![Autoilija vie varoituskolmion varoittamaan muuta liikennettä.](https://www.liikenneturva.fi/wp-content/uploads/2022/02/varoituskolmio-tulisi-vieda-riittavan-etaalle-1280x720.jpg)
Var fjärde kan inte agera på en olycksplats
Var och en är skyldig att hjälpa till på en olycksplats. För var fjärde finländare är det inte helt klart hur man ska agera i en olyckssituation. Trafikskyddet och Norra Savolax räddningsverk betonar att fotografering på olycksplatsen inte är att hjälpa.
Enligt Trafikskyddets enkät* upplever 75 % av finländarna att de vet hur de ska agera på en olycksplats. Däremot kan 25 % av respondenterna antingen inte svara eller är av annan åsikt än påståendet.
”Olyckor inträffar alltid plötsligt, men även på det kan man kan förbereda sig på förhand. Se till att varningstriangeln, reflexvästarna, ficklampan och första hjälpen-förpackningen är med i bilen”, uppmuntrar Erkka Savolainen, utbildningshandledare vid Trafikskyddet.
Jag vet hur man ska agera på en olycksplats
Var tionde hade ignorerat en olycksplats genom att inte att göra någonting
Nästan var fjärde respondent hade varit i en situation där en trafikolycka hade inträffat och räddningsverket ännu inte var på plats. Majoriteten av respondenterna (83 %)** berättade att de stannat på rätt sätt för att kolla hurdan hjälp som behövs och stannat kvar för att säkerställa att hjälpen kom till platsen. Ungefär var tionde hade inte gjort någonting.
Har du hamnat i en situation där en trafikolycka har inträffat och räddningstjänsten ännu inte är på plats?
- Ja 76 %
- Nej 24 %
Hur agerade du i en situation där en trafikolycka har inträffat och räddningstjänsten ännu inte är på plats? N=244
- Jag stannade för att kontrollera vilken hjälp som behövdes och säkerställde att hjälp var på väg 83 %
- Jag gjorde ingenting 11 %
- Jag ringde nödcentralen men stannade inte eller blev kvar på platsen 4 %
- Kan inte säga 2 %
Så här agerar du först på olycksplatsen
Säkerställ först din egen säkerhet och förhindra ytterligare olyckor. Om du kör bil, slå på varningsblinkern, stanna bilen på en säker plats och för varningstriangeln tillräckligt långt bort från platsen för att varna andra som rör sig på vägen.
Bedöm situationen. Flytta vid behov de skadade i säkerhet och larma hjälp via nödnumret 112 eller 112-appen. Vänta på att yrkespersonerna kommer till olycksplatsen.
Fotografera inte olyckssituationen
Största delen av dem som svarade på Trafikskyddets enkät beklagar (90 %) att utomstående fotograferar räddningsarbetet på olycksplatsen. Fotografering upplevs också som något onödigt vanligt som görs (75 %) i stället för att hjälpa.
”Arbete på en trafikolycksplats är ur räddningspersonalens synvinkel en av de farligaste arbetsuppgifterna. Förbipasserande som fotograferar olycksplatsen när de kör bil utgör en särskild fara. Den som kör förbi måste vara mycket försiktig och sänka hastigheten. Att fotografera olycksplatser är överlag inte respektfullt mot dem som är delaktiga i olyckan”, betonar Jani Kasanen, brandmästare vid Norra Savolax räddningsverk.
”Det är också skäl att komma ihåg att bilföraren inte får hålla telefonen i handen under körning. En olycka är en avvikande trafiksituation, så bilföraren måste koncentrera sig på att köra och inte fotografera”, betonar Erkka Savolainen.
Att komma ihåg vid en olyckssituation:
- Sköt om din egen säkerhet.
- Förhindra ytterligare olyckor.
- Rädda dem som är i omedelbar fara.
- Larma hjälp via numret 112 eller 112-appen.
- Lämna fotograferingen till polisen och olycksutredarna.
Om det redan finns hjälpare på plats:
- Sakta ner i tid.
- Kör förbigå situationen lugnt.
- Lämna plats åt hjälparna.
- Lämna fotograferingen till polisen och olycksutredarna.
Den gemensamma europeiska nödnummerdagen och den riksomfattande 112-dagen firas tisdagen den 11.2.
Mer information:
Trafikskyddet, utbildningshandledare Erkka Savolainen, 020 7282 397
Norra Savolax räddningsverk, brandmästare Jani Kasanen, 044 718 8202
* Trafikskyddet och Verian 2024. N=1035, varav 82 % var bilister.
** Om personen har hamnat i situationen i fråga (N=244).