Siirry sisältöön
Lapsi matkustaa turvallisimmin turvaistuimessa selkä menosuuntaan

Turvaistuin

Lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi. Asianmukaista turvaistuinta on hyvä käyttää 150 cm pitkäksi asti. Lapselle turvallisin paikka autossa on turvaistuimessa takapenkillä.

Laki velvoittaa (Avautuu uuteen ikkunaan), että lapsen on käytettävä turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 cm pitkä. Liikenneturva suosittelee, että lapsi istuu asianmukaisessa turvalaitteessa 150 cm pitkäksi asti ja selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa niin pitkään kuin mahdollista, kutenkin vähintään nelivuotiaaksi saakka.

Tällä sivulla turvaistuimella viitataan yleisesti lasten turvalaitteisiin selkeyden vuoksi. 

Turvaistuimien paino- ja pituusrajoja tulee noudattaa ja istuin vaihtaa isompaan rajojen tullessa vastaan. Kaikista turvallisin paikka lapselle autossa on takaistuimelle asennettu asianmukainen turvaistuin.

Infograafi: turvaistuimien paino- ja pituusrajoja tulee noudattaa ja istuin vaihtaa isompaan rajojen tullessa vastaan. Vauva istuu turvakaukalossa, taapero turvaistuimessa ja isompi lapsi turvavyöistuimessa.

Vauva matkustaa turvakaukalossa

Vauva matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvakaukalossa. Kaukalon käyttöohjeessa kerrotaan, minkä kokoiselle ja ikäiselle lapselle kaukalo on tarkoitettu. Vaihda turvakaukalo turvaistuimeen, kun sen paino- tai pituusraja täyttyy. Kysy tarvittaessa lisätietoja kaukalon valmistajalta tai maahantuojalta.

Ensimmäiseksi pitää säätää kaukalon turvavyöt vauvalle sopivaksi. Tämä pitää tehdä ennen kuin kaukalo asennetaan autoon. Vyöt pitää asentaa napakasti, mutta kuitenkin niin, että vauva viihtyy kaukalossa. Muista lukea käyttöohje ennen turvakaukalon käyttöönottoa. Vauva matkustaa turvallisimmin takaistuimella.

Selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei saa kiinnittää etupenkille, jos etuistuin on varustettu turvatyynyin. Täyttyvä turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran. Lapselle turvallisin paikka autossa on takaistuin.

Lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan

Lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi. Kun lapselle hankitaan turvaistuin, joka on hyväksytty 25 kiloon saakka, lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.

Lapsen pää on painava ja niska herkkä, ja selkä menosuuntaan olevissa istuimissa ne saavat parhaimman tuen törmäystilanteessa. Koukussa olevat jalat eivät ole lapselle haitaksi eivätkä riittävä syy kääntää turvaistuinta kasvot menosuuntaan liian aikaisin.

Keskiverto yksivuotiaan pään paino on 25 % kehon kokonaispainosta. Keskiverto aikuisen pään paino on vain 6 % kehon kokonaispainosta. Lapsen pää on kehoon suhteutettuna suurempi kuin aikuisen.

Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan asennettavaa ja Plus-testin hyväksytysti läpäissyttä turvaistuinta. Plus-testi on vapaaehtoinen testi Ruotsin markkinoille suunnatuille lasten turvaistuimille. Siinä mitataan tiukimmin lapsen kaulaan kohdistuvaa voimaa etutörmäyksessä.

Autossa lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan vähintään 4-vuotiaaksi. Lapsen pää on suhteessa huomattavasti painavampi kuin aikuisen. Selkä menosuuntaan olevissa turvaistuimissa pää ja niska saavat parhaimman tuen törmäystilanteessa.
Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva

Turvavyöistuin käytössä 150 cm saakka

Turvaistuimen jälkeen lapsi siirtyy turvavyöistuimeen. Turvallisinta on käyttää turvavyöistuinta, kunnes lapsi on 150 cm pitkä. Turvavyöistuin on turvallisin valinta, sillä siinä auton turvavyö asettuu lapsen kannalta oikealle korkeudelle sekä se suojaa mahdollisessa onnettomuustilanteessa myös sivuilta. Tarkista aina turvavyöistuimen käyttöohjeesta minkä kokoiselle lapselle se on tarkoitettu.

Turvavyön alaosan tulee kulkea lantion päältä. Kiristä lantiovyö sopivaksi ja tarkista, että olkavyö kulkee olkapään päältä. Olkavyötä ei saa laittaa kainalon alta eikä selän taakse. Säädä päätuki lapsen pään korkeudelle, jotta turvavyö asettuu oikealle korkeudelle

Laki sallii myös istuinkorokkeen käytön. Lantiovyö asettuu koroketta käytettäessä oikeaan kohtaan, mutta koroke ei suojaa lasta millään tavalla kolaritilanteessa. Istuinkorokkeen kanssa on käytettävä auton omaa pääntukea ja 3-pisteturvavyötä. Tarkista korokkeesta, minkä kokoiselle lapselle se on hyväksytty.

Kun lapsi on yli 150 cm pitkä, hän voi käyttää turvavyötä aikuisten tapaan. Vanhempien esimerkki on tärkeä turvavyön käytössä: lapsi käyttää, jos vanhemmat käyttävät.

Millainen on hyvä turvaistuin?

Turvaistuin kannattaa ostovaiheessa sovittaa siihen autoon, missä sitä pääasiallisesti käytetään. Käy myyjän kanssa läpi, miten turvaistuin kiinnitetään autoosi oikein. Myös turvaistuimen valmistajan verkkosivuilla lukee, minkä automallien kanssa istuin on yhteensopiva. Mikäli mahdollista, kannattaa istuinta sovittaa myös lapsen kanssa.

Muista, että turvaistuin tulee olla kiinnitettynä autoon tyhjänäkin. Irrallaan oleva turvaistuin on riskitekijä onnettomuuksissa.

Kaikkien lasten turvalaitteiden tulee lainkin mukaan olla E-hyväksyttyjä. E-hyväksyntä tarkoittaa, että istuin täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat minimivaatimukset.

Käytetty turvaistuin

Jos olet hankkimassa käytettyä istuinta, tulee sen historia tietää. Esimerkiksi perheen sisällä istuinta voi kierrättää vanhemmalta sisarukselta nuoremmalle, jos istuin on ehjä.

Turvaistuimet vanhenevat. Keskimäärin istuin ja telakka tulisi vaihtaa uuteen seitsemän vuoden jälkeen. Koska istuinten maksimikäyttöikä vaihtelee, myyjältä tai maahantuojalta saa juuri omaa turvaistuinta koskevan tiedon. Istuimen valmistusvuosi ja -viikko löytyvät sen rungosta.

Jos istuimen ostaa internetistä, on oltava huolellinen. Selvitä onko istuimella esimerkiksi hyväksyntä EU:n alueella ja sopiiko se varmasti omaan autoon. Varsinkin ulkomaisissa nettikaupoissa myytävien istuinten kiinnitysjärjestelmät voivat olla hyvin erilaisia ja istuinten laatu voi vaihdella suuresti.

Kolariin joutunut turvaistuin

Turvaistuin suositellaan poistettavaksi käytöstä, kun siihen on kohdistunut voimakasta rasitusta tai se on muuten vaurioitunut tai puutteellinen. Esimerkiksi törmäyksessä tai kolarissa ollut istuin suositellaan vaihdettavaksi uuteen. Myös telakan vaihtoa kolarin jälkeen suositellaan, sillä siihenkin voi törmäyksessä tulla päälle päin näkymättömiä vaurioita.

Lue istuimen käyttöohjeesta valmistajan ohjeet kolaritilanteen varalta. Varmista myös oman vakuutusyhtiösi korvauskäytäntö turvaistuimen kohdalla.

Entä jos turvaistuinta ei saa kiinnitettyä?

Alle kolmevuotiaita lapsia ei saa kuljettaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa, johon ei voida kiinnittää hyväksyttyä lasten turvalaitetta. Linja-autossa lapsen on käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai turvalaitetta.

Lasta ei saa kuljettaa sylissä henkilö-, paketti-, tai kuorma-autossa.