Väsymys vienyt riskirajoille lähes joka kolmannen kuljettajan
Liikenneturvan kyselyn mukaan yli kolmekymmentä prosenttia kuljettajista on viimeisen vuoden aikana ajanut riskirajoilla väsymyksen takia. Väsymys on vienyt läheltä piti -tilanteisiin, suoranaiseen torkahdukseen ratissa sekä hölmöihin virheisiin.
Liikenneturva selvitti suomalaiskuljettajien kokemuksia väsymyksestä aiemmin tänä vuonna*. Edeltäneen vuoden aikana 31 prosenttia kuljettajista oli joutunut yhteen tai useampaan vaaratilanteeseen väsymyksen takia.
”Vastaajat kertovat, että väsyneenä ajaessa on tehty hölmöjä virheitä, koettu läheltä piti -tilanteita ja jopa torkahdettu rattiin”, luettelee Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm.
Väsymys nousi esiin suomalaisten helmasyntinä myös laajassa ESRA3-tutkimuksessa**, josta Liikenneturva uutisoi aiemmin. Tutkimuksessa lähes joka kolmas suomalainen kertoi ajaneensa edeltävän 30 päivän aikana niin väsyneenä, että on ollut vaikea pitää silmiä auki.
”Kyselytutkimukset osoittavat, että väsymys on suomalaisille liian arkinen kumppani myös liikenteessä. Rattiin nukahtaminen ei ole ainoa, joka voi viedä turmioon. Jo vireystilan lasku saa tekemään havainto- tai ajovirheitä, reagointiaika hidastuu ja esimerkiksi peräänajon riski kasvaa”, Nyholm summaa.
Väsyneenä omaa ajokuntoa ei pystytä arvioimaan
Kellojen siirto talviaikaan voi häiritä monen vuorokausirytmiä ja lisätä myös väsymystä. Nyholm kannustaa jokaista auton ratissa suhtautumaan väsymykseen kaikella vakavuudella.
”Moni tunnistaa väsymyksen läheltä piti -kokemuksen syyksi. Silti pitkiin ajorupeamiin, yhden pysähdyksen taktiikoihin ja ratissa sinnittelyyn uupumuksesta huolimatta suhtaudutaan jopa hekumoiden. Vaikka henkilö olisi – tai kokisi olevansa – kuinka taitava, satojen tuhansien ajokilometrien kokemuksella kyllästetty kuljettaja, ajotaidot eivät kompensoi heikentynyttä ajokuntoa. Väsymystä voi torjua vain nukkumalla, pelkkä tahdonvoima ei riitä väsymyksen selättämiseen”, Nyholm korostaa.
Kun ratissa sinnitellään väsyneenä, toimintakunto on jo alentunut merkittävästi. Ajokunnon heikentymistä ei välttämättä osata edes arvioida. Väsymystä pitäisikin pyrkiä ennaltaehkäisemään ja raivata tilaa vuorokaudessa myös nukkumiseen.
Viisi vinkkiä väsymyksen väistämiseen:
- Varmistu riittävän pitkistä yöunista ennen ajomatkoja.
- Turvaudu vaihtoehtoisiin kulkutapoihin tai matkan siirtoon, jos väsymys painaa.
- Tauota kunnolla ja ota stopit huomioon myös päivän ajoa suunnitellessa.
- Jyvitä pitkä ajo useammalle matkapäivälle. Vaihdelkaa kuljettajaa kimppakyydeissä.
- Vältä raskaita aterioita ja tietysti pienintäkin alkoholitilkkasta.
Onko sinulle tapahtunut jokin tai useampia seuraavista asioista viimeisen 12 kuukauden aikana? (Autoilevat vastaajat, N=823)
*Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public maaliskuussa 2023. Kyselyyn vastasi yhteensä 1073 henkilöä, joista autoilevia oli 75 prosenttia.
**ESRA3-kyselyn tiedot kerättiin vuonna 2023. Vastaajia oli yhteensä 39 eri maasta. Suomen tuloksia on verrattu eurooppalaisiin valtioihin, joita tutkimuksessa oli mukana yhteensä 22. Lue lisää tiedotteesta.