Pitoa jalankulkuun
Liukastuminen on jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Kävelijän oma ennakointi, keliin sopivat jalkineet ja liukuesteet sekä jalankulkuväylien hyvä kunnossapito ehkäisevät liukastumisesta johtuvia kaatumisia.
Suomalaisille sattuu paljon kaatumis- ja liukastumistapaturmia, erityisesti talven liukkailla keleillä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan talviliukastumistapaturmien takia on vuosittain keskimäärin noin 4 600 potilasta vuodeosastohoidossa ja arviolta noin 11 000 potilasta avohoidossa. Pelkästään talviliukastumisten aiheuttamien tapaturmien vuodeosastohoito maksaa THL:n mukaan yhteiskunnalle keskimäärin noin 18 miljoonaa euroa vuodessa. Kustannuksia aiheutuu myös työnantajille työntekijän jouduttua liukastumistapaturman johdosta sairauslomalle.
Liukastuminen viime talvena (2023–2024) jäisellä kelillä
Liikenneturva ja Norstat Oy 2024, N= 2015.
Mitä seurauksia liukastumisella oli?
Liikenneturva ja Norstat Oy 2024, N= 673.
Liukastumistapaturmia sattuu kaikenikäisille. Kuka tahansa voi liukastua ja autoilijakin on ainakin osan matkasta kävelijä. Liukastumisia tapahtuu usein, kun noustaan autoon tai poistutaan autosta. Ikääntyneillä kaatumisista johtuvat vammat ovat yleensä vakavampia kuin nuoremmilla, sillä iäkkäiden keho on hauraampi ja kestää huonommin iskuja. Kaatumistapaturmia ei tilastoida liikenneonnettomuuksina.
Jalkineet kelin mukaan
Jalankulkijan liukastumisriskin kannalta vaarallisin keli on, kun jäisen pinnan päälle sataa kuivaa pakkaslunta tai kun jään pinnalle muodostuu vesikalvo jään sulaessa. Ilmatieteen laitos julkaisee kelivaroituksia (Avautuu uuteen ikkunaan), myös jalankulkusäätä, mitä kannattaa seurata ja varautua ennakkoon. Lämpötilan sahatessa nollan molemmin puolin voi olla varma, että ulkona on liukasta.
Keliin sopivat jalkineet vähentävät liukastumisriskiä. Talvijalkineita ostaessa kannattaa varmistaa, että kengän pohja on valmistettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista ja on voimakkaasti kuvioitu. Turvallisin pohjakuvio on sivuilta avoin ja urat alaspäin leviäviä ja syvyydeltään 5-8 mm. Pidoltaan paras jalkine on sellainen, jossa on matala, leveä kanta. Nastakengät antavat hyvän pidon vaihtelevissa keleissä. Nastakengät saattavat olla liukkaat kivilattialla, mutta nykyisin on tarjolla kenkien pohjiin suojia, joita voi käyttää sisätiloissa.
Lisäksi se, että liukuesteet/nastakengät kannattaa hankkia hyvissä ajoin valmiiksi, jolloin ne voi ottaa käyttöön kun keli on liukas. Lisäksi kannattaa seurata säätiedotuksia ja kelivaroituksia. Lämpötilan sahatessa nollan molemmin puolin voi olla varma, että liukasta on.
Lisäpitoa liukuesteistä
Liukuesteet ehkäisevät tehokkaasti kaatumisia ja ne ovat hyödyllinen lisä erityisen liukkaalla kelillä. Liukuesteiden tulee olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja henkilönsuojaimia, mistä on osoituksena CE-merkintä. Markkinoilla on paljon erilaisia malleja, joista jokainen löytää varmasti omiin tarpeisiinsa sopivat liukuesteet. Osa liukuesteistä on jalkineessa pysyvästi kiinni olevia ja osa helposti irrotettavissa. Liukuesteitä hankittaessa kannattaa kauppaan ottaa mukaan ne jalkineet, joiden kanssa esteitä on pääasiallisesti tarkoitus käyttää.
Liukuesteiden valintakriteerit
- pysyvät tukevasti paikallaan,
- ovat oikean kokoiset, jotta nastat osuvat maata vasten,
- eivät rajoita liikaa liikkumista,
- tarvittaessa voidaan riisua tai ottaa pois käytöstä vaivattomasti. Sileillä ja kovilla alustoilla, kuten kivilattioilla, käveltäessä liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä.
Myös kävelysauvat ja -kepit sekä potkukelkka ovat käteviä apuvälineitä liukkaalla kelillä. Paljon sisätiloissa liikkuvalle kitka- tai pitopohjakengät ovat hyvä vaihtoehto.
Katso taulukosta, mikä vaihtoehto sopii sinulle:
Hyvä tasapaino auttaa pysymään pystyssä
Tutkitusti myös hyvä tasapaino auttaa pysymään pystyssä. Tasapainoa edistää hyvä lihaskunto keskivartalossa ja alaraajoissa. Päivittäisen liikunnan ohella esimerkiksi tanssi tai taiji kehittävät tasapainoa.
Muista myös varata aikaa matkoihin. Keskity kävelyyn, älä puhelimeen. Lisää vinkkejä pystyssä pysymiseen kampanjasivulla. (Avautuu uuteen ikkunaan)