Kotipihakävely
Kotipihakävelyssä vieraillaan kavereiden kotipihoilla. Kotipihakävely on hauska ja helposti toteutettava harjoitus, jonka avulla liikenteessä liikkumisen taitoja harjoitellaan oikeassa liikenneympäristössä lapsille mielekkään tehtävän parissa.
Lapsista oman kotipihan esittely on innostavaa ja kivaa. He myös mielellään näkevät, missä muut tarhakaverit asuvat.
Mikäli kotien etäisyydet ovat liian pitkät, voi harjoitusta soveltaa ja järjestää vaikkapa kävelyitä, jossa tutustutaan lapsille mielenkiintoisiin kohteisiin (kirjasto, leikkipaikat jne.)
- Harjoitella liikenteessä liikkumisen tietoja ja taitoja oikeassa liikenneympäristössä.
- Näyttää lapsille turvallista esimerkkiä. Olet lapsille tärkeä roolimalli!
- Tarjota lapsille arkiliikuntaa mielekkään tehtävän parissa.
- Auttaa lapsia huomaamaan ja ennakoimaan liikenteen mahdolliset vaaranpaikat.
- Kasvattaa pienin askelin lasten itsenäisen liikkumisen valmiuksia.
- Luvat huoltajilta kotipihavierailuun ja osoitetietojen käyttöön
- Tulostimen
- Tulostetun kartan
- Heijastinliivit lapsille ja aikuisille
- Tulosta tai tilaa Harjoittelu tekee mestarin -esite ja värityskuva
Ennakkovalmistelut:
- Kysy perheiltä lupa kotipihavierailuun ja osoitetietojen käyttöön.
- Tulosta lähialueen kartta esim. Google Mapsista.
- Merkitse kotipihojen sijainnit karttaan ja suunnittele, missä järjestyksessä vierailut suoritetaan. Jos useampi kotipiha sijaitsee lähekkäin, voi samalla kävelyllä vierailla useammalla kotipihalla.
Tehtävän toteutus
Opeta tai kertaa kotipihakävelyllä seuraavia asioita:
- Missä on jalankulkijan paikka?
- Jalankulkijat kulkevat jalkakäytävällä. Sujuvuuden kannalta on hyvä kulkea jalkakäytävän jommassakummassa reunassa. Näin ohittaminen on tarvittaessa helpompaa ja sujuvampaa. Jos jalkakäytävän vieressä on autotie, lapsi kannattaa opettaa kulkemaan reunaa, joka on kauempana autotiestä.
- Jos jalkakäytävää ei ole, kuljetaan pientareella. Jos piennartakaan ei ole, niin kuljetaan ajoradan vasenta reunaa pitkin.
- Opeta, miten tie ylitetään turvallisesti.
- Turvallisen tien ylittämisen vaiheet ovat pysähdy, katso kaikkiin suuntiin, kuuntele ja kävele. Lapsille ei kannata puhua oikeasta ja vasemmasta, sillä ne saattavat olla lapsille vaikeita käsitteitä.
- Neuvo lapsia lisäksi aina varmistamaan, että esimerkiksi autoilija on huomannut lapsen ja joko pysähtynyt tai hidastanut auton vauhtia. Vasta sen jälkeen kannattaa lähteä ylittämään tietä.
- Lisää vinkkejä turvalliseen tien ylittämiseen
- Opeta, mitä tarkoittaa näköeste liikenteessä. Harjoitelkaa näkemäesteiden huomioimista liikenteessä. Esimerkiksi puun ja pensaiden lehdet ja lumikinokset voivat aiheuttaa näköesteitä, joiden vuoksi lapsi ei välttämättä näe autoilijaa ja autoilija lasta.
- Kerro lapsille, että koska he ovat pienikokoisia, muiden voi olla vaikea huomata heitä. Siksi liikenteessä kannattaa olla aina itse tarkkana kuin porkkana. Huom! Varsinkin parkkipaikoilla kannattaa kulkea varovasti. Peruuttavan auton kuljettaja ei välttämättä huomaa lasta, koska lapsi on lyhyt.
- Kerro lapsille, miten ryhmässä ja kaveriporukassa liikutaan turvallisesti. Tarkkaavaisuus ja liikenteen seuraaminen on tärkeää myös silloin, kun liikkuu kavereiden kanssa.
- Kerro, miten liikennevaloissa toimitaan: Lapsia on hyvä muistuttaa, että vihreä ukko ei takaa, että tie on turvallista ylittää. Siksi on aina tärkeä varmistaa ja katsoa, että tie on varmasti turvallista ylittää.
Loppukeskustelu
Kun retkeltä palataan, on hyvä keskustella liikenteessä kohdatuista tilanteista. Muutenkin liikenneasioista on hyvä keskustella säännöllisesti. Hyviä loppukeskusteluaiheita ovat esimerkiksi:
- Mistä tie kannattaa ylittää?
- Tie kannattaa ylittää aina suojatien tai ali – tai ylikulun kautta, jos sellainen on lähellä. Muussa tapauksessa tie ylitetään kohtisuoraan ja läheltä risteystä, jos sellainen on lähellä.
- Mitkä ovat turvallisen tien ylittämisen vaiheet?
- Pysähdy, katso kaikkiin suuntiin, kuuntele ja kävele. Lisää aiheesta löytyy täältä.
- Millaisia tienylityspaikkoja kohdattiin? Oliko niissä liikenteen näköesteitä?
- Mikä on liikenteen ja leikkipaikan ero?
- Liikenteessä liikkuu paljon ihmisiä. Jotta leikkiminen olisi turvallista, kannattaa leikkiä leikkipaikoilla. Jos esimerkiksi laskee pulkkamäkeä tien vieressä olevalla lumikinoksella, voi vahingossa ajautua ajotielle. Näin voi syntyä vaaratilanne, sillä autoilija ei välttämättä huomaa pimeällä pientä pulkkailijaa. Pulkkamäen lasku kannattaa siis tehdä oikeassa pulkkamäessä.
- Voivatko ihmiset tehdä virheitä liikenteessä?
- Kaikki tekevät joskus virheitä. Siksi liikenteessä kannattaa olla aina tarkkana. Tästä syystä esimerkiksi kännykkää ei kannata katsoa, kun liikkuu liikenteessä. Kun katsoo kännykkää, huomio on kännykässä eikä liikenteessä ja voi syntyä vaaratilanteita, kun kännykän katsoja ei vaikkapa huomaa ohi ajavaa autoilijaa tai pyöräilijää.
Tulosta tai tilaa Harjoittelu tekee mestarin värityskuvat lapsille ja anna lasten värittää värityskuva. Värityskuva kannattaa lähettää lapsen mukana kotiin, sillä se sisältää liikennekasvatusvinkkejä vanhemmille. Lisäksi perheitä kannattaa kannustaa jatkamaan liikennetaitojen harjoittelua vapaa-ajalla. Mitä useammin ja monipuolisemmin lapsi saa harjoitusta liikenteessä liikkumisesta, sitä paremmat taidot lapselle kehittyvät.
Perheille kannattaa vinkata myös alla olevista, perheille suunnatuista, materiaaleista esimerkiksi viikkoviestin ja vanhempainillan yhteydessä.