Tips för smidig jultrafik: Bilist, gå igenom dessa saker före resan
Jultrafiken börjar redan om några dagar och många åker nu till mormor, för att hälsa på släkten eller till stugan. Nu är det dags att påminna sig om grunderna för en säker jultrafik, något varje bilist kan göra för att se till att jultrafiken löper smidigt och utan onödiga olyckor. Fintraffic, Polisstyrelsen, Transport- och kommunikationsverket Traficom, Inrikesministeriets räddningsavdelning, Nödcentralsverket och Trafikskyddet gör som tidigare år sitt bästa för att jultrafiken ska bli så smidig som möjligt och önskar alla som åker iväg och fira jul en riktigt säker resa. Julen börjar redan på vägen.
Jultrafikens trafikprognoser – planera din rutt i tid och undvik trafikstockningar
Jultrafiken skapar en tydlig topp i trafikmängderna under vintersäsongen. Enligt trafikprognosen från Fintraffics vägtrafikcentral börjar trafiken inför jul synas på våra huvudvägar redan fredagen den 22 december, då trafiken bli livligare på eftermiddagen. Trafiken inför jul är allra livligast på dagen före julafton, lördagen 23 december och rusningstiden infaller mellan kl. 10 och 16. I norr fortsätter rusningen även senare. Trafiken är livligast på riksväg 3 mellan Helsingfors och Tammerfors och på riksväg 4 mellan Helsingfors och Heinola.
Returtrafiken börjar måndagen 25 december på eftermiddagen. Returtrafikens livligaste dag är tisdagen den 26 december. Då finns det traditionellt trafik på riksvägarna 3 och 4 söderut samt på riksväg 9 mellan Orivesi och Tammerfors.
”På de mest livligt trafikerade vägavsnitten lönar det sig att förbereda sig på tidvisa köer i trafiken. Trafiken inför jul infaller delvis på veckoslutet vilket gör att trafiken också fördelas på olika dagar. När du planerar din resa lönar det sig att komma ihåg att det rådande väglaget och vädersituationen påverkar trafiken mest under julen. Enligt dagens prognoser är väglaget vintrigt, så vi beaktar väderförhållandena då vi kör mot jullovet”, summerar Eero Sauramäki, enhetschef vid Fintraffics vägtrafikcentral.
Visste du att? Du kan på förhand kolla trafikmängderna, trafikmeddelandena och väglaget på den egna rutten i Fintraffics Trafikläget-tjänst på adressen liikennetilanne.fintraffic.fi. Tjänsten är också tillgänglig i appbutikerna som en gratis Fintraffic mobilapplikation. Väderprognoser och gällande varningar för väglaget finns samlade på Meteorologiska institutets webbplats på adressen ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset (på finska).
Gott julhumör är en del av trafiksäkerheten
Polisen övervakar som vanligt trafiken inför jul samt returtrafiken i hela landet. Polisen fäster särskild uppmärksamhet vid hastigheter, körsätt och rattfylleri.
”Det lönar sig att ta sig tiden att glömma stress, lugna sig inför julen och komma ihåg kärleken till medmänniskorna redan under bilfärden. Resan är redan en del av semestern”, önskar polisinspektör Kari Onninen vid Polisstyrelsen. I trafiken innebär det att förutse situationer, undvika onödiga omkörningar samt beakta andra som rör sig på vägen. Om du i backspegeln ser att det bildas kö och det inte finns någon framför dig kan du låta de som ligger bakom köra om på ett smidigt sätt.
Transport- och kommunikationsverket Traficom lyfter också fram ett gott julhumör. Ett gott humör och stressfritt sinne ger oss omdömesförmåga, hjälper oss att anpassa oss till olika situationer och beakta andra som rör sig på vägen.
”Till julen kopplar vi av. Jobbet kan dock fortfarande snurra i tankarna och rusningstrafiken vid jul kan gå en på nerverna. En tajt tidtabell samt egna eller andra bilisters misstag kan irritera och orsaka ilska. I trafiken måste du ändå skjuta undan dessa tankar och vid behov behandla dem senare. I slutändan kan du bara påverka ditt eget agerande. Lugna ner dig och koncentrera dig på att köra, var barmhärtig mot dig själv och andra. På så sätt kommer vi alla säkert till och från julfirandet”, fortsätter specialsakkunnig Petteri Harjuvaara från Traficom.
Förbered dig på vinterväglaget genom att fördubbla säkerhetsavståndet
Trafikskyddet påminner denna jul bilisterna om att beakta vinterväglaget. En lämplig situationshastighet och ett tillräckligt säkerhetsavstånd till andra trafikanter gör det möjligt att resa säkert även i dåligt och halt väglag.
Bilister som kör för nära orsakar rädsla och till och med irritation hos dem som kör före. Förutom känslor handlar det om säkerhet – ett för kort avstånd till fordonet framför leder ofta till påkörningar bakifrån. Även många förödande kollisioner med mötande fordon får sin början i för korta avstånd.
”Att välja ett tillräckligt säkerhetsavstånd påverkas särskilt av två faktorer: hastighet och förhållanden. I sommarförhållanden ska avståndet i meter vara samma som körhastigheten, dvs. i åttio kilometer i timmen ska avståndet vara minst 80 meter eller med andra ord minst fyra sekunder. I snö eller regn eller när vägytan är isig och spårig räcker detta dock inte. Vid vinterväglag ska säkerhetsavståndet till och med vara dubbelt längre och vid isigt väder ännu längre”, sammanfattar Sami Kivilä, utbildningshandledare vid Trafikskyddet.
Kan du agera rätt i olyckssituationer? Med dessa anvisningar klarar du det
På julen lönar det sig också att utrusta bilen rätt. Det innebär samtidigt att vara beredd för överraskande situationer. Det är bra att åtminstone packa med varma kläder för resan ifall det sker en olycka eller det uppstår ett fel på fordonet. Det är också bra att i god tid kontrollera den egna bilen noggrant och beakta vädereffekterna till exempel i elbilsbatteriens räckvidd.
Vid en olycka är säkerhetsmyndigheterna beredda att hjälpa till. Gå nu igenom hur du ska agera vid en olycka i jultrafiken och ladda ner appen 112 Suomi i din telefon.
”Om du lägger märke till en trafikolycka ska du stanna på ett säkert ställe och slå på fordonets varningsblinker. Ta dig längs vägkanten fram till olycksplatsen och försök förhindra ytterligare skador genom att slå av strömmen i olycksfordonet samt varna den övriga trafiken. Kom också ihåg din egen säkerhet. I mörker ska du göra dig synlig till exempel genom att klä på dig en reflexväst. Placera alltid varningstriangeln tillräckligt långt bort från olycksplatsen och larma hjälp samt hjälp skadade enligt din egen kapacitet. Om professionell hjälp redan har anlänt till olycksplatsen ska du fokusera på en säker omkörning av olycksplatsen, sänka hastigheten tillräckligt och inte ta bilder av olycksplatsen”, säger räddningsöverinspektör Tommi Luhtaniemi från inrikesministeriets räddningsavdelning.
Nödcentralsverket påminner dessutom om tjänsterna i appen 112 Suomi.
”Det lönar sig för bilister att ladda ner mobilappen 112 Suomi i smarttelefonen för nöd- och problemsituationer. I en nödsituation kan du ringa nödnumret 112 via appen. Via appen kan du dessutom ringa Vägtrafikantlinjen, så att informationen om behovet av vägunderhåll enkelt kan riktas till rätt ställe med hjälp av dina positionsuppgifter. Via appen får du också meddelanden om störningar i vägtrafiken samt eventuella myndighets- och varningsmeddelanden utifrån din position. Bekanta dig på förhand med appen och serviceutbudet så kan du använda den i nödsituationer”, tipsar planeringschef Tommi Hopearuoho vid Nödcentralsverket.