Huumeet liikenteessä
Ajoneuvon kuljettaminen huumeiden tai huumaavien lääkkeiden vaikutuksen alaisena lisää onnettomuusriskiä. Kuljettaja ei välttämättä aina huomaa huumeiden vaikutusta ajokykyynsä. Älä aja autoa tai muuta ajoneuvoa, jos olet käyttänyt huumeita.
Huumeiden käyttö vaarantaa liikenneturvallisuuden
Huumaavat aineet vaikuttavat arviointi-, havainnointi- ja reaktiokykyyn, reaktioaikaan sekä motorisiin toimintoihin. Huumeiden ja lääkeaineiden aiheuttamat onnettomuudet muistuttavat alkoholin aiheuttamia onnettomuuksia, koska onnettomuuteen johtaneet fyysiset ja psyykkiset vaikutukset ovat usein samanlaisia.
Huumaavien aineiden sekakäyttö on lisääntynyt. Erilaisten aineiden yhteisvaikutukset voivat olla ennalta-arvaamattomia ja hyvinkin voimakkaita kasvattaen onnettomuusriskiä entisestään.
Laittomien kadulta ostettujen aineiden tarkkaa koostumusta tai pitoisuutta on vaikea arvioida. Tästä syystä vaikutukset käyttäjän elimistöön ja ajokykyyn voivat tulla yllätyksenä.
Huumerattijuopumus
Eri huumausaineille ei ole Suomessa asetettu alkoholin promillerajojen tapaisia rajoja, jotka olisivat yhteydessä eri aineiden mahdolliseen vaarallisuuteen liikenteen kannalta. Laissa on huumeiden osalta nollatoleranssi.
Poikkeuksen nollatoleranssiin muodostavat lääkeaineet, joihin ajoneuvon kuljettajalla on resepti. Mikäli aineiden katsotaan vaikuttavan ajoon, voi rattijuopumuksen raja ylittyä. Tarkista onko käyttämäsi lääke ns. ”kolmiolääke”. Jos olet ottanut kolmiolääkkeen, älä lähde ajamaan, koska lääke heikentää reaktiokykyä.
Huumerattijuopot kiinni testauksella
Poliisin käyttämä pikatesti antaa suuntaa siitä, onko kuljettajan elimistössä huumaavaa ainetta; tarkempi tieto aineesta ja sen määrästä saadaan verikokeen avulla. Huumausaineiden kohdalla ei Suomessa ole määritelty tarkkoja raja-arvoja sille, milloin kyseessä on törkeä rattijuopumus.
Vuonna 2023 viranomaisen tietoon tuli yli 5700 huumerattijuopumusta, mikä on noin kolmannes (36 %) kaikista rattijuopumuksista. (Lähde: Poliisihallitus)
Miten eri huumeet vaikuttavat ajokykyyn?
Huumaavien aineiden vaikutukset vaihtelevat riippuen käytettävästä aineesta. Huumausaineet voivat olla keskushermostoa lamaannuttavia (depressantit) tai kiihottavia (stimulantit) tai ne voivat aiheuttaa aistiharhoja (hallusinogeenit).
Depressantit (kannabis, opioidit)
hidastavat reaktiokykyä, vääristävät käsitystä etäisyyksistä ja nopeudesta sekä heikentävät keskittymiskykyä.
Stimulantit (amfetamiini, metamfetamiini, kokaiini)
voivat lisätä riskinottoa ja aggressiivista käytöstä sekä vääristää näkemähavaintoja.
Hallusinogeenit (LSD)
voivat aiheuttaa näkö- ja kuuloharhoja, jotka vaikeuttavat nopeuden ja etäisyyksien arviointia.
Lääkeaineista väärinkäytetään useimmiten rauhoittavia ja unilääkkeitä, kuten bentsodiatsepiineja.