
Nästan hälften av finländarna är oroade över trafiken i sin hembygd
I fjol inträffade det i cirka två av tre kommuner i Finland inga vägtrafikolyckor med dödlig utgång. En fjärdedel av kommunerna har hållit denna nollinje i åtminstone fem år. Enligt Trafikskyddets enkät anger ändå hälften av finländarna att de är oroliga för trafiksäkerheten i sin hembygd.
I fjol inträffade inte en enda vägtrafikolycka med dödlig utgång i 201 av de 309 kommunerna i Finland. Under en femårsperiod har antalet ökat. Sammanlagt 71 kommuner har hållit nollinjen i åtminstone fem år.
”I Finland och i Europa i vidare bemärkelse styrs trafiksäkerhetsarbetet av en nollvision, dvs. en vision om trafik där ingen dör eller skadas allvarligt. Nästan en fjärdedel av kommunerna i Finland har redan tagit ett stort steg mot visionen”, berömmer Rainer Kinisjärvi, distriktschef vid Trafikskyddet.
Upplevelsen påverkas även av trafiksäkerheten i vardagen
I Trafikskyddets enkät i slutet av året oroar sig nästan hälften (48 %) av finländarna för trafiksäkerheten i sin hembygd. Kinisjärvi betonar att trafiksäkerheten är mer än bara allvarliga olyckor. Säkerheten påverkas också av lindrigare krockar och farliga situationer.
”Även om den egna kommunen är en så kallat nollkommun, kan trygghetskänslan avvika avsevärt från detta om det under en handelsresa inträffar nära ögat-situationer, bilen sladdar och får plåtskador eller om det känns otryggt att korsa vägen.”
De som väljs i vårens val beslutar också om trafiklösningar
Av dem som svarade på Trafikskyddets enkät önskar 62 procent att den egna hemkommunen skulle vara en föregångare när det gäller att främja trafiksäkerheten. Ändå upplever endast 41 procent att den egna hemkommunen arbetar tillräckligt för detta. För hela landets del är upplevelsen ännu sämre: 38 procent anser att man i Finland satsar tillräckligt på trafiksäkerheten.
Trafikskyddets kontaktchef Marko Nieminen påminner om att kommunfullmäktige utövar den högsta beslutanderätten i kommunerna.
”De fullmäktigeledamöter som väljs på våren kommer att besluta hur kommunens resurser styrs till trafiksäkerhetsarbetet och om kommunen har en målinriktad trafiksäkerhetsplan. Kommunerna påverkar hur många människors vardagsresor till butiken, skolan eller jobbet är och hur säker resorna upplevs vara.”
I Trafikskyddets enkät anser 89 procent att kommunen i sina beslut alltid ska beakta deras inverkan på trafiksäkerheten. Man väntar också på gärningar. Majoriteten (86 %) av finländarna anser att det är viktigt att fullmäktige som väljs i vårens val aktivt främjar trafiksäkerheten i sin hemkommun.