Siirry sisältöön

Vinkit vauvan turvalliseen kuljettamiseen perhevalmennusvideolta

Vanhemmat näkevät tärkeimmäksi kriteeriksi turvallisuuden, kun mietitään liikenteessä liikkumista vauvan kanssa tai kun valitaan turvaistuinta. Uudet vanhemmat ovatkin monen kysymyksen edessä myös liikenneasioissa. Liikenneturvan tuoreelta videolta löytää hyvät vinkit esimerkiksi juuri turvaistuimen hankintaan.

Liikenneturva on jo useita vuosia pitänyt Jyväskylässä vauvan turvalliseen kuljettamiseen keskittyviä luentoja, jotka on suunnattu ensimmäistä lastaan odottaville perheille neuvoloiden perhevalmennusten yhteydessä. Vanhemmilta kerätyn palautteen mukaan myös tämän aiheen käsittely vauvan odotusaikana on koettu tärkeäksi.

”Turvallinen liikkuminen liikenteessä lasten kanssa tarkoittaa, että jokainen automatka tehdään käyttäen turvalaitteita ja että vanhempien liikennekäytös on esimerkillistä. Vaikka me vanhempina ajaisimme moitteettomasti, saattaa joku muu kuitenkin tehdä inhimillisen virheen liikenteessä. Kun kyseessä on lapsi, niin vastuu on aina vanhemmilla”, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi.

Perhevalmennuksen videoilta vinkkejä uusille vanhemmille

Liikenneturvan pitämät perhevalmennusluennot ovat parina viime vuonna siirtyneet osaksi Jyväskylässä järjestettyjä perhevalmennustapahtumia. Kaikki kuitenkaan eivät välttämättä pääse osallistumaan tällaisiin tapahtumiin, eikä tapahtumia ole viime aikoina pystytty koronatilanteen vuoksi järjestämään lainkaan.

Siksi vauvan turvallisen kuljettamisen luento uusille vanhemmille haluttiin videoida tallenteeksi. Tallenteen sisältö pohjautuu aikaisempina vuosina perhevalmennuksissa käsiteltyihin asioihin sekä vanhemmilta tulleisiin kysymyksiin.

Äitiysneuvoloiden tavoitteena on perheiden hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen.

”Turvallinen liikkuminen liikenteessä vauvan kanssa saattaa mietityttää tulevia vanhempia ja aiheesta kysytään myös neuvolakäynneillä. Liikenneturvan videolta löytää hyviä vinkkejä esimerkiksi turvaistuimen hankintaan”, kertoo osastonhoitaja Sonja Pääkkönen Jyväskylän kaupungilta.

 

Turvaistuimen hankinta vaatii harkintaa

Liikenneturvan tekemän kyselyn* mukaan valtaosalle vanhemmista (91 %) tärkein kriteeri turvaistuimen hankinnassa on turvallisuus. Istuimen helppokäyttöisyyttä ja testimenestystä arvostaa noin puolet kyselyyn vastanneista vanhemmista.

”Vanhemmilla pitäisi olla ajantasaista tietoa turvalaitteiden hankinnasta ja käytöstä. Oikean kokoinen ja ohjeiden mukaan käytetty turvaistuin suojaa lasta parhaiten mahdollisessa kolaritilanteessa”, kertoo Rossi.

Vanhemmat kaipaavat luotettavaa ja tutkittua tietoa lapsen turvallisesta kuljettamisesta. Liikenneturvan verkkosivuilta löytyy tietoa lasten turvallisesta kuljettamisesta autolla sekä myös usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen. Kesäkuussa 2020 voimaan tullut tieliikennelaki vaatii aina turvaistuimen alle 3-vuotiaalle lapselle – myös taksissa.

Muistilista vauvan turvalliseen kuljettamiseen

  • Hanki kunnollinen, uuden E-säännön (ECE R129) mukainen ja omaan autoon sopiva turvakaukalo.
  • Lue turvakaukalon käyttö- ja kiinnitysohjeet ja noudata niitä. Perehdy myös auton ohjekirjaan ja katso, mitä siinä kerrotaan turvakaukalon kiinnittämisestä.
  • Kiinnitä vauvan turvakaukalo aina selkä menosuuntaan, laita turvavyöt napakasti kiinni ja tarkista, etteivät vyöt ole kierteellä.
  • Ellei valmistaja toisin ohjeista, on ehjän ja kolarittoman istuimen käyttöikä maksimissaan noin seitsemän vuotta. Muista, että kolaroitu istuin ei varmuudella anna samaa suojaa kuin kolaroimaton.
  • Kun ajat, keskity ajamiseen ja aja ennakoiden. Älä hoida vauvaa ajaessasi.
  • Mieti, millainen kuljettaja olet – lapsi oppii liikenneasenteet sinun esimerkistäsi.

Lisätietoja

koulutusohjaaja Tomi Rossi, Liikenneturva Jyväskylä (puh. 040 762 7991)
osastonhoitaja Sonja Pääkkönen, Jyväskylän kaupunki (puh. 014 336 5400)

*Liikenneturva kysyi lasten turvallisesta kuljettamisesta kesällä 2017. Kysely oli verkkolomakkeella, jota mainostettiin lasten vanhemmille. Yhteensä kyselyyn vastasi yli tuhat aikuista, joista naisia oli 90 prosenttia. Alle kouluikäisiä lapsia kuljetti henkilö- tai pakettiautolla vastanneista yhdeksän kymmenestä.