
Turvavyö
Turvavyö pelastaa riippumatta siitä matkustaako etu- vai takapenkillä, taksissa vai linja-autossa. Kiinnitä siis turvavyö aina.
Turvavyö on viime vuosisadan merkittävin liikenneturvallisuutta parantanut turvavaruste, joka ei estä onnettomuutta, mutta turvaa sen sattuessa. Muukaan turvatekniikka, kuten turvatyyny, ei toimi suunnitellusti, jos kuljettaja ei pysy törmäyshetkellä istuimellaan.
Kiinnitä turvavyö oikein
Oikein kiinnitetty turvavyö pitää ihmisen istuimellaan ja estää häntä iskeytymästä auton koviin sisäosiin törmäystilanteissa. Olalta rinnan yli vyötärölle ja lanteen yli kulkeva kolmipistevyö on tavallisin turvavyötyyppi.
Onnettomuudessa törmäysiskut voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen: ensin törmää auto, sitten ihminen ja lopuksi ihmisen sisäelimet. Turvavyön venyvä kudos jakaa hidastumisesta aiheutuvat voimat tasaisesti parhaiten rasitusta kestäville kehon osille.
Niskavammoja ennaltaehkäisee oikein asennettu päätuki. Tuen on oltava säädettynä pään korkeudelle ja mahdollisimman lähellä päätä. Selkänoja asetetaan siis mahdollisimman suoraan ja ajaja istuu selkä selkänojassa kiinni.

Turvavyö pelastaa myös alhaisissa nopeuksissa
Turvavyö on parhaimmillaan auton etupään törmätessä ja auton pyörähtäessä katolleen. Kylkikolareissa ja peräänajoissakin turvavyöstä on suurta hyötyä. Kolareissa, joissa vastapuoli on massaltaan paljon suurempi tai törmäysnopeus on huomattavan suuri, ei turvavyökään aina pysty pelastamaan.
Enintään 7 km/h nopeudella tapahtuvassa kolarissa aikuinen saattaa kyetä käsillään estämään iskeytymisen rattiin, kojetauluun tai selkänojaan. 50 km/h nopeudella törmäyspaino on 40-kertainen ja 100 km/h nopeudella törmäyspaino on jo 150-kertainen. Käsillä ei kyetä estämään iskeytymistä tai autosta ulos sinkoutumista.
Vakiovarusteena toimiva turvavyönkiristin kiristää turvavyön törmäystilanteessa entistä tiukemmalle. Tällöin vöissä oleva pysyy paremmin paikoillaan ja rattiin iskeytymisen vaara vähenee. Myös turvatyynyn suojausvaikutus paranee.
Turvavyö on vaihdettava, kun se on ollut käytössä onnettomuudessa tai siinä on näkyvissä kovan kulumisen merkkejä tai se on muuten rikkoutunut.
Jos et käytä turvavyötä, vaarannat muut matkustajat
Takapenkillä matkustavat turvavyöttömät vaarantavat itsensä lisäksi myös auton muut matkustajat. Törmäyksen sattuessa ilman turvavyötä istuvat takapenkkiläiset sinkoutuvat etupenkkiläisten päälle.
Ilman turvavyötä takapenkillä matkustava vaarantaa myös etupenkillä matkustavan. Silloin aiheuttaa viisinkertaisen kuolemanriskin turvavyötä käyttävälle etupenkkiläiselle.
Kiinnitä turvavyö myös linja-autossa
Turvavyön käyttö linja-autossa on yhtä tärkeää kuin henkilöautossakin. Suomessa laki edellyttää turvavyön käyttöä linja-autossa kaikilla istuinpaikoilla, joissa se on saatavilla.
Turvavyö toimii samoin bussissa kuin henkilöautossa. Riippumatta auton koosta oikein kiinnitetty turvavyö estää matkustajaa sinkotumasta paikaltaan. Käyttämällä turvavyötä huolehdit paitsi omasta, myös muiden matkustajien turvallisuudesta.
Turvavyö tieliikennelaissa
Ilman turvavyötä voi matkustaa vain, jos lääkäri on vapauttanut vyön käytöstä jonkun sairauden perusteella. Käyttövapautuksen voi saada myös työtehtävien perusteella, esimerkiksi lyhytkestoisessa jakelu- ja keräilyliikenteessä.
Alle 15-vuotiaan turvavyön tai -laitteen käytöstä on vastuussa samassa autossa matkustavan lapsen holhooja tai huoltaja. Jos huoltaja ei ole kyydissä, vastaa auton kuljettaja alle 15-vuotiaiden turvavyön käytöstä. Turvavyön tai muun turvalaitteen käyttämättömyydestä voidaan määrätä rikesakko.
