Siirry sisältöön
Lapsia koulukuljetuksen kyydissä
Turvallisesti linja-autossa ja koulukuljetuksissa

Jokaisena koulupäivänä koulukuljetuksissa on yli 100 000 esi- ja perusopetuksen oppilasta. Myös koulupäivän aikana voidaan tehdä matkoja linja-autoa tai koulutakseja käyttäen. Keskustele turvallisista toimintatavoista oppilaiden kanssa.

Tavoite
  • Oppilaat osaavat toimia turvallisesti matkalla pysäkeille ja odottaessaan pysäkillä.
  • Oppilaat osaavat toimia turvallisesti linja-auton tai koulukuljetusauton kyydissä ja poistuessaan kyydistä.

Ennakkovalmistelut

  1. Lataa Turvallinen matkustaminen linja-autossa ja koulukuljetuksissa (Avautuu uuteen ikkunaan) -esitys (PDF) omalle koneellesi.
  2. Näytä materiaali suoraan ison näytön kautta tai vaihtoehtoisesti tulosta se ja näytä dokumenttikameran ja ison näytön avulla.

Tehtävän toteutus

Käy esityksen avulla lasten kanssa yhdessä läpi turvallisia toimintatapoja linja-autossa matkustamiseen ja koulukuljetuksiin liittyen. Myös koulun omat ohjeet ja säännöt on hyvä käydä läpi oppilaiden kanssa.

Loppukeskustelu


Miksi on tärkeää pysähtyä aina ennen kuin lähtee ylittämään tietä? Miksi tielle ei koskaan saa rynnätä?

Kun pysähtyy, ehtii katsoa ja kuunnella, tuleeko autoja. Myös autoilijat ehtivät huomata, että joku on ylittämässä tietä.


Miksi on tärkeä mennä rauhassa ja ajoissa koulukuljetukseen?

Jos myöhästyt, koulukuljetuksen aikataulu viivästyy ja muut joutuvat odottamaan kyytiä kauemmin. Kaikki kyydissä olijat voivat myöhästyä tunnilta.


Missä on turvallista kulkea kävellen? Entä missä on turvallista ylittää tie?

Käytä aina jalkakäytävää ja piennarta, jos mahdollista. Turvallisimpia tienylityspaikkoja ovat ali- tai ylikulut, sekä suojatiet ja liikennevaloin ohjatut suojatiet.


Miten vuodenajat ja keliolosuhteet vaikuttavat turvallisuuteen?

Syksyllä ja talvella pimeys vaikeuttaa havaintojen tekemistä liikenteessä. Auton kuljettajien on vaikeampi havaita ilman heijastinta kulkevaa jalankulkijaa. Siksi on hyvä käyttää heijastimia. Talvella voi lunta kertyä korkeiksi lumikasoiksi, jotka voivat myös haitata näkemistä. Talvella voi olla liukasta, jolloin autot eivät pysähdy yhtä hyvin kuin kesällä.


Millaisia vaaratilanteita pysäkillä voi syntyä? Miten ne voi välttää?

Jos leikitään tai juoksennellaan pysäkillä, voidaan vahingossa joutua liian lähelle autotietä ja yllättää ohi ajavia autoilijoita. Odottelemalla rauhallisesti voidaan paremmin keskittyä turvallisuuteen.


Minkälaisia tilanteita voi syntyä, jos kuljettaja saa pysähtymismerkin kovin myöhään ja joutuu pysähtymään viime tingassa?

Viime tingassa annettu pysähtymismerkki voi aiheuttaa sen, että kuljettaja joutuu tekemään äkkijarrutuksen. Välttämättä auto ei pysähdykään enää pysäkin kohdalle, ja autoon nouseminen tai siitä poistuminen on hankalampaa. Äkkijarrutus voi myös johtaa vaaratilanteeseen.


Miksi liikkuvan auton vieressä ei ole turvallista juosta tai juosta bussiin viime hetkellä?

Voi kaatua ja pahimmassa tapauksessa jäädä auton alle. Ison auton kuljettaja ei välttämättä näe aivan auton vieressä olevaa ihmistä. Video: Kuorma-auton katvealueet.


Miksi on tärkeää noudattaa kuljettajan ohjeita?

Kuljettaja on vastuussa kaikkien matkustajien turvallisuudesta ja kuljettajan ohjeiden noudattaminen lisää turvallisuutta. Kuljettajan on tärkeää voida keskittyä ajamiseen ja muun liikenteen seuraamiseen. Levottomuus ja hälinä voivat haitata kuljettajan keskittymistä ajamiseen ja muun liikenteen seuraamiseen.


Miksi on tärkeää käyttää turvavyötä myös bussissa? Turvavyö pitää matkustajat paikallaan, jos kuljettaja joutuu tekemään äkkijarrutuksen. Myös laki vaatii, että kaikki käyttävät turvavyötä.


Uskaltaako kuljettajalle kertoa esim. huonovointisuudestaan tai kiusaamisesta?

Uskaltaa. Kuljettajalle pitää kertoa, jos on huono olo tai jos bussissa tapahtuu jotain ikävää.


Miksi pitää odottaa, että auto on lähtenyt pysäkiltä ennen tien ylittämistä? Auton takaa ei välttämättä näe lähestymässä olevia autoja eivätkä autoilijat näe pysäkillä olevaa ihmistä. Bussin kuljettaja ei välttämättä näe aivan auton edessä tai takana olevaa ihmistä.

Jatkotoimintavinkit

ToimintavinkkiToteutus
Opeta tai kertaa turvallisen tien ylittämisen vaiheetSuojatien ylitys (luokat 1–2)
Turvallinen tien ylittäminen (luokat 3–6)
Tutkikaa heijastimen toimintaaHeijastin on tärkeä turvavaruste (luokat 1–2)
Heijastimen näkyminen ja heijastinmatematiikka (luokat 3-6)
Keskustelkaa oppilaiden koulumatkoistaKoulun liikenneympäristön ja koulumatkojen turvallisuustarkastelu (luokat 1–2 ja luokat 3-6)