Oletko ajokunnossa?
Kuljettajan kuntoa voivat nakertaa muutkin kuin päihteet. Väsymys, huonovointisuus, tunnekuohut ja lääkkeet voivat vaikuttaa kuljettajaan niin, ettei ajaminen ole enää turvallista. Kuljettajan tilaan liittyvä asia vaikuttaa monen kuolonkolarin taustalla. Silti liian moni suomalainen istuu ratin takana huonokuntoisena tai nukahdusriskin partaalla. Oletko ajokunnossa? on olennainen kysymys aina ennen ajoon lähtöä.
Liikenneturva haastaa kuljettajia tarkkailemaan ajokuntoaan. Viesti on yksinkertainen: jos kunto ei ole kohdallaan, ei tien päälle ole asiaa.
Marraskuussa 2022 toteutettu kysely kertoi, että suomalaiset ajavat heikentyneestä ajokunnosta huolimatta. Peräti 16 prosenttia kuljettajista kertoi, että on viimeisen vuoden aikana ajanut niin väsyneenä, että on pelännyt nukahtavansa rattiin.
Vanha auto muistelee
Liikenneturvan radiomainossarjassa ääneen pääsee vanha auto. Perusfarkku on päässyt jo reiluun mittarilukemaan ja intoutuu muistelemaan kolmea entistä omistajaansa. Auton kunnosta on huolehdittu, mutta yhdestä asiasta kuskit eivät ole muistaneet pitää huolta tarpeeksi – nimittäin itsestään. Vanhan auton äänenä Martti Suosalo.
Kuuntele spotit YouTubesta:
– Erkki (Avautuu uuteen ikkunaan)
– Ritva (Avautuu uuteen ikkunaan)
– Ville (Avautuu uuteen ikkunaan)
– täyspitkä monologi. (Avautuu uuteen ikkunaan)
Viisi vinkkiä turvallisempaan matkantekoon
- Aja vain ajokuntoisena. Matkustajana seuraa myös kuljettajan vointia.
- Vältä väsymys ajossa nukkumalla matkaa edeltävänä yönä vähintään 6 tuntia. Ota tarvittaessa torkut ennen matkaa. Huomioi, että moni lääke voi väsyttää.
- Tauota riittävästi ja huomioi pysähdykset myös matka-ajassa.
- Vältä ajamista sairaana. Kipeänä levätään. Myös tunnekuohut vaikuttavat ajokuntoon- älä pura stressiä tai pahaa mieltä liikenteessä.
- Kun ajat, et ota. Muista, että alkoholi voi vaikuttaa vielä seuraavanakin päivänä.
Ajokunto ja ajoterveys
Ajokunto on kehon ja mielen hetkellinen tila, johon vaikuttaa esimerkiksi väsymys, päihteet, korkea kuume, tilapäinen lääkitys tai jopa voimakas tunnereaktio. Ajoterveyteen sen sijaan vaikuttavat sairaudet sekä niiden hoitamattomuus. Käytännössä raja ajokunnon ja ajoterveyden välillä on häilyvä. Esimerkiksi kuljettajan väsymys voi olla seurausta pitkästä valvomisesta. Toisinaan taustalla voi olla jokin sairaus kuten uniapnea. Autoa ei pidä lähteä ajamaan, jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, väsyneeltä tai tokkuraiselta.
Kuljettajan ajokuntovaatimuksia määritellään myös tieliikennelaissa (17 §): Ajoneuvoa ei saa ajaa se, jolta sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä puuttuu siihen tarvittavat edellytykset.