Gå till innehållet
Pyöräilijä, kävelijät ja sähköpotkulauta liikenteesä.

Pendeltrafik

Säker pendeltrafik är en central del av arbetssäkerheten. Trafikskyddet påverkar säkerheten i arbetstrafiken genom kommunikation och genom direkt samarbete med arbetsplatserna.

Beställ Pendeltrafikens nyhetsbrev som skickas ut fyra gånger om året. (Öppnas i ett nytt fönster)

Trafiksäkerheten är en viktig del av arbetarskyddet

Det lönar sig att inkludera säkerheten i arbetstrafiken som en del av strategin och verksamhetssättet på varje arbetsplats. Arbetsplatsens behov, bransch och storlek påverkar valet av praktiska åtgärder. Målet är noll olycksfall i arbetstrafiken.

Trafikskyddet erbjuder mångsidiga verksamhetsmodeller, verktyg och material för att förbättra säkerheten i arbetstrafiken.

Arbetsplatsens säkerhetsstund

Reflex frågesport

Det är svårt att upptäcka fotgängare och cyklister i mörker. En reflex hjälper till exempel bilister att upptäcka fotgängaren i skymningen. 

Trötthet i trafiken

Syftet med säkerhetsstunden är att hjälpa till att identifiera tecken på trötthet i trafiken och hitta sätt för arbetsgemenskapen att bekämpa trötthet (15-30 minuter).

Ouppmärksamhet i trafiken

Med dessa tips kan ni på arbetsplatsen enkelt åskådliggöra hur prestationen påverkas när man gör två saker samtidigt. Uppgiften kan utföras antingen ensam eller tillsammans. Man behöver bara ha med sig egen telefon och en tennisboll eller något annat föremål av motsvarande storlek som man kan kasta och fånga (10-20 minuter).

En trafiksäker arbetsplats: självvärderingsmatris

Detta verktyg är ämnat för arbetsplatserna för att bedöma nuläget vad gäller säkerheten vid arbetsresor och som stöd för en fortgående utveckling av säkerheten. Verktyget är riktat särskilt till ledningen, arbetarskyddsorganisationen och personer som ansvarar för säkerheten vid arbetsresor.

En trafiksäker arbetsplats (pdf)

Infografer och illustrationer

På vårt Flickr-konto (Öppnas i ett nytt fönster) finns många olika infografer och illustrationer av olika trafikteman. En del av dessa finns också på engelska/svenska.

Sju tips för att hålla sig på benen under vinterns halka.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet som utkommer fyra gånger om året lyfter fram aktuella teman och frågor som gäller trafiksäkerheten. Nyhetsbrevet publiceras också på engelska. Beställa nyhetsbrevet (Öppnas i ett nytt fönster).

Läs nyhetsbrev

2024

4/2024 Pendlingssäkerhet byggs inte enbart på temadagar eller kampanjer, det hala väglaget är här igen och FläktGroup Finland  (Öppnas i ett nytt fönster)

3/2024 Kokkola fick utmärkelsen Trafiksäker arbetsplats, reflexquiz och tips för att främja användningen av reflexer samt aktuella uppdateringar. (Öppnas i ett nytt fönster)

2/2024 Trötthet i trafiken och en säkerhetsstund om hur man kan hantera trötthet, Torneå stad siktar på att bli en trafiksäker arbetsplats, tips för cykling till jobbet. (Öppnas i ett nytt fönster)

1/2024 Tackla olyckor i pendeltrafiken, ARE jobbar systematiskt mot säkrare pendeltrafik, Vårens tips och Ouppmärksamhet i trafiken. (Öppnas i ett nytt fönster)

2023

4/2023 Om du dricker, kör du inte, Låt oss få kontroll på halkningsolyckorna.  (Öppnas i ett nytt fönster)

3/2023 Trötthet, Arbetstagare som anländer från utlandet och Trafiksäkerhet stads språng mot säkerhet under arbetsresor.  (Öppnas i ett nytt fönster)

2/2023 NTM-centralen i Lappland är Finlands första Trafiksäkra arbetsplats, samåk arbetsresorna – hurdan passagerare är du?, undvik lösgods i passagerarutrymmet, aktiv arbetsresa säkert med cykel, beakta sommarjobbare. (Öppnas i ett nytt fönster)

1/2023 Trafiksäker arbetsplats 2023, Mipros tre teman om pendlingssäkerhet, Förbered dig på varierande vårväder och En vårlig cykelservicedag på arbetsplatsen?  (Öppnas i ett nytt fönster)

2022

4/2022 Höjdpunkterna i webbinariet, Naturresursinstitutets (Luke) arbetsresor, håll dig benen. (Öppnas i ett nytt fönster)

3/2022 Tips för säker och ekonomisk körning, Verksamhetstips för arbetsplatserna under höstsäsongen, Glömde du reflexen?  (Öppnas i ett nytt fönster)

2/2022 Nya anvisningar för hur man möter utryckningsfordon på en landsväg, Känner du till vilka regler som gäller för elsparkcykling? Hurdant är ditt körskick? (Öppnas i ett nytt fönster)

1/2022 Vår i sinnet – aktuellt inom arbetstrafiken just nu, Cykla till jobb och tillbaka, Se upp för motorcyklister (Öppnas i ett nytt fönster)

2021
6/2021 Vet du hur lyktorna i din bil fungerar? (Öppnas i ett nytt fönster)
5/2021 Var beredd på halka, Hjortdjur i rörelse, var uppmärksam (Öppnas i ett nytt fönster)
4/2021 Skolorna har börjat – beakta skoleleverna i trafiken (Öppnas i ett nytt fönster)
3/2021 Känn trafikreglerna (Öppnas i ett nytt fönster)
2/2021 Byt till sommardäck i rätt tid, Förbered dig för vårsolen (Öppnas i ett nytt fönster)
1/2021 Var beredd på dåligt väglag och instruera dina anställda att förutse (Öppnas i ett nytt fönster)