Pyöräilykypärän kunnon tarkastaminen
Koulumatkat ja yhteiset pyöräretket sujuvat turvallisemmin, kun kaikilla oppilailla on kunnossa olevat pyörät ja pyöräilykypärät. Yhdessä tehty kypärien kunnon tarkastaminen sopii esimerkiksi liikunnan, ympäristöopin tai teknisen työn tunneille. Pyöräilykypärien tarkastuspiste voidaan toteuttaa myös turvallisuuspäivän toimintarastina.
Harjoitella oman pyöräilykypärän kunnon tarkastamista ja huomioiden kirjaamista.
Harjoitella kypärän oikeaa kiinnitystä ja kypärän kiinnityksen säätämistä tarvittaessa.
Lisätä ymmärrystä kypärän käytön merkityksestä turvallisuudelle.
Voit joko tulostaa kortit itse tai tilata ne Liikenneturvasta ilmaiseksi.
Toteutusohjeet
Opettaja tarkastaa malliksi yhden kypärän. Oppilaille jaetaan tarkastuskortit ja jokainen tarkastaa oman kypäränsä tai tehdään tarkastukset pareittain tai ryhmissä. Myös kypärän kiinnitys tarkastetaan ohjeiden mukaan.
Kirjataan huomiot tarkastuskortteihin. Oppilaat vievät tarkastuskortit kotiin vanhemmille nähtäväksi.
Kypärän tarkastukseen voidaan yhdistää myös polkupyörän kunnon tarkastaminen. Ks. Polkupyörän kunnon tarkastaminen -materiaali.
Loppukeskustelu
Käydään läpi, millaisia kypäriä oppilailta löytyy. Keskustellaan, onko joku saanut kommentteja kypärän käytöstä. Mitä on sanottu? Miten kommentteihin voisi vastata?
Pohditaan ryhmässä, millaisia virheitä on nähty kypärän käytössä (kypärä liian pieni, liian suuri, väärin päin, remmi löysällä, remmi auki, kypärä roikkuu repussa).
Käsitellään yhdessä, miksi on tärkeää pitää huolta oman kypärän kunnosta ja miksi kypärä on tärkeää kiinnittää oikein.