ihmishenkiä

Tielläliikkujien velvollisuuksiin kuuluu onnettomuustilanteissa muiden auttaminen ja avun hälyttäminen. Onnettomuustilanteissa toimiminen onkin hyvä kerrata aika ajoin, jotta todellisen tilanteen edessä osaamme toimia oikein.

– Jos havaitset liikenneonnettomuuden, pysähdy turvalliseen paikkaan ja kytke ajoneuvoon hätävilkut. Siirry tien reunassa onnettomuuspaikalle ja pyri estämään lisävahingot katkaisemalla onnettomuusautosta virta sekä varoittamalla muuta liikennettä. Muista myös oma turvallisuutesi ja pimeään aikaan tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio aina riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja hälytä apua sekä auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa, ohjeistaa erityisasiantuntija Alpo Nikula Sisäministeriön pelastusosastolta.

Hätäkeskuslaitokselta muistutetaan lisäksi 112 Suomi -sovelluksen palveluista.

– Lomailijan kannattaa ladata 112 Suomi -mobiilisovellus puhelimeensa hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Hätätilanteessa voit soittaa sovelluksen kautta hätänumeroon 112. Sovelluksen kautta voit lisäksi soittaa Tienkäyttäjän linjalle, jolloin sijaintitietosi avulla saadaan akuutti tieto tien kunnossapitotarpeesta välitettyä nopeasti oikeaan paikkaan. Saat sovelluksen kautta myös tieliikenteen häiriötiedotteet sekä mahdolliset vaaratiedotteet sijaintisi mukaan, muistuttaa suunnittelupäällikkö Juha Viitaluoma Hätäkeskuslaitoksesta.

Lisätiedot medialle

Fintrafficin tieliikennekeskuksen 24/7 medianumerot:

  • Valtakunnallinen: 020 022 100
  • Helsinki: 020 637 3350
  • Turku: 020 637 3351
  • Tampere: 020 637 3352
  • Oulu: 020 637 3353

Hätäkeskuslaitos: suunnittelupäällikkö Juha Viitaluoma, p. 0295 481 312, mediapuhelin 0295 481 273

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom: johtava asiantuntija Inkeri Parkkari, 029 534 7089

Liikenneturva: yhteyspäällikkö Tuula Taskinen, p. 020 7282 396

Poliisihallitus: poliisitarkastaja Heikki Kallio, p. 0295 481 556

Sisäministeriön pelastusosasto: erityisasiantuntija Alpo Nikula, p. 0295 488 427