Förebygg halkolyckor
Halkningar är den vanligaste olyckan för fotgängare i vintertrafiken. Förutseende, skor som lämpar sig för väglaget, halkskydd samt underhåll av fotgängarområdena förebygger fall på grund av halkningar.
Finländare råkar ut för många fall- och halkolyckor, särskilt vid halt vinterföre. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) leder halkolyckor på vintern årligen till att cirka 4 600 patienter får vård på bäddavdelningar och uppskattningsvis 11 000 patienter får öppenvård. Enligt THL kostar innebär avdelningsvården för halkolyckor i genomsnitt kostnader på cirka 18 miljoner euro per år för samhället. Arbetsgivare drabbas också av kostnader när en anställd är sjukskriven till följd av en halkolycka.
Halkolyckor drabbar människor i alla åldrar. Vem som helst kan halka, även bilister är fotgängare åtminstone en del av vägen. De skador som uppstår till följd av fallolyckor är ofta mer allvarliga för äldre än för yngre, eftersom en äldre kropp är skörare och inte klarar slag lika bra. Fallolyckor statistikförs inte som trafikolyckor.
Skor efter föret
Det farligaste föret när det gäller halkrisken för fotgängare är när det snöar torr pudersnö på en isig yta eller när en vattenhinna uppstår på isens yta när isen smälter. Skor som lämpar sig för föret minskar halkrisken. Vid köp av vinterskor är det bra att försäkra sig om att skons yttersula är tillverkad i ett mjukt och poröst material och är grovmönstrad. Det säkraste sulmönstret är 5–8 mm djupt, öppet på sidorna och blir bredare nedåt.
Skor med en låg, bred klack har det bästa greppet.
Extra grepp med halkskydd
Halkskydd förhindrar fall effektivt och är ett användbart tillägg i särskilt halt väder. Halkskydden ska vara typgranskade och certifierade och CE-märkta som personlig skyddsutrustning. Det finns många olika modeller på marknaden så att var och en säkert hittar lämpliga halkskydd. Det finns både fasta och löstagbara halkskydd. När man köper halkskydd är det bra att ta med sig de skor i butiken med vilka man i huvudsak ska använda halkskydden.
Kriterier för val av halkskydd
- hålls stadigt på plats
- är av rätt storlek för att dubbarna ska träffa marken,
- begränsar inte rörelserna för mycket
- kan vid behov enkelt tas av. På släta och hårda underlag, såsom stengolv, kan halkskydden till och med öka risken för olyckor.
Även stavar och käppar samt sparkstöttingar är behändiga hjälpmedel vid halt väglag. För dem som rör sig mycket inomhus är skor med friktions- eller greppsulor ett bra alternativ.
Kontrollera tabellen för att se vilket alternativ som är rätt för dig:
God balans hjälper till att hålla sig på benen
Enligt undersökningar hjälper även god balans till att hålla sig på benen. Starka bål- och benmuskler främjar balansen. Utöver den dagliga motionen förbättrar till exempel dans och tai chi balansen.
Kom även ihåg att reservera tillräckligt med tid för resor. Fokusera på promenaden, inte telefonen. Fler tips för att undvika halkolyckor på kampanjsidan (på finska) (Öppnas i ett nytt fönster).