Gå till innehållet
Kuljettaja ja kaksi matkustajaa autossa.

Vilken bild ger du av dig själv som förare?

Nästa vecka börjar det nya läsåret vilket innebär att förutom de erfarna skolpendlarna kommer även förstaklassister att röra sig trafiken. Trafikskyddet betonar de vuxnas ansvar för en trygg skolresa för barnen. Nu är det på sin plats för varje förare att uppmärksamma sitt eget körsätt.

Majoriteten av förarna som svarade på Trafikskyddets enkät* anser att trafikregler är till för människors bästa. Det anses också viktigt att följa trafikreglerna. Tre av fyra ser sig själva som goda förare och över hälften som säkra, även när de kör för fort. Ändå upplever endast en femtedel att om man har en bra bil är lite fortkörning inte till skada för någon.

Under skolresor konkretiseras känslan av otrygghet ofta i situationer vid korsningar och på övergångsställen. Trafikskyddets utbildningsinstruktör Lari Mäkelä påminner om att de vuxnas uppgift är att tillsammans ansvara för barnens trafiksäkerhet, oavsett om barnen är ens egna eller grannens.

”En förändring i skyddsvägskulturen är på gång, men den behöver en insats från varje vägtrafikant. Det finns mycket kvar att göra. Vi måste hålla fast vid att varje barn kan gå till skolan med en känsla av trygghet. Jag utmanar alla vuxna att fungera som ett gott exempel och följa reglerna.”

Hastigheter i tätorter och upplevelse av fara som tema för Trafikskyddets kampanjer 

Nästan var femte personskada bland barn i lågstadieåldern sker till fots i trafiken. De flesta av dessa skador sker när barnen ska korsa vägen och 58 procent på övergångsställen. 

När skolorna börjar uppmuntrar Trafikskyddet alla förare att fästa uppmärksamhet vid sitt eget körbeteende. I Trafikskyddets enkät anser endast ett fåtal förare sig vara likgiltiga till om deras beteende väcker rädsla eller otrygghet hos andra.

”Vår nya kampanj riktar uppmärksamheten mot att köra för fort i tätorter genom att visa hur det känns utanför bilens kaross. I grund och botten vill ingen vara den onde i historien, men tänk om man är det utan att veta om det?”, förklarar Trafikskyddets kommunikationsplanerare Minna Saarinen.

Trafikskyddets kampanj Vilken bild ger du av dig själv som förare? startar den 5 augusti. Redan nu kan man se kampanjspotten på Trafikskyddets YouTube-kanal.

*Trafikskyddet utredde finländarnas erfarenheter av omkörningssituationer i april 2024.  Sammanlagt 2015 personer svarade på Norstat Oy:s enkät. Av dessa körde 71 procent bil.